Gulaschsoppa

star iconstar iconstar iconstar iconstar empty icon 18 röster - Betygsätt

När det är vinter går jag alltid och längtar efter en riktigt god, mustig och värmande soppa. Vad passar då bättre än en rejäl gulaschsoppa?…

Läs mer 3 kommentarer Skriv ut
Gulaschsoppa
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse20 minTillagning2 timTotalt2 tim 20 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem. ~

Beskrivning - Information

När det är vinter går jag alltid och längtar efter en riktigt god, mustig och värmande soppa. Vad passar då bättre än en rejäl gulaschsoppa? Det här är en soppa som du står dig länge på. Den innehåller många ingredienser, men så har den också en fantastisk smak.

Jag har gjort gulaschsoppan LCHF-vänlig genom att ersätta potatisen med kålrabbi och kålrot. Det funkar riktigt bra och smakerna blir fint kombinerade!

Innehållsförteckning

  1. Välj rätt kött
  2. Det sitter i kryddorna
  3. Näringsvärden
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Den här gulaschsoppan är relativt enkel att slänga ihop. Det är mycket att tärna och hacka, men sedan sköter soppan sig själv på spisen. Låt den puttra länge så att alla smaker från kryddorna verkligen kommer fram.

Välj rätt kött för din gulaschsoppa

Gällande köttet så kan man välja vilken styckdel som helst som tål långkokning. Högrev, ytterlår och fransyska funkar utmärkt. Kika därför vad du har i frysen och välj det kött du tycker är godast. Ju längre köttet får puttra på spisen, desto mörare blir det vid serveringen.

Om du jagar mycket, så kan du självklart välja någon typ av vilt, till exempel älg blir toppengott.

En gulaschsoppa är det perfekta blandningen av kött, rotfrukter, tomat och kryddor. Servera soppan med en rejäl klick crème fraiche eller smetana för att förhöja dessa.

Det sitter i kryddorna!

I mitt LCHF-recept hittar du en gulaschsoppa som är packad med goda kryddor. Det är så du får fram en djup, mustig smak. Det är dock kryddor som de flesta har hemma i skafferiet eller kylskåpet.

Köttfond och ajvar relish är en stapelvara som smaksättare i mångas LCHF-kök. Med cayennepeppar, lagerblad, kummin, vitlök och paprikapulver får fram de rätta ungerska smakerna. Gulasch är trots allt Ungerns nationalrätt!

Näringsvärden för denna gulaschsoppan

De flesta kolhydraterna i receptet kommer ifrån de krossade tomaterna. Det blir dock inte så mycket per portion eftersom soppan räcker till hela sex portioner. Den passar dock bäst för dig som äter en mer liberal LCHF.

En tabell med alla ingredienser för denna gulaschsoppan och dess näringsvärden.

På bilden här ovan från Kostbevakningen så ser du exakt vad du får i dig i näringsväg. Tack vare min gulaschsoppa får du i dig både proteinrikt kött och nyttiga grönsaker.

Om du hellre vill göra en lite snabbare soppa, med köttfärs så kan du kika på dessa två supersmarriga alternativ:

- Cowboysoppa
- Krämig köttfärssoppa

Lycka till och smaklig spis! 🙂

Psst! Om du inte skulle bli helt mätt på din gulaschsoppa, så kan du alltid göra lite <a href="pannkaka till efterrätt. Det är ju helt perfekt att avsluta en god soppa med.

 

Ingredienser

Mängd6 Portioner
 600 g Nötkött (hel bit)Till exempel fransyska, innanlår, ytterlår eller högrev.
 100 g Gul lökTvå stora lökar ungefär.
 15 g VitlökFyra stora klyftor ungefär.
 100 g Paprika (röd)
 100 g Paprika (gul)
 150 g Kålrabbi
 150 g Kålrot
 4 msk Ajvar relish
 1 tsk Kummin
 1 st Lagerblad
 1 st Citron
 1 msk VitvinsvinägerEller rödvinsvinäger.

 

Gör så här:

1

Börja med att tärna köttet. Gör så stora bitar som du själv tycker är gott, men jag gillar 1x1 cm när det är en soppa.

2

Bryn köttet i en stekpanna. Salta och peppra och häll sen över det i en större gryta.

3

Lägg i hackad vitlök, hackad gul lök, kummin, lagerblad, paprikapulver och buljong i grytan med köttet. Fyll på med vatten så att det täcker köttet.

4

Låt det hela puttra i 30 minuter. Slå sen på tomater, ajvar och krydda med lite cayennepeppar. Tärna paprikan i 1x1 cm stora bitar och lägg i grytan. Låt allt puttra 20 minuter till.

5

Tärna kålroten och kålrabbin. Lägg i det i grytan och låt nu allt puttra tills det att köttet är mört, kålrabbin och kålroten är mjuka.

6

Smaka av soppan med salt och peppar och se hur konsistensen är. Om den känns lite för tjock, tillsätt lite mer vatten. Ta bort den från plattan så att den inte kokar mer.

7

Riv knappt halva citronen så att du bara får med det gula av skalet. Pressa saften ur citronen och tillsätt skalet och saften tillsammans med vinägern i soppan.

8

Lägg upp i skålar, klicka i lite crème fraiche och strö lite hackad persilja över.

9

NJUT!

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.2 / 5. Antal röster: 18

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 600 g Nötkött (hel bit)Till exempel fransyska, innanlår, ytterlår eller högrev.
 100 g Gul lökTvå stora lökar ungefär.
 15 g VitlökFyra stora klyftor ungefär.
 100 g Paprika (röd)
 100 g Paprika (gul)
 150 g Kålrabbi
 150 g Kålrot
 4 msk Ajvar relish
 1 tsk Kummin
 1 st Lagerblad
 1 st Citron
 1 msk VitvinsvinägerEller rödvinsvinäger.

Instruktioner

1

Börja med att tärna köttet. Gör så stora bitar som du själv tycker är gott, men jag gillar 1x1 cm när det är en soppa.

2

Bryn köttet i en stekpanna. Salta och peppra och häll sen över det i en större gryta.

3

Lägg i hackad vitlök, hackad gul lök, kummin, lagerblad, paprikapulver och buljong i grytan med köttet. Fyll på med vatten så att det täcker köttet.

4

Låt det hela puttra i 30 minuter. Slå sen på tomater, ajvar och krydda med lite cayennepeppar. Tärna paprikan i 1x1 cm stora bitar och lägg i grytan. Låt allt puttra 20 minuter till.

5

Tärna kålroten och kålrabbin. Lägg i det i grytan och låt nu allt puttra tills det att köttet är mört, kålrabbin och kålroten är mjuka.

6

Smaka av soppan med salt och peppar och se hur konsistensen är. Om den känns lite för tjock, tillsätt lite mer vatten. Ta bort den från plattan så att den inte kokar mer.

7

Riv knappt halva citronen så att du bara får med det gula av skalet. Pressa saften ur citronen och tillsätt skalet och saften tillsammans med vinägern i soppan.

8

Lägg upp i skålar, klicka i lite crème fraiche och strö lite hackad persilja över.

9

NJUT!

Gulaschsoppa
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Kommentarer

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida