Flamberad pepparstek på älg med bearnaisesås
En rätt som funkar lika bra på nyårsafton som en tisdag.
Total tid: 40 minuter
Portioner: 4
Ingredienser
Älgfile (per person)
- 150 g Älgfile (eller en annan fin köttbit)
- 1 msk Vitpeppar (hel)
- 1 msk Svartpeppar (hel)
- 1 msk Grönpeppar (hel)
- 1 msk Konjak
- Smör
- 1 st Vitlöksklyfta
Bearnaisesås
- 3 st Äggulor
- 3 msk Rödvinsvinäger
- 3 msk Vatten
- 1 msk Schalottenlök
- 9 st Vitpepparkorn
- Dragon
- 400 g Smör
Instruktioner
Älgfile
- Torrosta pepparn i torr panna och mortla den grovt.Skär köttet i lämpligt tjocka skivor (brukar köra 4 cm).Gnid in köttet i kryddblandningen och stek de i rikligt med smör med en vitlöksklyfta i smöret. Ös under tiden det steks.
- Just innan det är färdigt så ställ pannan på ett ställe för flambering (inte under gardinerna och inte under spisfläkten). Häll i konjaken, tänd på och ös med den brinnande smöret (väldigt effektfullt).
Bearnaisesås
- Smält smöret.
- Blanda samman vatten och vinäger samt lök och pepparn. Reducera till hälften och sila av.
- Vispa äggulorna tillsammans med reduktionen i vattenbad till önskad konsistens.Vispa i smöret i en tunn stråle tills dess att du har en fin konsistens. Smaksätt med dragon.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!