Grönkålschips

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 24 röster - Betygsätt

Vill du ha ett LCHF-vänligt snacks som är både gott, nyttigt och sockerfritt? Då ska du testa att göra grönkålschips! Det här har varit en…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Grönkålschips
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning15 minTotalt25 min

Beskrivning - Information

Vill du ha ett LCHF-vänligt snacks som är både gott, nyttigt och sockerfritt? Då ska du testa att göra grönkålschips!

Det här har varit en rejäl trend och det är inte så konstigt. Smaken är nämligen otroligt god och tillagningen kan knappast bli enklare.

Vi har också fallit för trenden och lagat grönkålschips! Resultatet blev små chipsbitar som var jättegoda och frasiga. Dessutom var de busenkla att laga.

Innehållsförteckning

  1. Så får du till perfekta chips
  2. Variera smaken
  3. Hur nyttigt är grönkål?
  4. Näringsvärden
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner
ANNONS


Om du vill ha något att plocka med på kvällarna men försöker hålla dig undan vanligt snacks, då är grönkålschips ett bra alternativ. Jag skulle till och med vilja påstå att de är godare än vanliga chips.

Här får du salt, gott, frasigt och lätt samtidigt som du slipper den där feta och mätta känslan som en skål chips ger.

Vem visste att LCHF-snacks kunde vara så gott?

Så får du perfekta grönkålschips

För att få till de ultimata chipsbitarna så ska du riva grönkålen i små bitar. Det ska helt enkelt vara små munsbitar. Se till att göra många. De är nämligen försvinnande goda och krymper dessutom lite i ugnen.

För att få till den ultimata frasigheten så måste du vara noggrann med ugnstemperaturen. Du ska välja en låg ugnstemperatur oavsett vilken sorts ugn du har.

Om du har en alldeles för hög temperatur i ugnen så kan du få chips som är beska.

gronkalschips Grönkålschips

Chipsen ska bli frasiga, inte brända. Håll därför noga uppsikt över plåten när den står inne i ugnen. Precis som mycket annat i ugnen så går även grönkålschips från färdiga till brända på bara några ögonblick.

Beroende på din ugn så behöver chipsen stå inne i mellan 25-40 minuter.

Variera smaken

I receptet har jag använt cayennepeppar som smaksättning, men du vet väl att du kan testa olika kryddor för nya smaker? Vad sägs till exempel om att testa vitlökspulver, gurkmeja, kanel eller chili?

Du kan även byta ut saltet mot örtsalt, det ger en riktigt god smak det med.

En annan sak som du kan testa på om du vill få en annan smakbild, det är att blanda ner lite smält smör när du ska massera grönkålen, det kommer att ge en annan smakbild.

ANNONS


Hur nyttigt är grönkålschips?

Du har nog inte missat hur nyttigt det är med grönkål. Oavsett om du väljer att göra chips eller en smarrig grönkålssoppa så är det en riktigt näringsrik grönsak.

De mörkgröna bladen är bland annat fulla av antioxidanter. Dessutom innehåller de höga halter av C-vitamin, A-vitamin och diverse mineraler.

Om du vill fördjupa dig mer i grönkål och alla hälsofördelar som finns med det så kan du läsa mer om grönkål hos Axelsons.

Näringsvärden

Grönkålschips är ett snacks, så det är inget du kommer att äta allt för ofta. Ugnsbaka kålen på kvällen och ställ fram chipsen som ett LCHF-vänligt alternativ till fredagsmyset.

Näringsvärden för dessa grönkålschips.
(Näringsvärden från Kostbevakningen)

Själva grönkålen innehåller kolhydrater, men med tanke på vilken näringsrik grönsak det handlar om så vägs de upp av alla vitaminer och mineraler du får i dig.

Du behöver därför inte oroa dig för kolhydraterna i det här snackset.

Med olivolja så får du även i dig nyttigt fett, samtidigt som du undviker de dåliga oljorna med för hög halt av omega-6.

ANNONS

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 200 g Grönkål
 2 msk Olivolja
 1 knivsudd Cayennepeppar
 1 tsk Salt
 Andra kryddor som du tycker om. Vitlökspulver, lökpulver, paprikapulver eller liknande.
ANNONS

 

Gör så här:

1

Värm ugnen till 125 grader, varmluft.

2

Skölj grönkålen och låt den rinna av.

3

Repa grönkålen, det vill säga dra av bladen längs stammen. Riv sedan bladen i lagom stora bitar.

4

Tillsätt olja och kryddor och massera in oljan och kryddorna. Använd gärna nitrilhandskar.

5

Klä en eller två plåtar med bakplåtspapper och sprid ut bladen på dem.
Se till att det inte är för tätt, då blir det svårare för grönkålen att torka.

6

Ugnsbaka i 25-40 minuter. Kolla chipsen noga mot slutet, för då går det fort!
Tiden är helt beroende på hur din ugn funkar. Så se till att hålla koll.

7

Ta ut chipsen när de är frasiga och stela.
Låt svalna och njut sedan av goda grönkålschips.

Grönkålschips

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal röster: 24

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 200 g Grönkål
 2 msk Olivolja
 1 knivsudd Cayennepeppar
 1 tsk Salt
 Andra kryddor som du tycker om. Vitlökspulver, lökpulver, paprikapulver eller liknande.

Instruktioner

1

Värm ugnen till 125 grader, varmluft.

2

Skölj grönkålen och låt den rinna av.

3

Repa grönkålen, det vill säga dra av bladen längs stammen. Riv sedan bladen i lagom stora bitar.

4

Tillsätt olja och kryddor och massera in oljan och kryddorna. Använd gärna nitrilhandskar.

5

Klä en eller två plåtar med bakplåtspapper och sprid ut bladen på dem.
Se till att det inte är för tätt, då blir det svårare för grönkålen att torka.

6

Ugnsbaka i 25-40 minuter. Kolla chipsen noga mot slutet, för då går det fort!
Tiden är helt beroende på hur din ugn funkar. Så se till att hålla koll.

7

Ta ut chipsen när de är frasiga och stela.
Låt svalna och njut sedan av goda grönkålschips.

Grönkålschips

Grönkålschips
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida