Gammeldags vaniljglass
Hemlagad/hemgjord gammeldags vaniljglass kan vara något av det absolut godaste som finns på sommaren. I kombination med lite färska jordgubbar och en hemlagad varm chokladsås så klarar man sig gott och väl.
Sötning kan du använda den som du anser funkar bäst för dig. Jag själv använder i stort sett alltid björksocker, som man skall tänka på att det tas upp av kroppen till en viss del. Men, sötströ eller andra sötningsmedel funkar bra det med.
I detta recept så använder jag mig av guarnkärnmjöl. Det är inte ens en tesked, men effekten som den har är viktig då den ger glassen en helt annan lenhet och känsla.
Köp ingredienser online här! (Affiliate-länkar som du kan använda för att sponsra LCHF-arkivet.)
– Vaniljpulver (eko)
– Guarkärnmjöl
– Björksocker
Jag tycker att man inte behöver mycket mer än en kula då det är väldigt mättande.
Den här satsen ger runt 1.5 liter glass.
Bäst av allt blir glassen om man använder en glassmaskin. Det går självklart att göra glassen utan glassmaskin, men det kräver lite mer tid. Då skall man frysa in den i en form och röra runt i den var 20:e minut ungefär.
Är du sugen på att köpa en glassmaskin kan du hitta flera olika här: Köp en glassmaskin (Affiliate-länk som du gärna får använda dig av för att sponsra LCHF-arkivet lite.)
Ingredienser
- 7 dl Grädde 40%
- 3 dl Vatten
- 1,5 tsk Vaniljpulver
- 10 äggulor
- 1,25 dl sötning
- 0,75 tsk Guarkärnmjöl
Instruktioner
- Vispa äggulor och sötning riktigt fluffigt. Tillsätt guarkärnmjölet och blanda ihop.
- Koka upp grädde, vatten och vaniljpulver i en stor kastrull och låt sjuda fem minuter. Dra åt sidan.
- Vispa ner de vispade äggulorna i den varma grädden. Rör om hela tiden.
- Värm försiktigt upp smeten igen tills det att den når en temperatur på absolut max 83 grader. Använd en termometer så att du har koll. Rör hela tiden så att inget fastnar i botten.
- Häll upp smeten i en stor plåtbunke eller glasbunke eller något liknande som det kan svalna i. Ställ det i ett isbad så att det får svalna snabbt.
- Plasta in och ställ in i kylen minst tre timmar, helst över natten. Den skall bli riktigt kall.
- Häll sedan glassmeten i glassmaskinen och kör den enligt anvisningen på just din maskin. Skrapa över glassen i en förpackning och ställ i frysen om du inte har tänkt att äta den direkt.
- Ta gärna ut glassen 30 minuter innan servering så att den för mjukna lite.