Gambas al pil pil
Gambas al pil pil eller vitlöksräkor med sting är en klassisk spansk tapasrätt som du troligen har stött på ett antal gånger om du har varit i Spanien någon gång.
Det är en utomordentligt god förrätt eller del av tapasbordet som alla skaldjursälskare mer än gärna mumsar i sig.
Stora jätteräkor som simmar i en olivolja smaksatt med vitlök, chili och persilja. Mycket mer än så behövs inte. Eller ja, det skulle vara något gott bröd att doppa i den goda oljan så att den inte går till spillo.
När det gäller val av räkor, så ska du välja såna som har MSC-märkning och det ska vara råa och skalade jätteräkor.
Hoppas att du kommer gilla dessa härliga Gambas al pil pil! Låt väl smaka!
Ingredienser
- 400 g Jätteräkor, råa och skalade
- 1 dl Olivolja
- 4 st Vitlöksklyftor
- 1 tsk Sambal oelek
- 1 msk Hackad bladpersilja
- 2 msk Torrt vitt vin
- Flingsalt
Tips på bröd
- Focaccia
- The Franska
Instruktioner
- Skala och skiva vitlöken.
- Tillsätt vitlöken i oljan och låt den fräsa tills den mjuknat lite. Den får absolut inte brännas vid.
- Tillsätt sambal oelek eller chili och låt det fräsa ihop med vitlöken nån minut.
- Lägg i räkorna och strö lite flingsalt över. Låt fräsa en minut.
- Tillsätt vinet och rör om lite. Låt allt puttra några minuter under tiden som du öser räkorna med olja och vin.
- När räkorna har fått en fin röd färg så tar du bort pannan från värmen och vänder ner den hackade persiljan.
- Servera omedelbart med någon skiva bröd för att suga upp oljan.