Hur gott är det inte med en riktigt krämig och mustig fläskfilégryta? Här kommer ett supergott recept på en gryta gjort med fläskfilé och som passar både till fest och vardag. När jag hittade svensk fläskfilé på nedsatt pris för att utgångsdatum var nära, så kunde jag bara inte låta bli att göra en riktigt god fläskfilégryta.
Jag köpte hem ett par stycken fläskfiléer och direkt i affären så började jag fundera på vad jag skulle göra med den. Efter noga funderande så landade jag i att göra en fläskfilégryta.
Min första tanke var att göra baconlindad fläskfilé i ugn, men det har jag ätit så många gånger och sen så visste jag att familjen är väldigt glada i mina köttgrytor så jag köpte med mig lite ingredienser för det. Är du också sugen på en riktigt mustig och god fläskfilégryta? Följd stegen nedan och middagen är räddad.
Innehållsförteckning
- Fläskfilé – billigt och gott
- Vikten av att hitta rätt fond
- Använd bra rödvin
- Krydda rätt
- Näringsvärden
- Ingredienser
- Instruktioner
Fläskfilégryta – billigt och gott
En av alla fördelar med fläskfilé är att det är en relativt billig råvara, som ger väldigt mycket smak för pengarna. Passa på att gör en rejäl sats som håller i många dagar. Grytor blir bara godare med tiden, när alla ingredienser fått koka samman och smakerna har satt sig. Det är heller inga problem att frysa ner grytan, så länge den inte får stå allt för länge. Eftersom köttet innehåller en del fett och samtidigt är milt och gott, finns utrymme för härlig smaksättning.
Du som följer mina recept vet att jag sällan håller tillbaka på smakerna och denna fläskfilégryta är inget undantag. Härliga dofter utlovas i köket medan grytan står och puttrar. Just tillagningsprocessen är i min mening en ren njutning när det kommer till just grytor. Och om fläsk är inblandat blir det rent himmelskt. Denna fläskfilégryta låter jag koka omkring 40 minuter, men det är alltid bäst att smaka av och följa hur smakerna utvecklar sig. Kanske salta lite grann? Eller pressa i en halv vitlöksklyfta till?
Ett litet tips på tillbehör från min sida, det är att göra ett blomkålsris till. Normalt sett så kanske man äter vanligt ris till en god gryta, men för oss som äter lchf så är ju inte det ett alternativ, men blomkålsris passar riktigt bra.
Vikten av att hitta rätt fond till grytan
Eftersom receptet innehåller fläskfilé är kalvfond ett utmärkt val för att runda av smakerna och ge djup till grytan. En god fond kan inte nog överskattas i matlagning, även om det är lätt att missa just den detaljen. I detta recept på fläskfilégryta har jag valt en koncentrerad kalvfond, som verkligen ger den där härliga mustigheten. Jag föredrar just kalvfond, men annan fond går också bra – alternativt köttbuljong. Jag har även i lite Tamarisoja eller annan god soja, som ger ännu mer djup tillsammans med en naturlig sälta.
Många förknippar grytor med hösten, men jag lagar det i stort sett året runt. Det är ett enkelt sätt att sammanföra kött med grönsaker och svamp, utan större behov av andra tillbehör. Perfekt för LCHF, med andra ord. Dessutom kan du utan problem tillföra lite grädde och smetana, för att addera både smak och välkomna kalorier. Grädden ger fläskfilégrytan den där härliga färgen, som även väcker aptiten hos den mest kräsna matgästen. Fläskfilégryta är en riktig familjefavorit som går hem hos de allra flesta köttätare.
Välj ett gott rödvin i fläskfilégrytan
Ett annat viktigt inslag i grytan är ett gott rödvin, som också ger en härligt mustig känsla, tillsammans med lite syra och frukt. Ett smart val är att gå efter vad Systembolaget rekommenderar i grytor. Även om fläskfilé är ett vitt kött föredrar jag rödvin i fläskfilégryta, eftersom det ger mer tyngd och kraft till smakerna än de flesta vita vinerna. Du väljer själv vin efter plånbok och om du tänkt ta ett glas till, är det alltid optimalt att ha samma i grytan.
Det går att hitta många billiga viner som fungerar alldeles utmärkt både i grytan och i glaset. Alternativet är matlagningsvin, men det når aldrig upp till samma nivåer som ett riktigt mustigt rödvin. Tänk bara på att låta alkoholen koka bort. Jag har ett knep där jag slår på vinet i stekpannan för att koka ur allt smakrikt och härligt som annars sitter fast i stekpannan och går förlorat. Just sådana små detaljer kan verkligen göra underverk för slutresultatet. Min melodi är att ta vara på allt som kan tänkas höja smaken – från minsta krydda till största köttbit.
Kryddningen är A och O för en god fläskfilégryta
Denna fläskfilégryta har en relativt traditionell kryddning, där helheten står i centrum. Vad sägs om vitlök, timjan, svartpeppar och en alkemisk dos balsamvinäger? Glöm inte dijonsenapen, som tillsammans med grädden ger en lite fransk touch till rätten. Dijonsenap är enligt mig en mycket underskattad ingrediens, som med rätt användning tar alla grytor till nya höjder.
Det är lätt att bli lite försiktig med dijonsenapens kraftiga smak, men så länge den får koka med i fläskfilégrytan sisådär en 15 minuter, försvinner senapens udd till förmån för ljuvlig smak. Som med alla recept gäller det att pröva sig fram, eftersom alla grytor och råvaror varierar. I det här fallet låter jag fläskfilén dela gryta med bland annat gul lök, champinjoner, röd paprika och purjolök, som gifter sig fantastiskt när allt kokat samman. Det är viktigt att bryna ingredienserna innan, för att få fram smakerna och ge härlig stekyta. Följ mitt recept så ser du i vilken ordning jag föredrar att tillaga fläskfilégrytan i.
Näringsvärden för denna goda fläskfilégryta
Om vi stoppar in alla ingredienser för denna mustiga och smakrika fläskfilégrytan hos Kostbevakningen så kommer vi få fram följande resultat.
Här kan vi dra följande slutsatser:
- Vi får gott om protein i denna grytan. Hela 228 gram för hela receptet.
- Tack vare grädden och även fläskfilén, så får vi i oss rätt bra med fett också.
- Mängden kolhydrater är inte så jättehög. Enligt uträkningen ovan så hamnar vi på 10 gram kolhydrater per 100 g. Men, då ska vi tänka på det att grädden och grönsakerna ger en del kolhydrater. Inget vi behöver vara så himla rädda för.
I mitt tycke så är denna fläskfilégrytan ett riktigt bra middagstips för en helg, eller till ett festligare tillfälle. Så, i mitt tycke är det bara att laga och njuta av riktigt god mat!
Putsa och skiva upp fläskfilén i cirka 1 cm tjocka skivor.
Skiva löken, hacka vitlöken och skär champinjonerna i bitar.
Bryn köttet snabbt i en varm stekpanna. Salta och peppra på båda sidor.
Lägg över köttet i en gryta.
Tänk på att inte bryna allt kött på en gång, utan gör det i omgångar.
När du har brynt på allt kött så bryner du champinjonerna, löken och vitlöken i samma stekpanna.
Häll över det i samma gryta som köttet.
Slå på rödvinet i stekpannan och låt det hela stå och koka i cirka 5 minuter så att du kokar ur alla smaker som sitter kvar i stekpannan.
Häll detta över köttet och svampen.
Tillsätt tamarisoja, kalvfond, balsamvinäger, timjan och dijonsenapen.
Låt allt koka upp och puttra på i cirka 15 minuter.
Under tiden så skär du ner purjolöken och paprikan.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Putsa och skiva upp fläskfilén i cirka 1 cm tjocka skivor.
Skiva löken, hacka vitlöken och skär champinjonerna i bitar.
Bryn köttet snabbt i en varm stekpanna. Salta och peppra på båda sidor.
Lägg över köttet i en gryta.
Tänk på att inte bryna allt kött på en gång, utan gör det i omgångar.
När du har brynt på allt kött så bryner du champinjonerna, löken och vitlöken i samma stekpanna.
Häll över det i samma gryta som köttet.
Slå på rödvinet i stekpannan och låt det hela stå och koka i cirka 5 minuter så att du kokar ur alla smaker som sitter kvar i stekpannan.
Häll detta över köttet och svampen.
Tillsätt tamarisoja, kalvfond, balsamvinäger, timjan och dijonsenapen.
Låt allt koka upp och puttra på i cirka 15 minuter.
Under tiden så skär du ner purjolöken och paprikan.
Raija says:
Underbart gott, men jag gjorde den med kyckling istället
LCHF-arkivet says:
Ja, men det funkar ju toppen att göra med kyckling i stället. 🙂
Susanne W says:
Hej. Tre dl grädde står det men i receptet nämns det inte. Hällde i det i samma veva som Smetanan, antar att det skulle vara så.
LCHF-arkivet says:
Tack, det hade jag missat att skriva med, men det är ändrat nu. Tack!
Annie says:
Hej =) vilka tillbehör brukar du ha till?
Helena Hellberg says:
Mkt bra smaker. Jag hade mindre dijon i, ca 1/2 till 1 tsk och ca 2 tsk balsamvinäger.
Mindre vitlök. JG mäter sällan, men rejält m vin o grädde o creme fraiche.
O kalvfond såklart.
Serverade med en mkt god hasselbackspotatis . Topp!!! 4,5 popng
LCHF-arkivet says:
Kul att höra att du gillade receptet! 🙂