Fröknäcke (Naturellt)

star iconstar iconstar iconstar iconstar empty icon 105 röster - Betygsätt

Att göra sitt eget fröknäcke är ju ett perfekt alternativ till att köpa det som är från Risenta. Dessutom tror jag att det är en…

Läs mer 17 kommentarer
Fröknäcke (Naturellt)
72efd48ce9d45167c3ffe95f334cc4c7?s=96&d=mm&r=gSkapareLCHF-arkivetFörberedelse15 minTillagning1 tim 10 minTotalt1 tim 25 min

Beskrivning - Information

Att göra sitt eget fröknäcke är ju ett perfekt alternativ till att köpa det som är från Risenta. Dessutom tror jag att det är en av de saker som alla som äter LCHF någon gång har gjort, för det är ju så makalöst gott!

Man kanske kommer över fröer lite billigare någonstans och då blir det ju mer ekonomiskt att baka eget.

Jag gillar det här för det innehåller inte något mandelmjöl, utan får sitt "klister" av fiberhusk, pofiber och chiafrön.

Tiden för gräddning är väldigt individuellt beroende på din ugn.

Det här LCHF-receptet är för två plåtar och jag brukar dela varje plåt i 12 bitar.

Kategori

Ingredienser

Mängd10 Portioner
 1 dl Sesamfrön (Skalade)
 1 dl Solrosfrön
 1 dl Linfrön
 1 dl Chiafrön
 1 msk Vallmofrön (blå)
 1 tsk Salt
 1 nypa Flingsalt
 5 dl Vatten

Gör så här:

1

Sätt ugnen på 150 grader.

2

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, utom flingsaltet.Koka upp vattnet och tillsätt oljan i det.

3

Häll vattnet över fröna och rör om ordentligt. Låt stå och dra i 10 minuter.

4

Dela upp smeten på två bakplåtsklädda plåtar och platta ut dem så tunt du kan med en slickepott. Strössla lite flingsalt över plåtarna.

5

Ställ in i ugnen. Har du varmluftsugn kan du sätta in båda plåtarna på samma gång.

6

När 30 minuter har gått, tar du ut plåtarna och skär upp sådana bitar som du vill ha ditt knäcke i. Ställ in i ugnen igen.

7

Grädda ytterligare 30 minuter.

8

Om knäcket inte är helt klart så kan du stänga av ugnen och låta plåtarna stå på eftervärme tills det att de är klara.i:9a

9

Tag ut och låt det kallna. Förvara torrt i skafferiet.

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.4 / 5. Antal röster: 105

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1 dl Sesamfrön (Skalade)
 1 dl Solrosfrön
 1 dl Linfrön
 1 dl Chiafrön
 1 msk Vallmofrön (blå)
 1 tsk Salt
 1 nypa Flingsalt
 5 dl Vatten

Instruktioner

1

Sätt ugnen på 150 grader.

2

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, utom flingsaltet.Koka upp vattnet och tillsätt oljan i det.

3

Häll vattnet över fröna och rör om ordentligt. Låt stå och dra i 10 minuter.

4

Dela upp smeten på två bakplåtsklädda plåtar och platta ut dem så tunt du kan med en slickepott. Strössla lite flingsalt över plåtarna.

5

Ställ in i ugnen. Har du varmluftsugn kan du sätta in båda plåtarna på samma gång.

6

När 30 minuter har gått, tar du ut plåtarna och skär upp sådana bitar som du vill ha ditt knäcke i. Ställ in i ugnen igen.

7

Grädda ytterligare 30 minuter.

8

Om knäcket inte är helt klart så kan du stänga av ugnen och låta plåtarna stå på eftervärme tills det att de är klara.i:9a

9

Tag ut och låt det kallna. Förvara torrt i skafferiet.

Fröknäcke (Naturellt)

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Kommentarer

  • Jättegoda. Tillsatte lite julkryddor i stället för flingsaltet nu till jul. Fantastisk goda med vitmögelost på. Tack för receptet. God jul!

  • Ett tips:
    Istället för att platta med slickepott, lägg ett bakplåtspapper ovanpå smeten, och platta ut med händerna eller kavel. Mycket enklare att få ett jämnt tunt lager. Det övre pappret tas givetvis bort innan gräddning.

  • Hur mycket kolhydrater är det i hela receptet? Bara så att man inte äter för mycket på en strikt diet.

      • Enligt kostbevakningen innehåller hela receptet 29g kolhydrater + 85g fiber (73g proteion + 185g fett)
        Så allt är jue relativt,.
        Jag tycker att även på strikt variant kan man utan problem äta 1/8 av receptet och endå ha kolhydrater kvar till kolhydratsnåla grönsaker till lunch/middag. då jag skulle räkna på att 1/8 del är 9g kh (3.6g kh + 10.6g/2 fibrer). Beror på hur mycket annat kolhydrat ”rikt” man äter under dagen förvisso. Många bäckar små rinner snabbt iväg till en stor förbi gränsen för strikt. Så jo generellt håler jag med dig att all form av bakning går bort för strikt LCHF, dock inte detta fröknäcke, så länge man äter det och andra kolhydrater med måtta.

  • Elisabeth Stubbendorff says:

    Det är ett stort fel på dom. Det är alldeles för svårt att låta bli att äta dom.
    Supergoda👍
    Jag la ett bakplåtspapper över o kavlade ut dom. Snabbt i enkelt.

  • Det funkar utan pofiber! Jag hade hemma sist jag bakade men glömde tillsätta det. Det blev bra ändå 😀

  • Supergott fröknäcke! Jag gillar när knäcket är lite tunnare så jag fördelar det på tre plåtar. Jag kavlar ut det mellan två bakplåtspapper så blir det riktigt tunt och jämnt.
    Jag har provat att blanda i kardemumma och kanel och det kan jag rekommendera om man gillar de smakerna.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida