Gratinerad fläskkotlett med tomat och bacon
Här har du ett superenkelt recept på gratinerad fläskkotlett med tomat och bacon.
Det här är ett sånt recept där du kan välja lite fritt vilken styckningsdel du vill använda.
Det funkar fint med benfri kotlettrad, fläskytterfilé, kotletter med ben eller varför inte fläskfilé om du hellre vill det.
Smakerna i denna rätt är enkla, men funkar så otroligt bra ihop. Vill du piffa till smakerna lite ytterligare så kan du byta ut persiljan mot lite andra blandade örter.
Recept och bild: Martina Engdahl
Om du hellre är sugen på en riktigt god gryta med fläskfilé så kan jag varmt rekommendera min fläskfilégryta och om du vill testa på ett recept med hel fläskytterfilé så ska du testa på det oerhört populära receptet fläskytterfilé i ugn.
Ingredienser
- 700 g Benfri kotlettrad
- 1 st Vitlöksklyfta
- 1 msk Dijonsenap
- 3 dl Grädde
- 1 dl Crème fraiche
- 120 g Bacon
- 3 st Tomater
- 3 msk Hackad persilja
- salt
- nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Börja med att putsa och skiva upp kotlettraden i ett par cm tjocka skivor. Har du färdigskivad kotlett behöver du inte göra det och om du använder fläskfilé kan du istället skära den i lite större bitar.
- Bryn kotletterna snabbt på hög värme i lite olja och smör. Salta och peppra. Lägg dom åt sidan på en tallrik eller liknande under tiden som vi fortsätter.
- Strimla baconet och stek det i stekpannan tills det är riktigt knaprigt. Lyft upp och lägg åt sidan.
- Hacka vitlöken och fräs den i samma stekpanna som du har stekt köttet i. Här finns det massor av smaker som vi vill få med i såsen.
- Tillsätt köttet och låt nu allt stå och puttra tills du har en härlig konsistens på såsen. Cirka 20 minuter.
- Under tiden som det puttrar på spisen så kan du dela tomaterna och kärna ur dom, vi vill bara använda fruktköttet. Har du problem med tomatskal så kan du skala dom först med.
- När du har en bra konsistens på såsen, så tillsätter du tomaterna och hackad persilja i såsen.
- Låt koka upp snabbt och ta sedan bort pannan från spisen.
- Strö över det knaperstekta baconet och servera direkt.