Fläsklägg & Blomkålsmos

2
Innehåll
Fläsklägg med blomkålsmos, ett perfekt middagstips för dig som äter lchf eller keto. Funkar alla dagar i veckan!
Husmanskost på lchf vis med långkokt kött som serveras med blomkålsmos och en len senapskräm.
Följ mig gärna på Instagram, där hittar du fler härliga recept, matinspiration och tips! @lchf_morsan
Total tid:
4 timmar
20 minuter
Portioner: 1
Ingredienser
Koka Fläsklägg (ca 4 portioner)
- 1300 g Fläsklägg
- Vatten
- 4 st Morötter
- 2 st Gullök (medelstora)
- 4 st Lagerblad
- 1 st Köttbuljongtärning
- 1 st Grönsaksbuljongtärning
- 8 st Vitpepparkorn (hela)
- 1 tsk salt
Blomkålsmos (1 portion)
Senapskräm (1 portion)
- 25 g Smör (rumstempererad)
- 2 msk Hellmann´s Majonnäs
- 2.5 krm Dijonsenap
- 1 krm Pepparmix
- 1 nypa Salt (en liten nypa)
Instruktioner
Gör så här – Fläsklägg
- Börja med att skölja av fläsklägget i kallt vatten.
- Lägg det sedan i en större kastrull/gryta där fläsklägget får bra med plats.
- Fyll på så mycket kallt vatten så du täcker fläsklägget helt.
- Börja med att koka endast fläsklägget med vatten.
- Medans det kokar så kan du börja att skala morötterna och den gula löken och grovhacka dessa.
- Jag skär bara löken på 4 och de större morötterna i 3-4 delar, är morötterna jätte grova så skär jag dem även på mitten. (valfritt)
- Nu tar du fram en ”finare” sil, dvs en med små hål eller bara en större sked för nu ska du ta bort det ”smutsiga” skummet som bildats i kastrullen med det kokande fläsklägget.
- Det ska du sila bort tills du ser att det inte bildas något mer skum.
- Nu kan du lägga ner de hackade morötterna, löken och kryddor.
- OBS! Fläsklägget ska hela tiden ligga under vatten. Så när du ser att vattnet dunstat så fyll bara på med kallt vatten tills du täcker fläsklägget. Det kan vara så att det behöver göras tex ca3-4 ggr under dessa timmar.
- Du bör även vända på fläsklägget ca3-4 ggr under denna tid så det inte fastnar i botten.
- När du har kokat klart ditt fläsklägg så tar du upp köttbiten och lägg den i en form med kanter eller plåt och börjar dra bort köttet från ben och fett.
- Klart att servera, häll gärna över lite sky från kastrullen du kokat i över köttet.
Gör så här – Blomkålsmos
- Börja med att koka blomkålsbuketterna i vatten tills de blir mjuka ca 10-15 min.
- Sedan häller du bort vattnet och lägger över blomkålsbuketterna i en burk/skål med högre kanter (tex en mixerburk) så du slipper att det skvätter utanför.
- Mixa ihop allt med en stavmixer tills du ser att det inte finns några större bitar kvar av blomkålen och att konsistensen är lik mos.
- Klart att servera, gärna med lite pepparmix på toppen.
Gör så här – Len Senapskräm
- Mät ut 25g smör och lägg i en skål och låt den stå framme tills den är riktigt mjuk.
- När du ser att smöret blivit mjukt så lägg ner de övriga ingredienserna i skålen.
- Nu använder du elvispen och vispar lungt tills du ser att allt blandat sig bra och blivit till en len kräm.
- Klart att servera!
Nu lägger du upp allt på en tallrik och toppar med fint hackad persilja.
per
Dessa näringsvärden hämtas med
automatik från en internationell databas och kan därför vara något
missvisande ibland.
Har du provat
receptet?Nämn
@lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!