Beskrivning - Information
Fröknäcke eller frökex måste vara ett av de absolut mest populära och vanliga recept inom lchf och keto. Det beror nog mycket på att det är i stort sett det enda alternativ som finns till vanligt knäckebröd, men just fröknäcke eller frökex som det även kallas av många är så otroligt mycket nyttigare än knäckebröd.
Innehållsförteckning
Lite kort om mitt recept på fröknäcke
Att baka sitt eget fröknäcke är ju ett perfekt alternativ till att köpa färdiga förpackningar, antingen om det är fröblandning som man bakar av själv, eller om det är helt färdigbakade produkter. Dessutom tror jag att det är en av de saker som alla som äter LCHF någon gång har gjort, för det är ju så makalöst gott!
Man kanske kommer över fröer lite billigare någonstans och då blir det ju mer ekonomiskt att baka eget fröknäcke.
Jag gillar det här för det innehåller inte något mandelmjöl, utan får sitt "klister" av fiberhusk, pofiber och chiafrön.
Just detta receptet är ett väldigt klassiskt, neutralt grundrecept som du kan använda för att bygga vidare på egna goda varianter.
Olika smaksättningar är alltid skoj att testa och du kanske har kommit fram till någon särskild smaksättning du tycker om. I så fall får du gärna dela med dig av det i kommentasfältet nedan.
Olika varianter av fröknäcke
Här på LCHF-arkivet så hittar du flera olika varianter och recept på fröknäcke, men just detta receptet som ni läser om nu är det absolut vanligaste och ett recept som har funnits med många år.
Om du dock vill testa på lite andra varianter, så kan du testa någon av dessa:
Köpa färdigt fröknäcke/frökex
Om du vill köpa färdiga frökex/fröknäcken så gäller det att hålla koll på ingredienserna. Alla fröknäcken som finns på marknaden är inte alls godkända inom lchf och keto, för det är många fabrikat och märken där ute som innehåller spannmål av olika slag.
Men, några som är ok är dessa:
Näringsvärden
En sak ska du ha klart för dig, fröknäcke är inget som är fritt fram att äta hur mycket som helst av. Fröer överlag innehåller rätt så mycket kolhydrater, så tanken är att äta det med måtta.
När jag lägger in alla ingredienser hos Kostbevakningen så ser näringsvärdena ut så här.
Men, nu ska du ge dig på att baka mitt recept på fröknäcke som är superenkelt och riktigt gott.
Om du vill så kan du tillsätta lite riven parmesanost i smeten, du kan även smaksätta det med olika kryddor, t ex timjan eller rosmarin. Låt fantasin sätta gränserna och våga testa dig fram till just din favorit. Man kan se detta som ett grundrecept som man sedan kan modifiera lite till sin egen variant.
Tiden för gräddning är väldigt individuellt beroende på din ugn.
Det här LCHF-receptet är för två plåtar och jag brukar dela varje plåt i 12 bitar.
LCHF-arkivet TV: Klipp om mat & dryck
Ingredienser
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, utom flingsaltet.
(Foto: @veckanslchf)
Koka upp vattnet och tillsätt oljan i det.
Häll vattnet över fröna och rör om ordentligt. Låt stå och dra i 5-10 minuter.
Dela upp smeten på två bakplåtsklädda plåtar och platta ut dem så tunt du kan med en slickepott. Strössla lite flingsalt över plåtarna.
(Foto: @veckanslchf)
Ställ in i ugnen. Har du varmluftsugn kan du sätta in båda plåtarna på samma gång.
När 30 minuter har gått, tar du ut plåtarna och skär upp sådana bitar som du vill ha ditt knäcke i. Ställ in i ugnen igen.
Grädda ytterligare 30 minuter.
Om knäcket inte är helt klart så kan du stänga av ugnen och låta plåtarna stå på eftervärme tills det att de är klara.
Det kan även vara så att dina knäcken har blivit lite för tjocka och kräver längre tid, då är det bara att öka på tiden och kanske sänka värmen något i ugnen.
Det är av yttersta vikt att kexen är helt torra, annars kommer dom med stor sannolikhet börja mögla om du förvarar dom i en burk.
Tag ut och låt det kallna.
Bryt sönder i bitar.
Förvara torrt i skafferiet.
Ha kexen till frukost, eller varför inte till en god ostbricka.
(Foto: @veckanslchf)
Galleri
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Börja med att sätta ugnen på 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, utom flingsaltet.
(Foto: @veckanslchf)
Koka upp vattnet och tillsätt oljan i det.
Häll vattnet över fröna och rör om ordentligt. Låt stå och dra i 5-10 minuter.
Dela upp smeten på två bakplåtsklädda plåtar och platta ut dem så tunt du kan med en slickepott. Strössla lite flingsalt över plåtarna.
(Foto: @veckanslchf)
Ställ in i ugnen. Har du varmluftsugn kan du sätta in båda plåtarna på samma gång.
När 30 minuter har gått, tar du ut plåtarna och skär upp sådana bitar som du vill ha ditt knäcke i. Ställ in i ugnen igen.
Grädda ytterligare 30 minuter.
Om knäcket inte är helt klart så kan du stänga av ugnen och låta plåtarna stå på eftervärme tills det att de är klara.
Det kan även vara så att dina knäcken har blivit lite för tjocka och kräver längre tid, då är det bara att öka på tiden och kanske sänka värmen något i ugnen.
Det är av yttersta vikt att kexen är helt torra, annars kommer dom med stor sannolikhet börja mögla om du förvarar dom i en burk.
Tag ut och låt det kallna.
Bryt sönder i bitar.
Förvara torrt i skafferiet.
Ha kexen till frukost, eller varför inte till en god ostbricka.
(Foto: @veckanslchf)
Ann-Christin Hedlund says:
Måste minska på flingsaltet nästa gång, för det blev lite för salt..
Lena Asp Norling says:
Jättegoda, men för salta. Då tog jag ändå mindre än vad receptet angav.
Rody says:
Jättegoda. Tillsatte lite julkryddor i stället för flingsaltet nu till jul. Fantastisk goda med vitmögelost på. Tack för receptet. God jul!
LCHF-arkivet says:
Kanon! Tack för återkopplingen!
Marina says:
Toppenrecept!
Älskar när d är salt 🙂
Magnus says:
Ett tips:
Istället för att platta med slickepott, lägg ett bakplåtspapper ovanpå smeten, och platta ut med händerna eller kavel. Mycket enklare att få ett jämnt tunt lager. Det övre pappret tas givetvis bort innan gräddning.
LCHF-arkivet says:
Ja, det brukar jag göra när jag gör pizza t ex. =)
Lars Jonsson says:
Delar man varje plåt i 6st bröd blir varje bröd ca 2,5g kolhydrater (kanon bra)
Älskar detta recept
Simon says:
Hur mycket kolhydrater är det i hela receptet? Bara så att man inte äter för mycket på en strikt diet.
LCHF-arkivet says:
Om du äter strikt, så ska du egentligen undvika allt som har med bakning att göra. Fröknäcke innehåller en hel del kolhydrater.
Lars says:
Enligt kostbevakningen innehåller hela receptet 29g kolhydrater + 85g fiber (73g proteion + 185g fett)
Så allt är jue relativt,.
Jag tycker att även på strikt variant kan man utan problem äta 1/8 av receptet och endå ha kolhydrater kvar till kolhydratsnåla grönsaker till lunch/middag. då jag skulle räkna på att 1/8 del är 9g kh (3.6g kh + 10.6g/2 fibrer). Beror på hur mycket annat kolhydrat “rikt” man äter under dagen förvisso. Många bäckar små rinner snabbt iväg till en stor förbi gränsen för strikt. Så jo generellt håler jag med dig att all form av bakning går bort för strikt LCHF, dock inte detta fröknäcke, så länge man äter det och andra kolhydrater med måtta.
Elisabeth Stubbendorff says:
Det är ett stort fel på dom. Det är alldeles för svårt att låta bli att äta dom.
Supergoda👍
Jag la ett bakplåtspapper över o kavlade ut dom. Snabbt i enkelt.
Marie says:
Såååå gott!!
Jag gör 2 plåtar varje vecka!
Äntligen ett recept som jag lyckas med🤩
Marie says:
Funkar det utan pofiber? Tänkte baka nu och har inte de hemma.
Quinn says:
Det funkar utan pofiber! Jag hade hemma sist jag bakade men glömde tillsätta det. Det blev bra ändå 😀
Ulrika says:
Supergott fröknäcke! Jag gillar när knäcket är lite tunnare så jag fördelar det på tre plåtar. Jag kavlar ut det mellan två bakplåtspapper så blir det riktigt tunt och jämnt.
Jag har provat att blanda i kardemumma och kanel och det kan jag rekommendera om man gillar de smakerna.
LCHF-arkivet says:
Vad kul att du tyckte om det! Tack får återkopplingen och förslaget på smaksättning. 🙂
Suzanne Liard says:
Jag brukar göra detta underbara knäcke och använder brödkryddor i smeten. Det är jättegott.
Pippigull says:
Jättegott!!! Gillar att det inte innehåller mandelmjöl som jag ibland tycker ger för mycket smak…. bakar just nu detta bröd för 3e gången….
Ewa Karlsson says:
Ett jättebra recept, väldigt sprött och gott!
Nada says:
Hej, har en fråga,
Hur lång är hållbarhet på knäckebröd
Tack i förväg Nada
LCHF-arkivet says:
Hej!
Dom håller ju nästan hur länge som helst om man bara ser till att dom blir helt torra och att man förvarar dom i en bra burk.
Lena says:
Supergoda och enkla att göra. Glömde tiden i ugnen efter de var skurna, stod säkert nästan en timme men dom blev jätte goda
Linda says:
Hej
Det finns varken pofiber eller fiberhusk eller andra specialvaror där jag bor. Kan man baka utan, kanske öka mängden chiafrön?
Ann-Louise says:
Hej Linda! Ta lite extra chiafrö det funkar🙂
Rebecca says:
Men jättebra att du skriver solrosfrön!!!!! När det ska va solroskärnor!!! Allt blev helt misslyckat och jag fick kasta det !!!
Sanna says:
Jag hade dom i först 30 min sedan bara 15 men dom blev ändå brända och dessutom smulas dom bara sönder när jag försökte dela på dom.
Vad har blivit fel här?