Gravad lax

star empty iconstar empty iconstar empty iconstar empty iconstar empty icon röster - Betygsätt

Det är många som undrar om man kan äta gravad lax/gravlax om man äter LCHF och mitt svar på den frågan är som följer: JA,…

Läs mer 4 kommentarer Skriv ut
Gravad lax
72efd48ce9d45167c3ffe95f334cc4c7?s=96&d=mm&r=gSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning3 timTotalt3 tim 10 min

Beskrivning - Information

Det är många som undrar om man kan äta gravad lax/gravlax om man äter LCHF och mitt svar på den frågan är som följer:

JA, det kan du, under förutsättning att du inte är sockerberoende och kan triggas av vetskapen om socker.

Men, man gravar ju lax i socker och salt... Ja, det gör man men mängden socker som faktiskt tränger in i laxen är minimal. Själva sockret hamnar ju i lagen som man faktiskt lyfter ut laxen ur och den kan man torka bort det mesta av dessutom.

Gravad lax är en sådan sak som jag verkligen tycker att man kan unna sig. Det är inte LCHF i den bemärkelsen att man använder sig av socker som är en big NO NO inom LCHF, men just med tanke på att allt socker inte konsumeras så tycker jag att man ändå kan tycka att det är ok inom LCHF.

Tycker du inte som mig, skippa att äta den!

Det är en annan sak med hovmästarsåsen, den blir svår att få till utan socker då det är en emulsionssås som är väldigt söt pga sockret.

Men, gravad lax kan du absolut äta, för det är inte mer än cirka 2-3 gram kolhydrater per 100 gram i den.

Det här är mitt recept på gravad lax och det finns oändligt mycket varianter, men jag har alltid gravat så här och det är mycket omtyckt på t ex julbordet.

Ingredienser

Mängd10 Portioner
 1 kg Laxfilé
 6 msk Strösocker
 3 msk Salt
 10 st Vitpepparkorn (krossade)
 3 msk Dill (hackad)

Gör så här:

1

Blanda ihop socker, salt, vitpeppar och dill.

3

Strö ut lite blandning i botten av en form. Cirka 1/3.

5

Dela laxen i två lika stora bitar och lägg ena biten med skinnet ner i formen.

7

Strö över 1/3 till av blandningen.

9

Lägg den andra laxbiten över och strö över den sista blandningen..

11

Plasta in och ställ in i kylen i två dygn. Vänd på laxen så att den andra laxbiten får ligga neråt i ett dygn.

13

Skiva upp tunt och njut av riktigt god gravlax.

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1 kg Laxfilé
 6 msk Strösocker
 3 msk Salt
 10 st Vitpepparkorn (krossade)
 3 msk Dill (hackad)

Instruktioner

1

Blanda ihop socker, salt, vitpeppar och dill.

3

Strö ut lite blandning i botten av en form. Cirka 1/3.

5

Dela laxen i två lika stora bitar och lägg ena biten med skinnet ner i formen.

7

Strö över 1/3 till av blandningen.

9

Lägg den andra laxbiten över och strö över den sista blandningen..

11

Plasta in och ställ in i kylen i två dygn. Vänd på laxen så att den andra laxbiten får ligga neråt i ett dygn.

13

Skiva upp tunt och njut av riktigt god gravlax.

Gravad lax

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida