Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Gratinerad torsk i tomat- och basilikasås

4,63 av 16 röster
Gratinerad torsk i tomat- och basilikasås

Detta recept på gratinerad torsk i tomat- och basilikasås kom jag på nu under sommaren när det finns gott om färska tomater och det alltid finns färsk basilika hemma.
Just basilika är en sådan sak som jag använder extremt mycket i vardagen, dels som krydda, men även som en enkel dekoration.
Sen så odlar jag ju egna tomater och de vill man ju ta tillvara på.

När det gäller fisk så är vi överlag lite för dåliga på att äta det, så när jag väl handlade mat passade jag på att köpa fryst torskfilé, men det går ju givetvis bra med färsk torsk, eller varför inte torskrygg som är så gott!

När det kommer till tomater så använder jag alltid ekologiska tomater då jag tycker att de smakar bäst, eller ja, de egenodlade är givetvis godast, men i detta receptet så använder jag passerade tomater och då är det ekologiska som gäller.

Torsken ska du inte glömma bort att den ska vara MSC-märkt, så vi ser till att ha ett bra bestånd i framtiden med.

Har du inte färsk basilika så funkar det bra med torkad.

Om du är sugen på en annan god torskrätt, då kan du även testa på Torsk under täcke, eller min goda Torsk- och äggratäng. Båda två är otroligt goda och mycket omtyckta.

Total tid: 40 minuter
Portioner: 5
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Förslag på tillbehör

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Hacka löken och vitlöksklyftan fint. Fräs den i olivoljan så den mjuknar.
  • Slå på smetana, grädde, passerade tomater, fiskfond, lite örtsalt, peppar och cayennepeppar. Låt allt koka upp och puttra i cirka 10 minuter.
  • Skär upp fisken under tiden som såsen puttrar. Gärna i lite större bitar. Lägg upp den i en ugnsfast form och salta och peppra lite.
    Gratinerad torsk i tomat- och basilikasås
  • Häll såsen över fisken. Strö den rivna osten över och fördela delade tomathalvor över hela formen.
    Gratinerad torsk i tomat- och basilikasås
  • Ställ in i ugnen cirka 25 minuter tills allt har fått fin färg.
  • Ta ut och garnera med lite basilikakvistar och njut!
    Gratinerad torsk i tomat- och basilikasås
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
4,63 from 16 votes (16 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg