Denna grönkålsgratäng med fetaost är ett otroligt lättlagat och gott tillbehör som passar dig som äter lchf eller keto, men självklart till alla andra med som tycker om grönkål.
I detta receptet så använder vi fetaost, men det går precis lika bra med annan ost, t ex Chevré, västerbottensost eller någon annan ost som du tycker om.
Om du vill så kan du ha denna gratängen på julbordet då grönkål är perfekt julmat. Den passar riktigt bra till julskinkan eller köttbullarna.
Receptet är för en portion, men du kan lätt dubblera receptet om du vill.
Recept och bild: Bra Mat
Börja med att sätta igång ugnen på 200 grader (varmluft).
Har du inte varmluft tar du över-undervärme och 225 grader.
Värm upp en stekpannan på mediumvärme och lägg i smöret.
När smöret slutat puttra så lägger du i grönkålen och fräser på den tills det att den har mjuknat lite och det börjar dofta grönkål.
Salta och peppra lite.
Ta fram en ugnsfast form och lägg grönkålen i den.
Smula sönder fetaosten över grönkålen och se till att det fördelas jämnt över hela formen.
Häll äggsmeten över grönkålen och fetaosten.
Ställ in gratängen i mitten av ugnen och gratinera den 15-20 minuter tills det att osten har fått en härlig färg.
Ta ut den nygräddade grönkålsgratängen och låt den står några minuter för att sätta sig och svalna av lite.
Servera sedan som tillbehör till något gott kött eller kanske lite stekt fisk.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Instruktioner
Börja med att sätta igång ugnen på 200 grader (varmluft).
Har du inte varmluft tar du över-undervärme och 225 grader.
Värm upp en stekpannan på mediumvärme och lägg i smöret.
När smöret slutat puttra så lägger du i grönkålen och fräser på den tills det att den har mjuknat lite och det börjar dofta grönkål.
Salta och peppra lite.
Ta fram en ugnsfast form och lägg grönkålen i den.
Smula sönder fetaosten över grönkålen och se till att det fördelas jämnt över hela formen.
Häll äggsmeten över grönkålen och fetaosten.
Ställ in gratängen i mitten av ugnen och gratinera den 15-20 minuter tills det att osten har fått en härlig färg.
Ta ut den nygräddade grönkålsgratängen och låt den står några minuter för att sätta sig och svalna av lite.
Servera sedan som tillbehör till något gott kött eller kanske lite stekt fisk.