Fröknäcke (Naturellt)

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 145 röster - Betygsätt

Fröknäcke eller frökex måste vara ett av de absolut mest populära och vanliga recept inom lchf och keto. Det beror nog mycket på att det…

Läs mer 29 kommentarer Skriv ut
Fröknäcke (Naturellt) - Ett gott och enkelt fröknäcke för dig som vill baka själv.
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse15 minTillagning1 tim 10 minTotalt1 tim 25 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Fröknäcke eller frökex måste vara ett av de absolut mest populära och vanliga recept inom lchf och keto. Det beror nog mycket på att det är i stort sett det enda alternativ som finns till vanligt knäckebröd, men just fröknäcke eller frökex som det även kallas av många är så otroligt mycket nyttigare än knäckebröd.

Innehållsförteckning

  1. Om mitt recept
  2. Varianter av fröknäcke
  3. Köpa fröknäcke i butik
  4. Näringsvärden
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner

Lite kort om mitt recept på fröknäcke

Att baka sitt eget fröknäcke är ju ett perfekt alternativ till att köpa färdiga förpackningar, antingen om det är fröblandning som man bakar av själv, eller om det är helt färdigbakade produkter. Dessutom tror jag att det är en av de saker som alla som äter LCHF någon gång har gjort, för det är ju så makalöst gott!

Man kanske kommer över fröer lite billigare någonstans och då blir det ju mer ekonomiskt att baka eget fröknäcke.

Jag gillar det här för det innehåller inte något mandelmjöl, utan får sitt "klister" av fiberhusk, pofiber och chiafrön.

Just detta receptet är ett väldigt klassiskt, neutralt grundrecept som du kan använda för att bygga vidare på egna goda varianter.

Olika smaksättningar är alltid skoj att testa och du kanske har kommit fram till någon särskild smaksättning du tycker om. I så fall får du gärna dela med dig av det i kommentasfältet nedan.

Olika varianter av fröknäcke

Här på LCHF-arkivet så hittar du flera olika varianter och recept på fröknäcke, men just detta receptet som ni läser om nu är det absolut vanligaste och ett recept som har funnits med många år.

Om du dock vill testa på lite andra varianter, så kan du testa någon av dessa:

Köpa färdigt fröknäcke/frökex

Om du vill köpa färdiga frökex/fröknäcken så gäller det att hålla koll på ingredienserna. Alla fröknäcken som finns på marknaden är inte alls godkända inom lchf och keto, för det är många fabrikat och märken där ute som innehåller spannmål av olika slag.
Men, några som är ok är dessa:

Näringsvärden

En sak ska du ha klart för dig, fröknäcke är inget som är fritt fram att äta hur mycket som helst av. Fröer överlag innehåller rätt så mycket kolhydrater, så tanken är att äta det med måtta.

När jag lägger in alla ingredienser hos Kostbevakningen så ser näringsvärdena ut så här.

En tabell med alla ingredienser för detta fröknäcket och dess näringsvärden.

Men, nu ska du ge dig på att baka mitt recept på fröknäcke som är superenkelt och riktigt gott.

Om du vill så kan du tillsätta lite riven parmesanost i smeten, du kan även smaksätta det med olika kryddor, t ex timjan eller rosmarin. Låt fantasin sätta gränserna och våga testa dig fram till just din favorit. Man kan se detta som ett grundrecept som man sedan kan modifiera lite till sin egen variant.

Tiden för gräddning är väldigt individuellt beroende på din ugn.

Det här LCHF-receptet är för två plåtar och jag brukar dela varje plåt i 12 bitar.

Kategori

 

Ingredienser

Mängd20 Portioner
 1 dl Linfrön
 1 dl Chiafrön
 1 msk Vallmofrön (blå)
 4 msk Pofiber
 2 msk Fiberhusk
 3 msk OlivoljaEller annan olja om du inte tycker om smaken.
 1 tsk SaltAtt ha i smeten. Örtsalt är även gott att använda.
 1 nypa FlingsaltAtt toppa med.
 5 deciliter Vatten

 

Gör så här:

1

Börja med att sätta ugnen på 150 grader.

2

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, utom flingsaltet.

(Foto: @veckanslchf)

Fröknäcke (Naturellt)

3

Koka upp vattnet och tillsätt oljan i det.

4

Häll vattnet över fröna och rör om ordentligt. Låt stå och dra i 5-10 minuter.

5

Dela upp smeten på två bakplåtsklädda plåtar och platta ut dem så tunt du kan med en slickepott. Strössla lite flingsalt över plåtarna.

(Foto: @veckanslchf)

Fröknäcke (Naturellt)

6

Ställ in i ugnen. Har du varmluftsugn kan du sätta in båda plåtarna på samma gång.

7

När 30 minuter har gått, tar du ut plåtarna och skär upp sådana bitar som du vill ha ditt knäcke i. Ställ in i ugnen igen.

8

Grädda ytterligare 30 minuter.

9

Om knäcket inte är helt klart så kan du stänga av ugnen och låta plåtarna stå på eftervärme tills det att de är klara.

Det kan även vara så att dina knäcken har blivit lite för tjocka och kräver längre tid, då är det bara att öka på tiden och kanske sänka värmen något i ugnen.

Det är av yttersta vikt att kexen är helt torra, annars kommer dom med stor sannolikhet börja mögla om du förvarar dom i en burk.

10

Tag ut och låt det kallna.

Bryt sönder i bitar.

Förvara torrt i skafferiet.

11

Ha kexen till frukost, eller varför inte till en god ostbricka.

(Foto: @veckanslchf)

Fröknäcke (Naturellt)

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal röster: 145

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1 dl Linfrön
 1 dl Chiafrön
 1 msk Vallmofrön (blå)
 4 msk Pofiber
 2 msk Fiberhusk
 3 msk OlivoljaEller annan olja om du inte tycker om smaken.
 1 tsk SaltAtt ha i smeten. Örtsalt är även gott att använda.
 1 nypa FlingsaltAtt toppa med.
 5 deciliter Vatten

Instruktioner

1

Börja med att sätta ugnen på 150 grader.

2

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, utom flingsaltet.

(Foto: @veckanslchf)

Fröknäcke (Naturellt)

3

Koka upp vattnet och tillsätt oljan i det.

4

Häll vattnet över fröna och rör om ordentligt. Låt stå och dra i 5-10 minuter.

5

Dela upp smeten på två bakplåtsklädda plåtar och platta ut dem så tunt du kan med en slickepott. Strössla lite flingsalt över plåtarna.

(Foto: @veckanslchf)

Fröknäcke (Naturellt)

6

Ställ in i ugnen. Har du varmluftsugn kan du sätta in båda plåtarna på samma gång.

7

När 30 minuter har gått, tar du ut plåtarna och skär upp sådana bitar som du vill ha ditt knäcke i. Ställ in i ugnen igen.

8

Grädda ytterligare 30 minuter.

9

Om knäcket inte är helt klart så kan du stänga av ugnen och låta plåtarna stå på eftervärme tills det att de är klara.

Det kan även vara så att dina knäcken har blivit lite för tjocka och kräver längre tid, då är det bara att öka på tiden och kanske sänka värmen något i ugnen.

Det är av yttersta vikt att kexen är helt torra, annars kommer dom med stor sannolikhet börja mögla om du förvarar dom i en burk.

10

Tag ut och låt det kallna.

Bryt sönder i bitar.

Förvara torrt i skafferiet.

11

Ha kexen till frukost, eller varför inte till en god ostbricka.

(Foto: @veckanslchf)

Fröknäcke (Naturellt)

Fröknäcke (Naturellt)
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Kommentarer

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida