Grönkålssallad med citron och parmesanost

star iconstar iconstar iconstar iconstar empty icon 22 röster - Betygsätt

Denna grönkålssallad med citron och parmesanost är en riktigt god och lättlagad sallad som du kan servera till det mesta. Den passar sig till alla…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Grönkålssallad med citron och parmesanost
ANNONS
72efd48ce9d45167c3ffe95f334cc4c7?s=96&d=mm&r=gSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning5 minTotalt15 min

Beskrivning - Information

Denna grönkålssallad med citron och parmesanost är en riktigt god och lättlagad sallad som du kan servera till det mesta. Den passar sig till alla sorters kött eller köttfria alternativ. Vare sig dessa tillagas på en grill eller i en ugn.

Man kan även använda denna grönkålssallad som en förrätt och garnera den med en tunn citronskiva och rostade solrosfrön. Eller använda den som en bas för en färsk sommarsallad och exempelvis servera lax, tonfisk eller kyckling till. Helt enkelt en väldigt fräsch och god sallad, som man kan använda sig av på olika sätt.

  1. Serveringsförslag
  2. Variera din grönkålssallad
  3. Sommarsallad
  4. Näringsvärden
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner
ANNONS

Serveringsförslag

Några citronskivor eller pressad citron kan vara passande om det kommer att serveras fisk. Om salladen kommer att vara tillbehör för något kött kan det vara gott med lite extra parmesanost.

Variera din fräscha grönkålssallad

Denna sallad är god, precis så enkel som den är, till många olika rätter. Dessutom passar den även bra som bas till en förrätt eller en sommarsallad.

Som förrätt, 6 port

6 brödskivor av valfri sort (T ex The Franska)
Lite smör
6 skivor av kallrökt lax
6 tunna citronskivor

Om du har valt ljusare sort av bröd, så är det godast att rosta dem i en brödrost eller lite i stekpanna. Bred sedan på lite smör på brödskivorna.

Lägg upp brödskivorna på ett fat eller på en egen tallrik. Fördela sedan grönkålssalladen på brödskivorna. Undvika att droppa för mycket av dressingen.

Rulla ihop laxskivorna till tjusiga rullar och lägg ovanpå dressingen på varje brödskiva.

Avsluta med att dekorera med rostade solrosfrön och en tunn citronskiva som så kallat vrids över laxrullen.

Grönkålssallad som bas till en sommarsallad

Då det är ganska neutral sallad, så kan man alternera den på flera sätt. Gränsen är snarare individuell, då det handlar om vad du gillar.

En rekommendation är att endast lägga till fler grönsaker i salladen och låta allt blandas med dressingen. Beroende på hur många fler grönsaker du väljer att lägga till, så kan det behövas mer dressing.

Till exempel att du göra en dubbel sats och lägger till mer dressing efter hand.

När salladen ska ätas, så kan du lägga till valfritt kött eller vegetariskt alternativ på tallriken. Då blir det en fräschare sammansättning.

Glöm inte att strö solrosfröna ovanpå allt. De ger en god krispig smak och innehåller bra ämnen.

Näringsvärden

Hur ser det ut med näringsvärdena för denna fräscha och goda grönkålssalladen då? Jo, när jag lägger in alla ingredienser hos Kostbevakningen så får jag fram följande värden. Då har jag uppskattat mängden grönkål till 200 gram.

En tabell med näringsvärden

Det vi kan se här är att det totalt sett är 26 g kolhydrater i hela salladen. Det är även rätt mycket fett och protein, så i det stora hela en riktigt bra sallad om man ser till näringsvärdena.

Utöver det så ska vi inte glömma bort att grönkål är en otroligt nyttig kålsort. Den är fullproppad med a-vitamin, c-vitamin och mängder av olika antioxidanter. Det är inte för inte som många nyttiga smoothies innehåller grönkål.

Läs gärna mer om grönkål hos Axelson.

ANNONS

Ingredienser

Mängd6 Portioner
 2 l Grönkål (rensad och riven i bitar)
 1,50 st Citron
 3 deciliter Riven parmesanost
 1 dl Olivolja
 1 stor vitlöksklyfta
 Några droppar tabasco
ANNONS

Gör så här:

1

Börja med att skölja av citronen eller citronerna ordentligt, innan du börjar riva skalet från hälften av en citron. Pressa sedan ut all saft, från en stor eller 2 mindre citroner. Detta beror även på hur mycket citron dina smaklökar gillar. Börja med lite mindre och fyll hellre på med mer senare, om du önskar mer.

2

Skölj grönkålen noga och masserar gärna den lite under tiden, så blir den lite mjukare. Låt grönkålen droppa av medan du påbörjar dressingen.

3

Blanda ihop parmesanost, olivolja, vitlöksklyfta, droppar av tabasco, salt, nymalen svartpeppar i en mixer eller matberedare. Mixa ihop allt tills det har blivit en slät fin dressing. Smaka av, så den är lagom kryddad. Om du gillar stark mat, så kanske du önskar fler droppar av tabasco. Men var försiktig - det kan snabbt bli för starkt.

4

Skaka av grönkålen, så du gör av med all överbliven vätska efter sköljningen. Lägg sedan grönkålen i en bunke. Om du föredrar mindre bitar, så bara dra isär till mindre bitar.

5

Häll dressingen över grönkålen och blanda ordentligt.
Massera grönkålen så den mjuknar lite och får bättre smak av den goda dressingen.

6

Låt salladen få vila i kylen. Minst 1-2 timmar innan det är dags för servering. Rör gärna om emellanåt i salladen för att blanda runt dressingen.

7

Toppa med lite rostade solrosfrön precis innan servering. Om du vill ha en mer nötig smak av fröna, så rosta dom i en torr stekpanna, det kommer höja smaken väldigt mycket.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.3 / 5. Antal röster: 22

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 2 l Grönkål (rensad och riven i bitar)
 1,50 st Citron
 3 deciliter Riven parmesanost
 1 dl Olivolja
 1 stor vitlöksklyfta
 Några droppar tabasco

Instruktioner

1

Börja med att skölja av citronen eller citronerna ordentligt, innan du börjar riva skalet från hälften av en citron. Pressa sedan ut all saft, från en stor eller 2 mindre citroner. Detta beror även på hur mycket citron dina smaklökar gillar. Börja med lite mindre och fyll hellre på med mer senare, om du önskar mer.

2

Skölj grönkålen noga och masserar gärna den lite under tiden, så blir den lite mjukare. Låt grönkålen droppa av medan du påbörjar dressingen.

3

Blanda ihop parmesanost, olivolja, vitlöksklyfta, droppar av tabasco, salt, nymalen svartpeppar i en mixer eller matberedare. Mixa ihop allt tills det har blivit en slät fin dressing. Smaka av, så den är lagom kryddad. Om du gillar stark mat, så kanske du önskar fler droppar av tabasco. Men var försiktig - det kan snabbt bli för starkt.

4

Skaka av grönkålen, så du gör av med all överbliven vätska efter sköljningen. Lägg sedan grönkålen i en bunke. Om du föredrar mindre bitar, så bara dra isär till mindre bitar.

5

Häll dressingen över grönkålen och blanda ordentligt.
Massera grönkålen så den mjuknar lite och får bättre smak av den goda dressingen.

6

Låt salladen få vila i kylen. Minst 1-2 timmar innan det är dags för servering. Rör gärna om emellanåt i salladen för att blanda runt dressingen.

7

Toppa med lite rostade solrosfrön precis innan servering. Om du vill ha en mer nötig smak av fröna, så rosta dom i en torr stekpanna, det kommer höja smaken väldigt mycket.

Grönkålssallad med citron och parmesanost

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*Namn
*Email
Hemsida