Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Fläsksida med krispig svål

5 av 8 röster
Fläsksida med krispig svål

Ett väldigt enkelt sätt att få en saftig fläsksida med knaprig svål (dansk fläskstek) är att göra den i airfryern.
Se till att du har en köttbit som får plats i din airfryer, antingen i en form som passar eller så gör du en form av dubbelvikt aluminiumfolie.
Den behöver inte vara snygg:-).
Som serveringsförslag kan man t.ex skära köttet i skivor och servera med gräddsås, kokt blomkål och en sallad.
Eller, som jag föredrar att äta det, som tunna skivor kött och grönsaker (stavar av salladslök, gurka och morot) i LCHF-tortillabröd eller salladsblad med någon asiatisk dippsås.
Alltså typ som asiatiska fläsktacos.

Bilden är min egen.
Följ mig gärna på Instagram för mer inspiration:
https://www.instagram.com/amonazon/

Total tid: 1 timme 10 minuter
Portioner: 5
Författare: Amonazon

Ingredienser

  • 1 kg Fläsksida med svål
  • 1 dl salt
  • 1 tsk Valfria kryddor

Instruktioner

Förberedelser

  • Torka torrt med hushållspapper både på köttsidan och svålsidan.
  • Med en vass kniv, gör skåror i svålen, men inte ända ner till köttet. Skär även 2-3 ganska djupa snitt i köttet på undersidan.
  • Krydda köttsidan och ner i snitten valfri krydda, jag brukar använda creolkrydda men bara salt och peppar blir också gott.
  • Lägg biten med köttsidan neråt i en form, antingen i en som passar i din airfryer, eller gör en egen i aluminiumfolie.
  • Lägg ett tjockt lager salt (0,5 cm) ovanpå svålen.

Tillagning

  • Kör i airfryer på 190° i 35 minuter. Om du har en mindre köttbit än 1 kg (ca 7-800g) så minska tiden med 5-10 minuter
  • Ta upp köttet ur formen och ta bort saltet från svålen. Det är lätt för saltet har nu bildat en skorpa som är lätt att lyfta eller skrapa av.
  • Lägg tillbaks köttet i airfryerkorgen (utan form) med köttsidan neråt.
  • Kör i airfryer på 190° i 25 minuter. Om du har en mindre köttbit än 1 kg (ca 7-800g) så minska tiden med 5-10 minuter.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

2 kommentarer till “Fläsksida med krispig svål”

  1. 5 stars
    Jättebra recept! Smakar nästan som den danska ”fläskesteien” vi får när vi är i Danmark. Det kommer jag göra om igen.

5 from 8 votes (6 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg