Finsk kålsoppa

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 14 röster - Betygsätt

Finsk kålsoppa, eller som det heter på finska, Kaalikeitto är för mig kopplat till otroligt starka barndomsminnen. Jag kan fortfarande komma ihåg doften som mötte…

Läs mer 8 kommentarer Skriv ut
Finsk kålsoppa | LCHF-arkivet
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning1 timTotalt1 tim 10 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Finsk kålsoppa, eller som det heter på finska, Kaalikeitto är för mig kopplat till otroligt starka barndomsminnen.
Jag kan fortfarande komma ihåg doften som mötte mig när jag kom hem och mamma hade lagat finsk kålsoppa, det var helt underbart!

Finsk kålsoppa på en sked.

Vad är finsk kålsoppa?

Finsk kålsoppa är en vitkål- och köttfärssoppa med sitt ursprung just i Finland.
Det är en soppa som har rätt så mycket smaklikheter med en klassisk svensk kalops, då den innehåller morot, lök, lagerblad och kryddpeppar. Men, man använder sig av köttfärs istället för helt kött och sen så reder man den inte.

Sen så skiljer det sig på ytterligare ett plan, nämligen att detta är just en soppa, och en kalops är en köttgryta.

Rent historiskt så vet jag inte hur finsk kålsoppa har blivit till, men jag kan tänka mig att det är en soppa som kom till i det fattiga Finland efter alla krig som varit. Då vitkål är en billig grönsak med mycket nyttigheter, köttfärs går att mala själv av köttslamsor och liknande, så blir det en väldigt billig maträtt.

Finsk kålsoppa sedd uppifrån i både en skål och gryta.

Men, bara för att det är billigt så behöver inte smaka dåligt, tvärtom, det är en soppa med väldigt mycket smak.

Jag tycker att blandfärs är bästa färsen att använda, men det funkar jättebra med bara nötfärs, fläskfärs eller varför inte skoja till det lite och använda lammfärs. Även kycklingfärs funkar bra!

Sen så finns det en sak som jag alltid vill ha till finsk kålsoppa och det är lingonsylt. Det fick jag alltid när mamma lagade kålsoppa, så det kanske är jag som är unik, men gott är det!

Näringsvärden för denna kålsoppa hämtar vi från Kostbevakningen.

En tabell med alla ingredienser och näringsvärden för finsk kålsoppa.

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 800 g Vitkål
 400 g Köttfärs
 100 g Gul lök
 250 g Morot
 1,30 l Vatten
 2 st Lagerblad
 2 tsk Salt

 

Gör så här:

1

Skär vitkålen i bitar.
Lägg den i en bunke tills vidare.

Finsk kålsoppa | LCHF-arkivet

2

Hacka lök, vitlök och slanta morötterna.

Finsk kålsoppa | LCHF-arkivet

3

Bryn köttfärsen i lite smör i en stor kastrull.

4

Tillsätt löken och morötterna.
Låt allt fräsa ihop några minuter.

Krydda med salt, svartpeppar och paprikapulver.

Finsk kålsoppa | LCHF-arkivet

5

Slå på vatten och kalvfond.
Tillsätt lagerblad och kryddpepparkorn.

Lägg i vitkålen och blanda runt.

Låt allt koka upp och sedan stå och småsjuda tills det att kålen är mjuk. Cirka 45-60 minuter.

Finsk kålsoppa | LCHF-arkivet

6

När kålen blivit mjuk, så smakar du av med salt och peppar.

Tillsätt även mejram och toppa med färsk hackad persilja.

Finsk kålsoppa | LCHF-arkivet

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal röster: 14

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 800 g Vitkål
 400 g Köttfärs
 100 g Gul lök
 250 g Morot
 1,30 l Vatten
 2 st Lagerblad
 2 tsk Salt

Instruktioner

1

Skär vitkålen i bitar.
Lägg den i en bunke tills vidare.

Finsk kålsoppa | LCHF-arkivet

2

Hacka lök, vitlök och slanta morötterna.

Finsk kålsoppa | LCHF-arkivet

3

Bryn köttfärsen i lite smör i en stor kastrull.

4

Tillsätt löken och morötterna.
Låt allt fräsa ihop några minuter.

Krydda med salt, svartpeppar och paprikapulver.

Finsk kålsoppa | LCHF-arkivet

5

Slå på vatten och kalvfond.
Tillsätt lagerblad och kryddpepparkorn.

Lägg i vitkålen och blanda runt.

Låt allt koka upp och sedan stå och småsjuda tills det att kålen är mjuk. Cirka 45-60 minuter.

Finsk kålsoppa | LCHF-arkivet

6

När kålen blivit mjuk, så smakar du av med salt och peppar.

Tillsätt även mejram och toppa med färsk hackad persilja.

Finsk kålsoppa | LCHF-arkivet

Finsk kålsoppa
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Kommentarer

  • Profilbild för Ann-Christine
    Ann-Christine says:

    Jag som inte gillar “vanlig kålsoppa” säger bara Wow så god denna finska kålsoppa var. Mustig och smakrik. Tillsatte bara lite av en buljongtärning (kyckling) för att få lite mer sälta. Tack för receptet.

  • Profilbild för Kristina Erenesdotter
    Kristina Erenesdotter says:

    Sååååå god soppa! Provade den så som du skrev att du fick den som barn, var lite skeptisk till lingonsylt i sopp. Men det var verkligen pricken över i:et. Man ska våga prova nya saker !

  • Profilbild för Marion Salo
    Marion Salo says:

    Hej! Tänkte prova att laga soppan men jag ser inget om lingonsylt i receptet? Någon gade kommenterat att det var gott med lingonsylt i. Skall det vara i soppan?

  • Väldigt god soppa, det enda jag lägger till är en ca 2dl passerad tomat då får soppan en trevlig färg. Denna soppa har fått godkänt av alla tre barnen, vilket enligt mig är ett gott betyg.
    Lingonsylt passar bra men inget måste till detta recept.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida