Finsk köttfärssås eller brun köttfärssås är en klassisk finsk rätt som man äter ofta till vardags i Finland.
Jag har fina barndomsminnen av just finsk köttfärssås som man kan säga är en väldigt förenklad köttfärssås utan tomat och med väldigt lite kryddor. Du hittar varken basilika, timjan eller oregano i denna finska köttfärssåsen.
Men, det är otroligt gott och perfekt om man inte tål tomater till exempel.
När det gäller receptet, så är det precis som med alla recept på köttfärssås att det finns alla möjliga varianter av smaksättning, och detta receptet är min egna tolkning av en finsk köttfärssås.
I Finland så äter man oftast inte detta med pasta, utan man brukar äta det med kokt potatis eller kanske potatismos vilket ju inte funka för oss som äter lchf, men då kan jag verkligen rekommendera att servera ett blomkålsmos eller vitkålsmos till.
Hacka löken och vitlöken.
Bryn på köttfärsen och finfördela den. Ett tips, använd en ballongvisp för att finfördela den.
Tillsätt lök och vitlök till färsen och låt den fräsa med.
Salta och peppra lite. Krydda även på med lite kryddpeppar.
Slå på vatten, grädde, kalvfond och tamarisoja.
Låt allt stå och puttra cirka 10 minuter på svag värme.
Blanda lite arrowrot och kallt vatten i en liten skål och toppred din köttfärssås till lagom tjocklek.
Du tillsätter alltså arrowroten i såsen under omrörning tills du har fått rätt konsistens.
Smaka av med salt, peppar och kryddpeppar.
Toppa med hackad persilja och servera direkt.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Hacka löken och vitlöken.
Bryn på köttfärsen och finfördela den. Ett tips, använd en ballongvisp för att finfördela den.
Tillsätt lök och vitlök till färsen och låt den fräsa med.
Salta och peppra lite. Krydda även på med lite kryddpeppar.
Slå på vatten, grädde, kalvfond och tamarisoja.
Låt allt stå och puttra cirka 10 minuter på svag värme.
Blanda lite arrowrot och kallt vatten i en liten skål och toppred din köttfärssås till lagom tjocklek.
Du tillsätter alltså arrowroten i såsen under omrörning tills du har fått rätt konsistens.
Smaka av med salt, peppar och kryddpeppar.
Toppa med hackad persilja och servera direkt.