Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Gambas al pil pil

5 av 1 röst
Gambas al pil pil

Gambas al pil pil eller vitlöksräkor med sting är en klassisk spansk tapasrätt som du troligen har stött på ett antal gånger om du har varit i Spanien någon gång.

Det är en utomordentligt god förrätt eller del av tapasbordet som alla skaldjursälskare mer än gärna mumsar i sig.

Stora jätteräkor som simmar i en olivolja smaksatt med vitlök, chili och persilja. Mycket mer än så behövs inte. Eller ja, det skulle vara något gott bröd att doppa i den goda oljan så att den inte går till spillo.

När det gäller val av räkor, så ska du välja såna som har MSC-märkning och det ska vara råa och skalade jätteräkor.

Hoppas att du kommer gilla dessa härliga Gambas al pil pil! Låt väl smaka!

Portioner: 2
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Tips på bröd

  • Focaccia
  • The Franska

Instruktioner

  • Skala och skiva vitlöken.
  • Värm upp olivolja i en liten stekpanna eller kastrull. Tänk på att inte ha för hög värme då olivolja inte skall hettas upp för mycket. Runt 6 på en 10-gradig skala blir bra.
  • Tillsätt vitlöken i oljan och låt den fräsa tills den mjuknat lite. Den får absolut inte brännas vid.
  • Tillsätt sambal oelek eller chili och låt det fräsa ihop med vitlöken nån minut.
  • Lägg i räkorna och strö lite flingsalt över. Låt fräsa en minut.
  • Tillsätt vinet och rör om lite. Låt allt puttra några minuter under tiden som du öser räkorna med olja och vin.
  • När räkorna har fått en fin röd färg så tar du bort pannan från värmen och vänder ner den hackade persiljan.
  • Servera omedelbart med någon skiva bröd för att suga upp oljan.
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg