Ett gammalt sätt att grava kött som vi använt i generationer i släkten. Gör likadant med fisk och när jag ska torka kött (men då får den ligga längre tid i saltet).
Lägg köttet i en fryspåse.
Täck köttet med grovsalt.
Låt ligga i ett dygn i kylen (ca 4 cm tjock).
Tag upp köttet och skölja utav det.
Krydda upp det efter smak och tycke. Här har jag använt lite peppar och enbär.
Låt ligga någon timme. Sedan är det bara att njuta.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Lägg köttet i en fryspåse.
Täck köttet med grovsalt.
Låt ligga i ett dygn i kylen (ca 4 cm tjock).
Tag upp köttet och skölja utav det.
Krydda upp det efter smak och tycke. Här har jag använt lite peppar och enbär.
Låt ligga någon timme. Sedan är det bara att njuta.
Marja-Liisa Huuhtanen says:
Jag bara undrar om det är ätbart sen?
LCHF-arkivet says:
Absolut… varför skulle det inte vara det?
Kate says:
Hur gör du sen om du ska torka köttet? Väldigt intresserad av det och har kött som jag vill torka.
Johan says:
Hänger ut det på nordsidan av huset i slutet på mars. Sen får det hänga ute i tre-fyra veckor. Det ska börja vara varmt på dagarna, men insekterna ska inte ha vaknat.
Eva Björklund says:
Men skai inte alla kryddorna vara med från början? Första dygnet. Ska testa med rådjur.
Johan says:
Brukar he på efteråt av den enkla anledningen att när jag tar upp sen ur saltet och sköljer den så försvinner kryddorna. Men det går lika bra att krydda direkt. Men jag brukar krydda efteråt.
Helene says:
Hej, fryser du köttet innan du gravar? Tänker främst på viltkött och parasiter.
Johan says:
Parasiter i älgkött? Det är.en ren växtätare. Fryser däremot för att det inte är praktiskt att ha flera kilon kött som ska tas omhand direkt.
Johan says:
När jag torkar så låter jag bara köttet ligga dubbla tiden i saltet. 2 dygn istället för ett. Känner man att det är för salt för sin smak så kan man ta upp den efter 1,5 dygn. Lycka till iallafall!
Johan says:
Men det är säkert nog bra att frysa för säkerhetsskull.
Carolina Sundberg says:
Hej Johan, hur länge låter du köttet ligga i salt om du ska torka det ute? Älskar torkat kött och är nyfiken på att prova det. Hur täcker du det? Funkar det med tyg från ett lakan? Tack för receptet på gravat kött, det blir det till Nyår