Grönkålschips
Vill du ha ett LCHF-vänligt snacks som är både gott, nyttigt och sockerfritt? Då ska du testa att göra grönkålschips!
Det här har varit en rejäl trend och det är inte så konstigt. Smaken är nämligen otroligt god och tillagningen kan knappast bli enklare.
Vi har också fallit för trenden och lagat grönkålschips! Resultatet blev små chipsbitar som var jättegoda och frasiga. Dessutom var de busenkla att laga.
Innehållsförteckning
- Så får du till perfekta chips
- Variera smaken
- Hur nyttigt är grönkål?
- Näringsvärden
- Ingredienser
- Instruktioner
Om du vill ha något att plocka med på kvällarna men försöker hålla dig undan vanligt snacks, då är grönkålschips ett bra alternativ. Jag skulle till och med vilja påstå att de är godare än vanliga chips.
Här får du salt, gott, frasigt och lätt samtidigt som du slipper den där feta och mätta känslan som en skål chips ger.
Vem visste att LCHF-snacks kunde vara så gott?
Så får du perfekta grönkålschips
För att få till de ultimata chipsbitarna så ska du riva grönkålen i små bitar. Det ska helt enkelt vara små munsbitar. Se till att göra många. De är nämligen försvinnande goda och krymper dessutom lite i ugnen.
För att få till den ultimata frasigheten så måste du vara noggrann med ugnstemperaturen. Du ska välja en låg ugnstemperatur oavsett vilken sorts ugn du har.
Om du har en alldeles för hög temperatur i ugnen så kan du få chips som är beska.
Chipsen ska bli frasiga, inte brända. Håll därför noga uppsikt över plåten när den står inne i ugnen. Precis som mycket annat i ugnen så går även grönkålschips från färdiga till brända på bara några ögonblick.
Beroende på din ugn så behöver chipsen stå inne i mellan 25-40 minuter.
Variera smaken
I receptet har jag använt cayennepeppar som smaksättning, men du vet väl att du kan testa olika kryddor för nya smaker? Vad sägs till exempel om att testa vitlökspulver, gurkmeja, kanel eller chili?
Du kan även byta ut saltet mot örtsalt, det ger en riktigt god smak det med.
En annan sak som du kan testa på om du vill få en annan smakbild, det är att blanda ner lite smält smör när du ska massera grönkålen, det kommer att ge en annan smakbild.
Hur nyttigt är grönkålschips?
Du har nog inte missat hur nyttigt det är med grönkål. Oavsett om du väljer att göra chips eller en smarrig grönkålssoppa så är det en riktigt näringsrik grönsak.
De mörkgröna bladen är bland annat fulla av antioxidanter. Dessutom innehåller de höga halter av C-vitamin, A-vitamin och diverse mineraler.
Om du vill fördjupa dig mer i grönkål och alla hälsofördelar som finns med det så kan du läsa mer om grönkål hos Axelsons.
Näringsvärden
Grönkålschips är ett snacks, så det är inget du kommer att äta allt för ofta. Ugnsbaka kålen på kvällen och ställ fram chipsen som ett LCHF-vänligt alternativ till fredagsmyset.
(Näringsvärden från Kostbevakningen)
Själva grönkålen innehåller kolhydrater, men med tanke på vilken näringsrik grönsak det handlar om så vägs de upp av alla vitaminer och mineraler du får i dig.
Du behöver därför inte oroa dig för kolhydraterna i det här snackset.
Med olivolja så får du även i dig nyttigt fett, samtidigt som du undviker de dåliga oljorna med för hög halt av omega-6.
Ingredienser
- 200 g Grönkål
- 2 msk Olivolja
- 1 knivsudd Cayennepeppar
- 1 tsk salt
- Andra kryddor som du tycker om. Vitlökspulver, lökpulver, paprikapulver eller liknande.
Instruktioner
- Värm ugnen till 125 grader, varmluft.
- Skölj grönkålen och låt den rinna av.
- Repa grönkålen, det vill säga dra av bladen längs stammen. Riv sedan bladen i lagom stora bitar.
- Tillsätt olja och kryddor och massera in oljan och kryddorna. Använd gärna nitrilhandskar.
- Klä en eller två plåtar med bakplåtspapper och sprid ut bladen på dem. Se till att det inte är för tätt, då blir det svårare för grönkålen att torka.
- Ugnsbaka i 25-40 minuter. Kolla chipsen noga mot slutet, för då går det fort! Tiden är helt beroende på hur din ugn funkar. Så se till att hålla koll.
- Ta ut chipsen när de är frasiga och stela. Låt svalna och njut sedan av goda grönkålschips.