Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Fröknäcke med västerbottensost & dill

5 av 3 röster
Fröknäcke med västerbottensost & dill

Detta receptet på fröknäcke med Västerbottensost och dill är ett otroligt gott recept som jag hittade på själv när jag var sugen på en ny smak på mitt fröknäcke.

Det här kan jag verkligen tänka mig kan passa ypperligt till alla högtider, till exempel påsk och midsommar. Eller varför inte till kräftskivan eller skaldjuraftonen.

Fröknäcke med västerbottensost & dill | LCHF-arkivet

Har du inte tillgång till Västerbottensost så kan du ta en annan vällagrad ost så som präst eller cheddar. Men, det blir som bäst med Västerbottensost.

Detta är ett recept på fröknäcke som är glutenfritt och äggfritt.

Det finns en anledning till att fröknäcket ska gräddas så länge och det är för att man inte ska köra det för länge på hög värme för då finns en risk för att det bränns vid. Därav att det blir rätt så lång gräddningstid.

Total tid: 3 timmar 15 minuter
Author: Lari Salminen

Ingredienser

Instructions

  • Sätt ugnen på 150°C (varmluft).
  • Blanda ihop alla ingredienser utom vattnet och flingsaltet i en bunke.
    En blandning av fröknäcke i en skål med en träspatel och en gummispatel.
  • Häll på det varma vattnet och blanda ihop ordentligt. Låt stå och svälla några minuter tills allt har en geléaktig konsistens.
    En blandning av fröknäcke med västerbottensost och dill i en skål med en spatula.
  • Ta fram två plåtar och lägg ett bakplåtspapper på dom.
  • Fördela ”degen” jämnt mellan plåtarna och platta ut så tunt som du vill ha det. Ett tips är att ta lite plastfilm ovanpå och sedan platta ut med händerna.
  • Ställ in i ugnen och grädda i 30 minuter till att börja med.
  • Efter 30 minuter så tar du ut plåtarna och skär upp rutor i den storlek som du vill ha. Om du hellre vill bryta bitar själv sen, så behöver du inte göra detta steget.
    En plåt med fröknäcke skuret i fyrkantiga bitar, med synliga frön och nötter.
  • Ställ in i ugnen igen och grädda ytterligare 30 minuter på 150°C.
  • Vänd på plåtarna och sänk värmen till 110°C och låt sedan plåtarna stå i ugnen cirka 2 timmar till. Lite då och då kan du öppna ugnsluckan och släppa ut fukten.
  • När det gått två timmar så kollar du att alla bitar har blivit riktigt torra och krispiga. Annars så låter du dom gå ett tag till.
  • Ta ut plåtarna och låt dom svalna lite. Bryt sedan upp bitarna och lägg över dom på en annan yta. När dom svalnat helt kan du flytta över dom till en burk för slutförvaring.
    En stapel av fröknäcke med en skål med fler fröknäcken i bakgrunden.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.