Finsk blåbärspaj (Mustikkapiirakka)

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 4 röster - Betygsätt

Finsk blåbärspaj, eller mustikkapiirakka som det heter i Finland, är för mig ett riktigt härligt barndomsminne. Jag minns så väl när det serverades nygräddad blåbärspaj…

Läs mer 11 kommentarer Skriv ut
Finsk blåbärspaj (Mustikkapiirakka)
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse5 minTillagning45 minTotalt50 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Finsk blåbärspaj, eller mustikkapiirakka som det heter i Finland, är för mig ett riktigt härligt barndomsminne. Jag minns så väl när det serverades nygräddad blåbärspaj hemma i köket.

Dock så är originalpajen full av socker och gluten, något som inte passar in i LCHF-kosten. Därför har jag skapat en helt egen glutenfri variant som passar perfekt för dig som äter LCHF och vill lyxa till det lite. För vad är livet utan en blåbärssmakande guldkant?

Innehållsförteckning

  1. En otrolig fyllning
  2. Det perfekta pajskalet för LCHF
  3. Näringsvärde
  4. Redskap/utrustning som underlättar
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner

En glutenfri blåbärspaj behöver inte alls vara svår att baka, tvärtom. I receptet ingår bara sånt som du oftast har hemma om du äter LCHF och brukar baka.

Glutenfri blåbärspaj med otrolig fyllning

Det här är ingen torr smulpaj. Den innehåller nämligen en riktigt mumsig fyllning som är len i munnen. Tack vare att pajen innehåller både smetana och smör så får du även upp fetthalten i efterrätten.

Om du inte har någon smetana hemma så kan du istället göra en fräsch blandning av hälften fullfet crème fraiche och hälften gräddfil.

Det godaste är om du använder färska blåbär, men det går givetvis även bra att använda frysta bär.

Det perfekta pajskalet för LCHF

Blåbärssäsongen är lång i de svenska skogarna och många plockar litervis med blåbär. Med tanke på hur hälsosamma bären är så finns det ingen anledning till inte äta stora mängder av dem. En fräsch blåbärspaj smakar dock lika bra året runt.

Det svåra med en riktigt bra LCHF-paj är att få till ett gott och krispigt skal. Men med en kombination av mandelmjöl, kokosmjöl och fiberhusk får du till det perfekta pajskalet. Du behöver dessutom inte oroa dig för att pajen ska ta smak av kokosmjölet då det är en så pass liten mängd. Pajen är inte bara fri från vetemjöl, utan även vanligt socker.

Tål du inte mandel så finns ett recept på pajdeg utan mandelmjöl här.

Näringsvärde

Eftersom pajen inte innehåller något vanligt mjöl så får den ett bättre näringsvärde. Det är därför en bra glutenfri dessert för dig som äter liberal LCHF.

En tabell med alla ingredienser för denna blåbärspaj och dess näringsvärden.
Näringsvärden från Kostbevakningen

Från blåbären får du många bra vitaminer och antioxidanter som din kropp behöver. Blåbär innehåller dessutom höga halter av C-vitamin, vilket stärker ditt immunförsvar.

Blåbär är dessutom det bästa bäret för din paj med tanke på den otroligt låga kolhydratnivån jämfört med andra bär och frukter.

Tips på utrustning som underlättar för dig

-Matberedare Jag har många gånger skrivit och tipsat om att matberedare är en bra pryl att ha hemma och just för att få ihop en jämn och fin pajdeg så tycker jag att matberedaren är oslagbar. Det finns otroligt många varianter av matberedare men jag tycker att denna matberedaren från Bosch är väldigt prisvärd.

Du behöver inte knåda/arbeta med degen för hand, vilket är toppen om du har lite krämpor eller så. Sen blir degen otroligt jämn och fin.

När du gör pajdeg i en matberedare så använder du kniven, eller den som är som en kniv men i plast. Superenkelt och tar inte mer än några minuter.

- Springform Om du vill kunna skära "tårtbitar" av din paj och portionera upp den på ett smidigt sätt, då är en springform oslagbart. Mina springformar är 22 cm i diameter och jag har flera stycken. Har du inte någon, så kan jag varmt rekommendera dig att köpa en. du kan använda det till tårtbotten, matpaj och så mycket mer.

- Rostfria bunkar Ok, blåbär färgar av sig, det är vi nog alla medvetna om. Jag vill varmt rekommendera alla att införskaffa sig rostfria bunkar. Det är något som används i precis alla restaurangkök och nästan helt uteslutande för att blanda saker i.

Har du en rostfri bunke så går det inte att få några missfärgningar och dom kommer hålla en livstid och längre. Det är en investering för livet som du inte kommer ångra. Väldigt hygieniskt med då du kan diska dom på hög värme och det inte blir repor i dom.

 

Ingredienser

Mängd8 Portioner
Pajskal
 50 g Smör
 1 Ägg
 0,5 dl Vatten
Fyllning
 250 g blåbär (helst färska, men funkar med frusna)
 1 ägg (2 st om du använder frusna blåbär)
Topping

 

Gör så här:

Pajskalet
1

Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.

2

Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.

3

Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.

4

Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter eller i frysen i tio minuter.

5

Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader.

6

Ta ut och låt svalna lite.

Fyllningen
7

Häll blåbären i pajskalet.

8

Vispa ihop övriga ingredienser till en jämn smet.

9

Slå smeten över blåbären.

10

Ställ in i ugnen på 200 grader och grädda i cirka 35 minuter. Håll koll så den inte får för mycket färg.

11

Ta ut och låt svalna. Den kommer sätta sig när den svalnat.

Toppingen
12

Vispa grädde och vaniljpulver till lagom konsistens.

Servering
13

Skär lagom stora bitar och servera med lite nyvispad grädde.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal röster: 4

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

Pajskal
 50 g Smör
 1 Ägg
 0,5 dl Vatten
Fyllning
 250 g blåbär (helst färska, men funkar med frusna)
 1 ägg (2 st om du använder frusna blåbär)
Topping

Instruktioner

Pajskalet
1

Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.

2

Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.

3

Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.

4

Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter eller i frysen i tio minuter.

5

Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader.

6

Ta ut och låt svalna lite.

Fyllningen
7

Häll blåbären i pajskalet.

8

Vispa ihop övriga ingredienser till en jämn smet.

9

Slå smeten över blåbären.

10

Ställ in i ugnen på 200 grader och grädda i cirka 35 minuter. Håll koll så den inte får för mycket färg.

11

Ta ut och låt svalna. Den kommer sätta sig när den svalnat.

Toppingen
12

Vispa grädde och vaniljpulver till lagom konsistens.

Servering
13

Skär lagom stora bitar och servera med lite nyvispad grädde.

Finsk blåbärspaj (Mustikkapiirakka)
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Kommentarer

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida