Fläskytterfilé i ugn, som man tillagar i en sockerkaksform är ett recept som snurrar på internet på olika ställen och dyker upp som gubben i lådan då och då.
Jag kände bara att jag var tvungen att testa detta goda recept på fläskytterfilé i ugn och gjorde om receptet till ett lchfrecept istället.
Resultatet? Mycket gott! 🙂
Innehållsförteckning
- Vad är fläskytterfilé
- Om detta receptet
- Kan jag byta ut ingredienser
- Näringsvärden
- Ingredienser
- Instruktioner
Vad är egentligen en fläskytterfilé
Ja, just fläskytterfilé är en styckdel som delar köttälskare i flera olika läger. Om man lägger upp ett tips eller fråga om fläskytterfilé i någon av de större köttgrupperna på Facebook så kommer det bli åka av. 🙂
Många kommer att skrika sig hesa över att "Det finns inget som heter fläskytterfilé, det är en benfri kotlettrad!".
Och ja, på sätt och vis har dom rätt, men ändå fel.
Det är samma styckdel, det vill säga en benfri kotlettrad, men den är även lite mer putsad, dvs inte lika mycket kappa som en benfri kotlettrad har. Sen så är väldigt ofta en fläskytterfilé mörad, vilket innebär att man har sprutat in saltvatten, och även ibland druvsocker i köttet vilket hjälper det att bli mört.
Men, i grunden så är det exakt samma styckdel och den kan även kallas för ytterfilé eller fläskhare.
Dock så ska man inte förväxla en fläskytterfilé med fläskfilé då det är två helt olika styckdelar som sitter på totalt olika ställen på grisen.
(Källa: Svenskt kött)
Om mitt recept på fläskytterfilé i ugn
Detta är på riktigt ett recept som jag tror att i stort sett vem som helst kan klara av att laga. Skulle nog säga att det är ett recept som min son på 10 år absolut skulle klara av att göra med lite assistans från mig.
Fläskytterfilé i sockerkaksform är precis som det låter, en rätt som man tillagar i en avlång sockerkaksform. Du kan självklart göra receptet i en ugnsfast form med, men lite av hela grejen är att köttet ska ligga och simma i såsen och på det sättet bli riktigt mört.
Det som även är rätt skönt, det är att man inte behöver bryna köttet, utan man lägger ner det i formen rått, sen en kall sås ovanpå och in i ugnen.
Totalt sett skulle jag gissa att du behöver tillbringa max 10 minuter i köket. Sen så sköter sig fläskytterfilén sig själv i ugnen.
Såsen blir en rätt så söt sås, med tanke på lingonsylten och för att bryta av det lite så har jag själv tillsatt lite sambal oelek. Inte mycket, men tillräckligt för att ge en liten sting.
Om du är sugen på att göra köttet för sig i ugn, så kan du testa på att göra på detta sättet: Lågtempad helstekt kotlettrad
Om du vill byta ut ingredienser
Några saker kanske är lite knepiga att hitta i butiken och då kan det vara skönt att veta att man kan byta ut lite ingredienser. Nedan så ger jag lite förslag.
- Smetana Smetana är en sak som kan vara lite svårt att hitta i alla butiker, men det funkar bra att byta ut det mot ytterligare 1 deciliter grädde, eller så tar du 1 dl crème fraiche istället.
- Sockerfri lingonsylt Om du inte har tillgång till sockerfri lingonsylt, vilket kan vara svårt då man måste göra den själv, så kan du lika väl ta 1,5 dl färska lingon och lite sötning (2 msk kanske) istället.
- Fläskytterfilé Ja, du skulle faktiskt kunna byta ut fläskytterfilén mot till exempel en fin benfri kotlettrad (läs om skillnaden högre upp) eller varför inte fläskfile?
Jag kan faktiskt även tänka mig att kycklingfilé skulle kunna funka toppen i detta receptet.
- Tamarisoja Du kan byta ut tamarisojan mot vanlig soja. Jag använder tamarisoja för att jag tycker den är oslagbart god.
- Kalvfond Den koncentrerade kalvfonden kan du byta ut mot en smulad buljongtärning istället. Det motsvarar ungefär samma mängd.
Utrustning du kan behöva
Här får du lite tips på utrustning som kommer att underlätta när du lagar denna fläskytterfilé i ugn. Det är inget som är något måste, för det går att få till allt bra ändå, men det kanske underlättar lite.
- Avlång sockerkaksform Ja, detta är väl egentligen det enda som jag skulle säga att du verkligen behöver då hela receptet går ut på att göra fläskytterfilén i sockerkaksformen. Storleken är lite beroende på hur stor köttbit du har, men denna bakformen på 2 liter ska räcka bra.
- Stavmixer När det kommer till att få släta och fina såser, då är en bra stavmixer ett grymt bra redskap att ha. Jag använder min stavmixer från Braun otroligt ofta, men än man kan tro. Ett måste i alla kök tycker jag!
Näringsvärden för fläskytterfilé i ugn
Om man ska göra detta receptet rättvisa med alla ingredienser och de näringsvärden det blir så väljer jag att räkna på lingon och sötning. När jag lägger in alla ingredienser hos Kostbevakningen så får jag fram följande näringsvärden för detta receptet på fläskytterfilé i ugn.
Visste du att LCHF-arkivet har massor av goda middagstips? Över 200 goda recept som passar nästan alla!
Sätt ugnen på 175°C. Jag hade varmluft.
Putsa köttet lite om det behövs och lägg det i en sockerkasform.
Blanda ihop övriga ingredienser i en bunke och vispa ihop.
Häll såsen över köttet.
Ställ in formen i ugnen och låt den stå i cirka 1,5 timme.
Håll lite koll på ytan så att den inte blir bränd. Om det börjar bli för mycket färg på ytan så lägg lite aluminiumfolie över.
Ta ut köttet och lyft upp det ur formen.
Lägg det i aluminiumfolie och låt det vila under tiden vi gör klart såsen.
Häll upp såsen som är i formen i en kastrull och slå på 1 dl grädde till.
Ta en stavmixer och mixa ihop såsen.
Ställ såsen på spisen och låt den koka upp. Sen låter du den stå och sjuda i cirka 10 minuter.
Smaka nu av såsen. Är den lagom i smak så kollar du hur konsistensen är.
Om den är lite för lös, då kan du reda av den med lite arrowrot som du rör ut i kallt vatten först.
Vispa sedan ner den lite i taget i den sjudande såsen tills du har lagom konsistens.
När såsen är klar, då skivar du upp köttet i 0,5-1 cm tjocka skivor.
Servera sedan med önskat tillbehör.
Hoppas att du uppskattar detta receptet på fläskytterfilé i ugn. Du får väldigt gärna lämna ett betyg och en kommentar nedan.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 175°C. Jag hade varmluft.
Putsa köttet lite om det behövs och lägg det i en sockerkasform.
Blanda ihop övriga ingredienser i en bunke och vispa ihop.
Häll såsen över köttet.
Ställ in formen i ugnen och låt den stå i cirka 1,5 timme.
Håll lite koll på ytan så att den inte blir bränd. Om det börjar bli för mycket färg på ytan så lägg lite aluminiumfolie över.
Ta ut köttet och lyft upp det ur formen.
Lägg det i aluminiumfolie och låt det vila under tiden vi gör klart såsen.
Häll upp såsen som är i formen i en kastrull och slå på 1 dl grädde till.
Ta en stavmixer och mixa ihop såsen.
Ställ såsen på spisen och låt den koka upp. Sen låter du den stå och sjuda i cirka 10 minuter.
Smaka nu av såsen. Är den lagom i smak så kollar du hur konsistensen är.
Om den är lite för lös, då kan du reda av den med lite arrowrot som du rör ut i kallt vatten först.
Vispa sedan ner den lite i taget i den sjudande såsen tills du har lagom konsistens.
När såsen är klar, då skivar du upp köttet i 0,5-1 cm tjocka skivor.
Servera sedan med önskat tillbehör.
Hoppas att du uppskattar detta receptet på fläskytterfilé i ugn. Du får väldigt gärna lämna ett betyg och en kommentar nedan.
Cecilia says:
Väldigt gott och lättlagat. Den kommer jag göra igen 😃
LCHF-arkivet says:
Vad skoj att höra! Tack så mycket för återkopplingen.
Ulla V says:
Fantastiskt gott och enkelt!
LCHF-arkivet says:
Kul att höra! Tack för återkopplingen.
Lillemor Kristensson says:
Jättegott och lättlagat men smetana funkar inte för laktoskänsliga. Vi tog turkisk yoghurt och det funkade toppen.
LCHF-arkivet says:
Hej! Kul att ni tyckte om det!
Den smetanan som man köper i affären, den är faktiskt laktosfri.
[email protected] says:
Låter smarrigt, ska vi pröva! Vad är det för grönsaker man ser ihop med köttet, på bilden?
LCHF-arkivet says:
Det är smörstekta grönsaker. Haricots verts, morötter, blomkål, lök och säkert något mer. Tog det jag har hemma.
Ulrika lindfors says:
Så himla gott😋 Hela familjen älskade det 🥰
Ewa says:
Mycket gott och smakrikt 😊 tack för receptet!
LCHF-arkivet says:
Vad skoj att höra! Tack för återkopplingen. 🙂
Eva says:
Såååå gott och enkelt att tillaga. Tack för receptet 😊
Gunilla says:
Verkar gott och så enkelt att laga .
En fråga innan jag testar: Ska köttet vara täckt av “såsen” när man ställer in det i ugnen ?
LCHF-arkivet says:
Hej!
Det behöver inte vara helt täckt. Du ser på bilderna hur jag har gjort. Sen kan man om man vill vända på köttet efter halva tiden om det ligger lite ovanför såsen.
Lena says:
Jätteenkelt recept och väldigt gott. Jag valde osockrade, frysta lingon och saknade inte sockret. Ställde in en ugnsform med diverse grönsaker som fanns i frysen: lite wokgrönsaker, broccoli och haricot verts. Detta kommer vi garanterat att äta igen.
K.B says:
Det här var fantastiskt gott, min sås blev lite för salt så nästa gång ska jag vara försiktig med buljongen 🙂
Annika Furubrand says:
Bland de godaste jag ätit, underbar sås. Enkelt och lätt.
Rune says:
Super gott gjort den två gånger och det blir fler
marie says:
Funkar den att frysa in?
LCHF-arkivet says:
Absolut funkar det att frysa in!
Christer Burlin says:
Väldigt gott….kan rekommendera
Gunilla Pettersson says:
Supergott o enkelt. Alla som har ätit det hos mig är så nöjda
Cecilia Öman says:
Enkelt att laga.
Alla i familjen åt och tyckte om maten.
Väldig god och mycket smak utan att vara alltför stark.
marie jönsson says:
Kan man skiva upp köttet innan? lättre att ta upp utan kladd
Adela says:
Provlagat och blev så gott. Nu står det i ugnen för att användas till ett 75 årskalas i morgon.
Lena says:
Sambo sa bara .. mmmmm… Sååå gott….
Sofia C says:
WOW!!!! är nog hur detta kan beskrivas bäst. Supersaftigt, smidigt och underbar smak. Vi bara njöt min man och jag. Kommer absolut göras igen.
Jag hade ingen smetana så det blev lite créme fraîche och lite grädde istället.
Jättestort tack för detta recept!!!
Marit says:
Enkelt och supergott! Gjorde ugnsstekta grönsaker till, mums. Detta kommer, som de flesta av dina recept, att lagas fler gånger!
Maria says:
Supergott, lagar det på boendet jag jobbar för andra gången och det är så uppskattat!
Jeanette says:
Alltså det här är så gott att man smäller av! Ett tips är att såsen är så god att göra och ha till typ köttbullar, pannbiffar eller annat kött 🙂 Jag kokar den i en kastrull bara! Hade ingen sambal oelek hemma första gången så jag drog i 1 dl av hot Aivar, funkade så bra det också 🙂
Monica Rudenmo says:
Tack för fina recept!