Gambas al pil pil eller vitlöksräkor med sting är en klassisk spansk tapasrätt som du troligen har stött på ett antal gånger om du har varit i Spanien någon gång.
Det är en utomordentligt god förrätt eller del av tapasbordet som alla skaldjursälskare mer än gärna mumsar i sig.
Stora jätteräkor som simmar i en olivolja smaksatt med vitlök, chili och persilja. Mycket mer än så behövs inte. Eller ja, det skulle vara något gott bröd att doppa i den goda oljan så att den inte går till spillo.
När det gäller val av räkor, så ska du välja såna som har MSC-märkning och det ska vara råa och skalade jätteräkor.
Hoppas att du kommer gilla dessa härliga Gambas al pil pil! Låt väl smaka!
Skala och skiva vitlöken.
Tillsätt vitlöken i oljan och låt den fräsa tills den mjuknat lite. Den får absolut inte brännas vid.
Tillsätt sambal oelek eller chili och låt det fräsa ihop med vitlöken nån minut.
Lägg i räkorna och strö lite flingsalt över. Låt fräsa en minut.
Tillsätt vinet och rör om lite. Låt allt puttra några minuter under tiden som du öser räkorna med olja och vin.
När räkorna har fått en fin röd färg så tar du bort pannan från värmen och vänder ner den hackade persiljan.
Servera omedelbart med någon skiva bröd för att suga upp oljan.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Skala och skiva vitlöken.
Tillsätt vitlöken i oljan och låt den fräsa tills den mjuknat lite. Den får absolut inte brännas vid.
Tillsätt sambal oelek eller chili och låt det fräsa ihop med vitlöken nån minut.
Lägg i räkorna och strö lite flingsalt över. Låt fräsa en minut.
Tillsätt vinet och rör om lite. Låt allt puttra några minuter under tiden som du öser räkorna med olja och vin.
När räkorna har fått en fin röd färg så tar du bort pannan från värmen och vänder ner den hackade persiljan.
Servera omedelbart med någon skiva bröd för att suga upp oljan.