En riktigt god gräddsås är en sås som reder sig själv. Ingen redning eller sånt behövs, bara lite tid och kärlek. Den här gräddsåsen brukar jag göra väldigt ofta och den funkar till det mesta, pannbiff, köttbullar, helstekt fläskkarré osv.
Tricket ligger i att ha tålamod och orka vänta på att såsen skall reduceras. Vill man skynda på det hela så kan man göra såsen i en traktörpanna vilket gör att den kokar ur vätskan snabbare.
Jag brukar ha i crème fraiche eller smetana för att få upp syran lite, men man kan lika gärna bara använda grädde om man vill. Det tar lite längre tid att reducera den då bara.
Hacka löken fint och fräs den i lite smör.
Häll på grädden, crème fraichen och lägg i köttbuljongstärningen (eller fond om du har det) och sojan och låt allt koka upp. Håll ett öga på kastrullen för har du en liten kastrull kommer det koka över om du inte vaktar det.
Låt koka tills det att såsen har en lagom konsistens. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och ev vinbärsgele.
Sen är det bara att servera.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Hacka löken fint och fräs den i lite smör.
Häll på grädden, crème fraichen och lägg i köttbuljongstärningen (eller fond om du har det) och sojan och låt allt koka upp. Håll ett öga på kastrullen för har du en liten kastrull kommer det koka över om du inte vaktar det.
Låt koka tills det att såsen har en lagom konsistens. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och ev vinbärsgele.
Sen är det bara att servera.
Monica Hedman says:
Tack för ett supergott och enkelt såsrecept! Det gick lika bra med vanlig Äkta kinesisk soya som jag hade hemma.
LCHF-arkivet says:
Härligt att höra!