Fläskytterfilé i ugn

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 69 röster - Betygsätt

Fläskytterfilé i ugn, som man tillagar i en sockerkaksform är ett recept som snurrar på internet på olika ställen och dyker upp som gubben i…

Läs mer 11 kommentarer Skriv ut
Fläskytterfilé i ugn - Gjord i en sockerkaksform.
ANNONS
72efd48ce9d45167c3ffe95f334cc4c7?s=96&d=mm&r=gSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning1 tim 30 minTotalt1 tim 40 min

Beskrivning - Information

Fläskytterfilé i ugn, som man tillagar i en sockerkaksform är ett recept som snurrar på internet på olika ställen och dyker upp som gubben i lådan då och då.

Jag kände bara att jag var tvungen att testa detta goda recept på fläskytterfilé i ugn och gjorde om receptet till ett lchfrecept istället.

Resultatet? Mycket gott! 🙂

Innehållsförteckning

  1. Vad är fläskytterfilé
  2. Om detta receptet
  3. Kan jag byta ut ingredienser
  4. Näringsvärden
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner
ANNONS

Vad är egentligen en fläskytterfilé

Ja, just fläskytterfilé är en styckdel som delar köttälskare i flera olika läger. Om man lägger upp ett tips eller fråga om fläskytterfilé i någon av de större köttgrupperna på Facebook så kommer det bli åka av. 🙂

Många kommer att skrika sig hesa över att "Det finns inget som heter fläskytterfilé, det är en benfri kotlettrad!".

Ett stålfat med närbild av skivad fläskytterfilé i ugn med lite sås på. Allt på en bädd av grönsaker.

Och ja, på sätt och vis har dom rätt, men ändå fel.

Det är samma styckdel, det vill säga en benfri kotlettrad, men den är även lite mer putsad, dvs inte lika mycket kappa som en benfri kotlettrad har. Sen så är väldigt ofta en fläskytterfilé mörad, vilket innebär att man har sprutat in saltvatten, och även ibland druvsocker i köttet vilket hjälper det att bli mört.

Men, i grunden så är det exakt samma styckdel och den kan även kallas för ytterfilé eller fläskhare.

Dock så ska man inte förväxla en fläskytterfilé med fläskfilé då det är två helt olika styckdelar som sitter på totalt olika ställen på grisen.

(Källa: Svenskt kött)

ANNONS

Om mitt recept på fläskytterfilé i ugn

Detta är på riktigt ett recept som jag tror att i stort sett vem som helst kan klara av att laga. Skulle nog säga att det är ett recept som min son på 10 år absolut skulle klara av att göra med lite assistans från mig.

Fläskytterfilé i sockerkaksform är precis som det låter, en rätt som man tillagar i en avlång sockerkaksform. Du kan självklart göra receptet i en ugnsfast form med, men lite av hela grejen är att köttet ska ligga och simma i såsen och på det sättet bli riktigt mört.

Det som även är rätt skönt, det är att man inte behöver bryna köttet, utan man lägger ner det i formen rått, sen en kall sås ovanpå och in i ugnen.

Totalt sett skulle jag gissa att du behöver tillbringa max 10 minuter i köket. Sen så sköter sig fläskytterfilén sig själv i ugnen.

Såsen blir en rätt så söt sås, med tanke på lingonsylten och för att bryta av det lite så har jag själv tillsatt lite sambal oelek. Inte mycket, men tillräckligt för att ge en liten sting.

Om du är sugen på att göra köttet för sig i ugn, så kan du testa på att göra på detta sättet: Lågtempad helstekt kotlettrad

Fläskytterfilé i ugn som är sedd uppifrån på ett stekbleck.

Om du vill byta ut ingredienser

Några saker kanske är lite knepiga att hitta i butiken och då kan det vara skönt att veta att man kan byta ut lite ingredienser. Nedan så ger jag lite förslag.

- Smetana Smetana är en sak som kan vara lite svårt att hitta i alla butiker, men det funkar bra att byta ut det mot ytterligare 1 deciliter grädde, eller så tar du 1 dl crème fraiche istället.

- Sockerfri lingonsylt Om du inte har tillgång till sockerfri lingonsylt, vilket kan vara svårt då man måste göra den själv, så kan du lika väl ta 1,5 dl färska lingon och lite sötning (2 msk kanske) istället.

- Fläskytterfilé Ja, du skulle faktiskt kunna byta ut fläskytterfilén mot till exempel en fin benfri kotlettrad (läs om skillnaden högre upp) eller varför inte fläskfile?
Jag kan faktiskt även tänka mig att kycklingfilé skulle kunna funka toppen i detta receptet.

- Tamarisoja Du kan byta ut tamarisojan mot vanlig soja. Jag använder tamarisoja för att jag tycker den är oslagbart god.

- Kalvfond Den koncentrerade kalvfonden kan du byta ut mot en smulad buljongtärning istället. Det motsvarar ungefär samma mängd.

ANNONS

Utrustning du kan behöva

Här får du lite tips på utrustning som kommer att underlätta när du lagar denna fläskytterfilé i ugn. Det är inget som är något måste, för det går att få till allt bra ändå, men det kanske underlättar lite.

- Avlång sockerkaksform Ja, detta är väl egentligen det enda som jag skulle säga att du verkligen behöver då hela receptet går ut på att göra fläskytterfilén i sockerkaksformen. Storleken är lite beroende på hur stor köttbit du har, men denna bakformen på 2 liter ska räcka bra.

- Stavmixer När det kommer till att få släta och fina såser, då är en bra stavmixer ett grymt bra redskap att ha. Jag använder min stavmixer från Braun otroligt ofta, men än man kan tro. Ett måste i alla kök tycker jag!

Näringsvärden

Om man ska göra detta receptet rättvisa med alla ingredienser och de näringsvärden det blir så väljer jag att räkna på lingon och sötning. När jag lägger in alla ingredienser hos Kostbevakningen så får jag fram följande näringsvärden för detta receptet på fläskytterfilé i ugn.

En tabell med alla ingredienserna för detta receptet på fläskytterfilé i ugn och dess näringsvärden.

ANNONS

Ingredienser

Mängd5 Portioner
 1 kg Fläskytterfilé
 2 deciliter Grädde
 1 dl SmetanaEller crème fraiche eller byt ut mot grädde.
 50 g Finhackad gul lökCirka 1 liten lök.
 2 msk Tamarisoja
 0,50 tsk Sambal oelek
Extra till såsen
 1 dl Grädde
Tips på goda tillbehör
ANNONS

Gör så här:

1

Sätt ugnen på 175°C. Jag hade varmluft.

2

Putsa köttet lite om det behövs och lägg det i en sockerkasform.

Fläskytterfilé i ugn

3

Blanda ihop övriga ingredienser i en bunke och vispa ihop.

4

Häll såsen över köttet.

Fläskytterfilé i ugn

5

Ställ in formen i ugnen och låt den stå i cirka 1,5 timme.
Håll lite koll på ytan så att den inte blir bränd. Om det börjar bli för mycket färg på ytan så lägg lite aluminiumfolie över.

6

Ta ut köttet och lyft upp det ur formen.
Lägg det i aluminiumfolie och låt det vila under tiden vi gör klart såsen.

Fläskytterfilé i ugn

7

Häll upp såsen som är i formen i en kastrull och slå på 1 dl grädde till.

8

Ta en stavmixer och mixa ihop såsen.

Fläskytterfilé i ugn

9

Ställ såsen på spisen och låt den koka upp. Sen låter du den stå och sjuda i cirka 10 minuter.

10

Smaka nu av såsen. Är den lagom i smak så kollar du hur konsistensen är.

Om den är lite för lös, då kan du reda av den med lite arrowrot som du rör ut i kallt vatten först.

Vispa sedan ner den lite i taget i den sjudande såsen tills du har lagom konsistens.

11

När såsen är klar, då skivar du upp köttet i 0,5-1 cm tjocka skivor.

12

Servera sedan med önskat tillbehör.

flaskytterfile i ugn5

13

Hoppas att du uppskattar detta receptet på fläskytterfilé i ugn. Du får väldigt gärna lämna ett betyg och en kommentar nedan.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal röster: 69

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1 kg Fläskytterfilé
 2 deciliter Grädde
 1 dl SmetanaEller crème fraiche eller byt ut mot grädde.
 50 g Finhackad gul lökCirka 1 liten lök.
 2 msk Tamarisoja
 0,50 tsk Sambal oelek
Extra till såsen
 1 dl Grädde
Tips på goda tillbehör

Instruktioner

1

Sätt ugnen på 175°C. Jag hade varmluft.

2

Putsa köttet lite om det behövs och lägg det i en sockerkasform.

Fläskytterfilé i ugn

3

Blanda ihop övriga ingredienser i en bunke och vispa ihop.

4

Häll såsen över köttet.

Fläskytterfilé i ugn

5

Ställ in formen i ugnen och låt den stå i cirka 1,5 timme.
Håll lite koll på ytan så att den inte blir bränd. Om det börjar bli för mycket färg på ytan så lägg lite aluminiumfolie över.

6

Ta ut köttet och lyft upp det ur formen.
Lägg det i aluminiumfolie och låt det vila under tiden vi gör klart såsen.

Fläskytterfilé i ugn

7

Häll upp såsen som är i formen i en kastrull och slå på 1 dl grädde till.

8

Ta en stavmixer och mixa ihop såsen.

Fläskytterfilé i ugn

9

Ställ såsen på spisen och låt den koka upp. Sen låter du den stå och sjuda i cirka 10 minuter.

10

Smaka nu av såsen. Är den lagom i smak så kollar du hur konsistensen är.

Om den är lite för lös, då kan du reda av den med lite arrowrot som du rör ut i kallt vatten först.

Vispa sedan ner den lite i taget i den sjudande såsen tills du har lagom konsistens.

11

När såsen är klar, då skivar du upp köttet i 0,5-1 cm tjocka skivor.

12

Servera sedan med önskat tillbehör.

flaskytterfile i ugn5

13

Hoppas att du uppskattar detta receptet på fläskytterfilé i ugn. Du får väldigt gärna lämna ett betyg och en kommentar nedan.

Fläskytterfilé i ugn

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*Namn
*Email
Hemsida