Fläsksida med krispig svål
Ett väldigt enkelt sätt att få en saftig fläsksida med knaprig svål (dansk fläskstek) är att göra den i airfryern.
Se till att du har en köttbit som får plats i din airfryer, antingen i en form som passar eller så gör du en form av dubbelvikt aluminiumfolie.
Den behöver inte vara snygg:-).
Som serveringsförslag kan man t.ex skära köttet i skivor och servera med gräddsås, kokt blomkål och en sallad.
Eller, som jag föredrar att äta det, som tunna skivor kött och grönsaker (stavar av salladslök, gurka och morot) i LCHF-tortillabröd eller salladsblad med någon asiatisk dippsås.
Alltså typ som asiatiska fläsktacos.
Bilden är min egen.
Följ mig gärna på Instagram för mer inspiration:
https://www.instagram.com/amonazon/
Ingredienser
- 1 kg Fläsksida med svål
- 1 dl salt
- 1 tsk Valfria kryddor
Instruktioner
Förberedelser
- Torka torrt med hushållspapper både på köttsidan och svålsidan.
- Med en vass kniv, gör skåror i svålen, men inte ända ner till köttet. Skär även 2-3 ganska djupa snitt i köttet på undersidan.
- Lägg biten med köttsidan neråt i en form, antingen i en som passar i din airfryer, eller gör en egen i aluminiumfolie.
- Lägg ett tjockt lager salt (0,5 cm) ovanpå svålen.
Tillagning
- Kör i airfryer på 190° i 35 minuter. Om du har en mindre köttbit än 1 kg (ca 7-800g) så minska tiden med 5-10 minuter
- Ta upp köttet ur formen och ta bort saltet från svålen. Det är lätt för saltet har nu bildat en skorpa som är lätt att lyfta eller skrapa av.
- Lägg tillbaks köttet i airfryerkorgen (utan form) med köttsidan neråt.
- Kör i airfryer på 190° i 25 minuter. Om du har en mindre köttbit än 1 kg (ca 7-800g) så minska tiden med 5-10 minuter.
Gjorde idag blev så himla gott bra recept.
Jättebra recept! Smakar nästan som den danska ”fläskesteien” vi får när vi är i Danmark. Det kommer jag göra om igen.