Grillspett med ajvarröra
Dessa grillspett med ajvarröra är färsspett som hämtar
smakerna från Iran och smaksättningen som finns i grytan Ghorme
Sabzi.
Kryddan i sig innehåller Persilja, Gräslök, Koriander, körvel och det finns en
färdig variant att köpa på t ex Willys som heter Grytblandning.
De här spetten serveras med en riktigt god och kryddstark röra som är typ som en ratatouille, men med lite mer hetta som kommer från ajvar relish.
Själva spetten kan du med fördel grilla, då får de den där magiska grillsmaken med.
Vilken färs du vill använda, det är upp till dig själv. Jag väljer nog lamm eller nötfärs, men det går jättebra med blandfärs med om man vill.
Recept och bild: Lola’s mat
Ingredienser
Grillspetten
- 1 kg Köttfärs
- 1,2 dl Grytblandningskrydda
- 1 ägg
- Salt efter smak
- nymalen svartpeppar
- Rivet skal av 0,5 citron
- Olja för att pensla på köttet
Ajvarröra
- 2 st Zucchini (valfri färg)
- 1 Röd paprika
- 1 Gul paprika
- 2 Vitlöksklyftor
- 1 Gul lök
- 1,5 dl Ajvar relish
- 1 msk Tomatpuré
- Salt efter smak
- nymalen svartpeppar
Förslag på tillbehör
- Vitkålspanna
- Krämig rättikagratäng
- Ugnsbakad spetskål
Instruktioner
Ajvarröran
- Skär ner alla ingredienser i ungefär lika stora bitar, förutom vitlöken som du bara hackar grovt.
- Bryn grönsakerna i lite olivolja.
- Låt koka upp och lägg på ett lock och låt allt puttra på svag värme under tiden vi gör spetten. Håll ett öga på röran, den får inte torka ut helt. Om det blir för torrt så tillsätt lite vatten. Den ska puttra tills du har en fin röra med mjuka grönsaker.
Grillspetten
- Blanda ihop alla ingredienser till en jämn och fin färs.
- Forma färsen runt några grillspett. Storleken beror lite på hur stora spett du har.
- Pensla färsen med olja och grilla de sen, alternativt stek de i stekpanna eller ugn.