Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Gulaschsoppa

3 av 4 röster
Gulaschsoppa

När det är vinter går jag alltid och längtar efter en riktigt god, mustig och värmande soppa. Vad passar då bättre än en rejäl gulaschsoppa? Det här är en soppa som du står dig länge på. Den innehåller många ingredienser, men så har den också en fantastisk smak. Jag har gjort gulaschsoppan LCHF-vänlig genom att ersätta potatisen med kålrabbi och kålrot. Det funkar riktigt bra och smakerna blir fint kombinerade!Innehållsförteckning

Välj rätt köttDet sitter i kryddornaNäringsvärdenIngredienserInstruktioner

Den här gulaschsoppan är relativt enkel att slänga ihop. Det är mycket att tärna och hacka, men sedan sköter soppan sig själv på spisen. Låt den puttra länge så att alla smaker från kryddorna verkligen kommer fram.

Välj rätt kött för din gulaschsoppaGällande köttet så kan man välja vilken styckdel som helst som tål långkokning. Högrev, ytterlår och fransyska funkar utmärkt. Kika därför vad du har i frysen och välj det kött du tycker är godast. Ju längre köttet får puttra på spisen, desto mörare blir det vid serveringen. Om du jagar mycket, så kan du självklart välja någon typ av vilt, till exempel älg blir toppengott.En gulaschsoppa är det perfekta blandningen av kött, rotfrukter, tomat och kryddor. Servera soppan med en rejäl klick crème fraiche eller smetana för att förhöja dessa.

Det sitter i kryddorna!I mitt LCHF-recept hittar du en gulaschsoppa som är packad med goda kryddor. Det är så du får fram en djup, mustig smak. Det är dock kryddor som de flesta har hemma i skafferiet eller kylskåpet. Köttfond och ajvar relish är en stapelvara som smaksättare i mångas LCHF-kök. Med cayennepeppar, lagerblad, kummin, vitlök och paprikapulver får fram de rätta ungerska smakerna. Gulasch är trots allt Ungerns nationalrätt!

Näringsvärden för denna gulaschsoppanDe flesta kolhydraterna i receptet kommer ifrån de krossade tomaterna. Det blir dock inte så mycket per portion eftersom soppan räcker till hela sex portioner. Den passar dock bäst för dig som äter en mer liberal LCHF. På bilden här ovan från

Kostbevakningen

så ser du exakt vad du får i dig i näringsväg. Tack vare min gulaschsoppa får du i dig både proteinrikt kött och nyttiga grönsaker. Om du hellre vill göra en lite snabbare soppa, med köttfärs så kan du kika på dessa två supersmarriga alternativ:-

Cowboysoppa

Krämig köttfärssoppa

Lycka till och smaklig spis! :)Psst! Om du inte skulle bli helt mätt på din gulaschsoppa, så kan du alltid göra lite <a href=”

pannkaka

till efterrätt. Det är ju helt perfekt att avsluta en god soppa med.

Total tid: 2 timmar 20 minuter
Portioner: 6
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Börja med att tärna köttet. Gör så stora bitar som du själv tycker är gott, men jag gillar 1×1 cm när det är en soppa.
  • Bryn köttet i en stekpanna. Salta och peppra och häll sen över det i en större gryta.
  • Lägg i hackad vitlök, hackad gul lök, kummin, lagerblad, paprikapulver och buljong i grytan med köttet. Fyll på med vatten så att det täcker köttet.
  • Låt det hela puttra i 30 minuter. Slå sen på tomater, ajvar och krydda med lite cayennepeppar. Tärna paprikan i 1×1 cm stora bitar och lägg i grytan. Låt allt puttra 20 minuter till.
  • Tärna kålroten och kålrabbin. Lägg i det i grytan och låt nu allt puttra tills det att köttet är mört, kålrabbin och kålroten är mjuka.
  • Smaka av soppan med salt och peppar och se hur konsistensen är. Om den känns lite för tjock, tillsätt lite mer vatten. Ta bort den från plattan så att den inte kokar mer.
  • Riv knappt halva citronen så att du bara får med det gula av skalet. Pressa saften ur citronen och tillsätt skalet och saften tillsammans med vinägern i soppan.
  • Lägg upp i skålar, klicka i lite crème fraiche och strö lite hackad persilja över.
  • NJUT!
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
3 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg