Detta recept på gratinerad torsk i tomat- och basilikasås kom jag på nu under sommaren när det finns gott om färska tomater och det alltid finns färsk basilika hemma.
Just basilika är en sådan sak som jag använder extremt mycket i vardagen, dels som krydda, men även som en enkel dekoration.
Sen så odlar jag ju egna tomater och de vill man ju ta tillvara på.
När det gäller fisk så är vi överlag lite för dåliga på att äta det, så när jag väl handlade mat passade jag på att köpa fryst torskfilé, men det går ju givetvis bra med färsk torsk, eller varför inte torskrygg som är så gott!
När det kommer till tomater så använder jag alltid ekologiska tomater då jag tycker att de smakar bäst, eller ja, de egenodlade är givetvis godast, men i detta receptet så använder jag passerade tomater och då är det ekologiska som gäller.
Torsken ska du inte glömma bort att den ska vara MSC-märkt, så vi ser till att ha ett bra bestånd i framtiden med.
Har du inte färsk basilika så funkar det bra med torkad.
Om du är sugen på en annan god torskrätt, då kan du även testa på Torsk under täcke, eller min goda Torsk- och äggratäng. Båda två är otroligt goda och mycket omtyckta.
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka löken och vitlöksklyftan fint.
Fräs den i olivoljan så den mjuknar.
Slå på smetana, grädde, passerade tomater, fiskfond, lite örtsalt, peppar och cayennepeppar.
Låt allt koka upp och puttra i cirka 10 minuter.
Skär upp fisken under tiden som såsen puttrar. Gärna i lite större bitar.
Lägg upp den i en ugnsfast form och salta och peppra lite.
Häll såsen över fisken.
Strö den rivna osten över och fördela delade tomathalvor över hela formen.
Ställ in i ugnen cirka 25 minuter tills allt har fått fin färg.
Ta ut och garnera med lite basilikakvistar och njut!
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka löken och vitlöksklyftan fint.
Fräs den i olivoljan så den mjuknar.
Slå på smetana, grädde, passerade tomater, fiskfond, lite örtsalt, peppar och cayennepeppar.
Låt allt koka upp och puttra i cirka 10 minuter.
Skär upp fisken under tiden som såsen puttrar. Gärna i lite större bitar.
Lägg upp den i en ugnsfast form och salta och peppra lite.
Häll såsen över fisken.
Strö den rivna osten över och fördela delade tomathalvor över hela formen.
Ställ in i ugnen cirka 25 minuter tills allt har fått fin färg.
Ta ut och garnera med lite basilikakvistar och njut!
Anita says:
Prova jätte godis
LCHF-arkivet says:
Härligt att höra! Tack!
Peter says:
Åt detta precis nu och jäklar i min låda vad gott😘
LCHF-arkivet says:
Vad glad jag blir! Tack för återkopplingen.
Sabrine says:
Ser jättegott ut 🙂 Går det att ersätta smetana med crème fraîche? och ska man tillsätta vatten till såsen om man ersätter passerade tomater med tomatpuré? Tack
LCHF-arkivet says:
Ja, du kan byta ut smetanan mot creme fraiche och precis som du skriver, om du använder tomatpuré måste du nog tillsätta lite vatten.
Ann-Catrin says:
Det var supergott! I stället för smetana använde jag “creme fraiche tomat och basilika”!