Finsk köttfärssås

star iconstar iconstar iconstar iconstar icon 3 röster - Betygsätt

Finsk köttfärssås eller brun köttfärssås är en klassisk finsk rätt som man äter ofta till vardags i Finland. Jag har fina barndomsminnen av just finsk…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Finsk köttfärssås | LCHF-arkivet
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning20 minTotalt30 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Finsk köttfärssås eller brun köttfärssås är en klassisk finsk rätt som man äter ofta till vardags i Finland.

Jag har fina barndomsminnen av just finsk köttfärssås som man kan säga är en väldigt förenklad köttfärssås utan tomat och med väldigt lite kryddor. Du hittar varken basilika, timjan eller oregano i denna finska köttfärssåsen.

Men, det är otroligt gott och perfekt om man inte tål tomater till exempel.

När det gäller receptet, så är det precis som med alla recept på köttfärssås att det finns alla möjliga varianter av smaksättning, och detta receptet är min egna tolkning av en finsk köttfärssås.

I Finland så äter man oftast inte detta med pasta, utan man brukar äta det med kokt potatis eller kanske potatismos vilket ju inte funka för oss som äter lchf, men då kan jag verkligen rekommendera att servera ett blomkålsmos eller vitkålsmos till.

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 500 g Köttfärs
 100 g Gul lök
 4 deciliter Vatten
 2 deciliter Grädde
 1,50 msk Kalvfond, koncentreradEller en köttbuljongtärning
 1 msk Tamarisoja
 1 krm Malen kryddpeppar
 Svartpeppar, nymalen
 0,50 dl Hackad persilja
Redning
 Kallt vatten

 

Gör så här:

1

Hacka löken och vitlöken.

2

Bryn på köttfärsen och finfördela den. Ett tips, använd en ballongvisp för att finfördela den.

3

Tillsätt lök och vitlök till färsen och låt den fräsa med.

4

Salta och peppra lite. Krydda även på med lite kryddpeppar.

5

Slå på vatten, grädde, kalvfond och tamarisoja.

6

Låt allt stå och puttra cirka 10 minuter på svag värme.

7

Blanda lite arrowrot och kallt vatten i en liten skål och toppred din köttfärssås till lagom tjocklek.

Du tillsätter alltså arrowroten i såsen under omrörning tills du har fått rätt konsistens.

8

Smaka av med salt, peppar och kryddpeppar.

9

Toppa med hackad persilja och servera direkt.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 3

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 500 g Köttfärs
 100 g Gul lök
 4 deciliter Vatten
 2 deciliter Grädde
 1,50 msk Kalvfond, koncentreradEller en köttbuljongtärning
 1 msk Tamarisoja
 1 krm Malen kryddpeppar
 Svartpeppar, nymalen
 0,50 dl Hackad persilja
Redning
 Kallt vatten

Instruktioner

1

Hacka löken och vitlöken.

2

Bryn på köttfärsen och finfördela den. Ett tips, använd en ballongvisp för att finfördela den.

3

Tillsätt lök och vitlök till färsen och låt den fräsa med.

4

Salta och peppra lite. Krydda även på med lite kryddpeppar.

5

Slå på vatten, grädde, kalvfond och tamarisoja.

6

Låt allt stå och puttra cirka 10 minuter på svag värme.

7

Blanda lite arrowrot och kallt vatten i en liten skål och toppred din köttfärssås till lagom tjocklek.

Du tillsätter alltså arrowroten i såsen under omrörning tills du har fått rätt konsistens.

8

Smaka av med salt, peppar och kryddpeppar.

9

Toppa med hackad persilja och servera direkt.

Finsk köttfärssås
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida