Fläsklägg & Blomkålsmos

star empty iconstar empty iconstar empty iconstar empty iconstar empty icon röster - Betygsätt

Fläsklägg med blomkålsmos, ett perfekt middagstips för dig som äter lchf eller keto. Funkar alla dagar i veckan! Husmanskost på lchf vis med långkokt kött…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Fläsklägg & Blomkålsmos
cooked user 9036SkapareLchf MorsanFörberedelse20 minTillagning4 timTotalt4 tim 20 min

Beskrivning - Information

Fläsklägg med blomkålsmos, ett perfekt middagstips för dig som äter lchf eller keto. Funkar alla dagar i veckan!

Husmanskost på lchf vis med långkokt kött som serveras med blomkålsmos och en len senapskräm.

Följ mig gärna på Instagram, där hittar du fler härliga recept, matinspiration och tips! @lchf_morsan

Kategori, ,
ANNONS

Ingredienser

Mängd1 Portion
Koka Fläsklägg (ca 4 portioner)
 1300 g Fläsklägg
 Vatten
 4 st Morötter
 2 st Gullök (medelstora)
 4 st Lagerblad
 1 st Köttbuljongtärning
 1 st Grönsaksbuljongtärning
 8 st Vitpepparkorn (hela)
 1 tsk Salt
Blomkålsmos (1 portion)
 200 g Blomkålsbuketter (färsk eller fryst)
 0,25 dl Grädde 40%
 20 g Smör
 0,50 krm Salt
  krm Vitpeppar (finmald)
Senapskräm (1 portion)
 25 g Smör (rumstempererad)
 2 msk Hellmann´s Majonnäs
 2,50 krm Dijonsenap
 1 krm Pepparmix
 1 nypa Salt (en liten nypa)
ANNONS

Gör så här:

Gör så här - Fläsklägg
1

Börja med att skölja av fläsklägget i kallt vatten.

2

Lägg det sedan i en större kastrull/gryta där fläsklägget får bra med plats.

3

Fyll på så mycket kallt vatten så du täcker fläsklägget helt.

4

Börja med att koka endast fläsklägget med vatten.

5

Medans det kokar så kan du börja att skala morötterna och den gula löken och grovhacka dessa.

6

Jag skär bara löken på 4 och de större morötterna i 3-4 delar, är morötterna jätte grova så skär jag dem även på mitten.
(valfritt)

7

Nu tar du fram en "finare" sil, dvs en med små hål eller bara en större sked för nu ska du ta bort det "smutsiga" skummet som bildats i kastrullen med det kokande fläsklägget.

8

Det ska du sila bort tills du ser att det inte bildas något mer skum.

9

Nu kan du lägga ner de hackade morötterna, löken och kryddor.

10

OBS!
Fläsklägget ska hela tiden ligga under vatten.
Så när du ser att vattnet dunstat så fyll bara på med kallt vatten tills du täcker fläsklägget.
Det kan vara så att det behöver göras tex ca3-4 ggr under dessa timmar.

11

Du bör även vända på fläsklägget ca3-4 ggr under denna tid så det inte fastnar i botten.

12

Fläsklägg & Blomkålsmos

13

När du har kokat klart ditt fläsklägg så tar du upp köttbiten och lägg den i en form med kanter eller plåt och börjar dra bort köttet från ben och fett.

14

Klart att servera, häll gärna över lite sky från kastrullen du kokat i över köttet.

Gör så här - Blomkålsmos
15

Börja med att koka blomkålsbuketterna i vatten tills de blir mjuka ca 10-15 min.

16

Sedan häller du bort vattnet och lägger över blomkålsbuketterna i en burk/skål med högre kanter (tex en mixerburk) så du slipper att det skvätter utanför.

17

Tillsätt nu smör, grädde och kryddor.

18

Mixa ihop allt med en stavmixer tills du ser att det inte finns några större bitar kvar av blomkålen och att konsistensen är lik mos.

19

Klart att servera, gärna med lite pepparmix på toppen.

Gör så här - Len Senapskräm
20

Mät ut 25g smör och lägg i en skål och låt den stå framme tills den är riktigt mjuk.

21

När du ser att smöret blivit mjukt så lägg ner de övriga ingredienserna i skålen.

22

Nu använder du elvispen och vispar lungt tills du ser att allt blandat sig bra och blivit till en len kräm.

23

Klart att servera!

Fläsklägg & Blomkålsmos

Nu lägger du upp allt på en tallrik och toppar med fint hackad persilja.
Lycka Till & Smaklig Måltid
24

Fläsklägg & Blomkålsmos

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

Koka Fläsklägg (ca 4 portioner)
 1300 g Fläsklägg
 Vatten
 4 st Morötter
 2 st Gullök (medelstora)
 4 st Lagerblad
 1 st Köttbuljongtärning
 1 st Grönsaksbuljongtärning
 8 st Vitpepparkorn (hela)
 1 tsk Salt
Blomkålsmos (1 portion)
 200 g Blomkålsbuketter (färsk eller fryst)
 0,25 dl Grädde 40%
 20 g Smör
 0,50 krm Salt
  krm Vitpeppar (finmald)
Senapskräm (1 portion)
 25 g Smör (rumstempererad)
 2 msk Hellmann´s Majonnäs
 2,50 krm Dijonsenap
 1 krm Pepparmix
 1 nypa Salt (en liten nypa)

Instruktioner

Gör så här - Fläsklägg
1

Börja med att skölja av fläsklägget i kallt vatten.

2

Lägg det sedan i en större kastrull/gryta där fläsklägget får bra med plats.

3

Fyll på så mycket kallt vatten så du täcker fläsklägget helt.

4

Börja med att koka endast fläsklägget med vatten.

5

Medans det kokar så kan du börja att skala morötterna och den gula löken och grovhacka dessa.

6

Jag skär bara löken på 4 och de större morötterna i 3-4 delar, är morötterna jätte grova så skär jag dem även på mitten.
(valfritt)

7

Nu tar du fram en "finare" sil, dvs en med små hål eller bara en större sked för nu ska du ta bort det "smutsiga" skummet som bildats i kastrullen med det kokande fläsklägget.

8

Det ska du sila bort tills du ser att det inte bildas något mer skum.

9

Nu kan du lägga ner de hackade morötterna, löken och kryddor.

10

OBS!
Fläsklägget ska hela tiden ligga under vatten.
Så när du ser att vattnet dunstat så fyll bara på med kallt vatten tills du täcker fläsklägget.
Det kan vara så att det behöver göras tex ca3-4 ggr under dessa timmar.

11

Du bör även vända på fläsklägget ca3-4 ggr under denna tid så det inte fastnar i botten.

12

Fläsklägg & Blomkålsmos

13

När du har kokat klart ditt fläsklägg så tar du upp köttbiten och lägg den i en form med kanter eller plåt och börjar dra bort köttet från ben och fett.

14

Klart att servera, häll gärna över lite sky från kastrullen du kokat i över köttet.

Gör så här - Blomkålsmos
15

Börja med att koka blomkålsbuketterna i vatten tills de blir mjuka ca 10-15 min.

16

Sedan häller du bort vattnet och lägger över blomkålsbuketterna i en burk/skål med högre kanter (tex en mixerburk) så du slipper att det skvätter utanför.

17

Tillsätt nu smör, grädde och kryddor.

18

Mixa ihop allt med en stavmixer tills du ser att det inte finns några större bitar kvar av blomkålen och att konsistensen är lik mos.

19

Klart att servera, gärna med lite pepparmix på toppen.

Gör så här - Len Senapskräm
20

Mät ut 25g smör och lägg i en skål och låt den stå framme tills den är riktigt mjuk.

21

När du ser att smöret blivit mjukt så lägg ner de övriga ingredienserna i skålen.

22

Nu använder du elvispen och vispar lungt tills du ser att allt blandat sig bra och blivit till en len kräm.

23

Klart att servera!

Fläsklägg & Blomkålsmos

Nu lägger du upp allt på en tallrik och toppar med fint hackad persilja.
Lycka Till & Smaklig Måltid
24

Fläsklägg & Blomkålsmos

Fläsklägg & Blomkålsmos

Recept av: lchf morsan

Erika Pettersson [35år] Fyrbarnsmamma som brinner för att inspirera andra inom matlagning och bakning. Utbildad kock och en kreativ mångsysslare. Lagar och äter lchf & keto.

Visa alla recept från lchf morsan Hemsida https://www.instagram.com/lchf_morsan
ANNONS

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida