Gratinerad lax
Gratinerad lax med räkor och dill fick det bli som fredagsrätt, enkelt smidigt snabbt och ”frustrerande” gott. Så ni som gillar lax tycker jag skall testa detta enkla recept. Ni kommer inte att ångra er det lovar jag 😉
Ett underbart enkelt och gott recept som du svänger ihop på kort tid. Inte mer än 30 minuter från start till slut.
Om du är ute efter ett gott recept på lax som inte är en gratäng, så kan du testa på något av dessa: Lax i ugn | Smörstekt lax med Sandefjordsås
Till denna gratinerade laxen så skulle jag varmt rekommendera att servera ett gott mos till. Exempelvis blomkålsmos eller vitkålsmos.
Ingredienser
- 4 st Portionsbitar lax
- 200 g Färskost (vitlök och örter)
- 2,5 dl Grädde
- 1 msk Fiskfond, koncentrerad
- 1 krm Cayennepeppar
- 1 dl Riven ost
- Skalade räkor
- Färsk dill
- salt
- nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C.
- Lägg laxen i en smord ugnsfast form. Salta och peppra lite.
- Häll blandningen över laxen.
- Strö den rivna osten över.
- Ställ in i mitten av ugnen och gratinera laxen i 15 minuter.
- Ta ut laxen och fördela räkorna över laxen. Ställ in i ugnen några minuter till så att räkorna blir varma.
- Ta ut och toppa med färsk dill. Servera direkt!
Gjorde denna gratängen häromdagen, så god.
Så kul att höra, tack!