När det är vinter går jag alltid och längtar efter en riktigt god, mustig och värmande soppa. Vad passar då bättre än en rejäl gulaschsoppa? Det här är en soppa som du står dig länge på. Den innehåller många ingredienser, men så har den också en fantastisk smak.
Jag har gjort gulaschsoppan LCHF-vänlig genom att ersätta potatisen med kålrabbi och kålrot. Det funkar riktigt bra och smakerna blir fint kombinerade!
Innehållsförteckning
Den här gulaschsoppan är relativt enkel att slänga ihop. Det är mycket att tärna och hacka, men sedan sköter soppan sig själv på spisen. Låt den puttra länge så att alla smaker från kryddorna verkligen kommer fram.
Välj rätt kött för din gulaschsoppa
Gällande köttet så kan man välja vilken styckdel som helst som tål långkokning. Högrev, ytterlår och fransyska funkar utmärkt. Kika därför vad du har i frysen och välj det kött du tycker är godast. Ju längre köttet får puttra på spisen, desto mörare blir det vid serveringen.
Om du jagar mycket, så kan du självklart välja någon typ av vilt, till exempel älg blir toppengott.
En gulaschsoppa är det perfekta blandningen av kött, rotfrukter, tomat och kryddor. Servera soppan med en rejäl klick crème fraiche eller smetana för att förhöja dessa.
Det sitter i kryddorna!
I mitt LCHF-recept hittar du en gulaschsoppa som är packad med goda kryddor. Det är så du får fram en djup, mustig smak. Det är dock kryddor som de flesta har hemma i skafferiet eller kylskåpet.
Köttfond och ajvar relish är en stapelvara som smaksättare i mångas LCHF-kök. Med cayennepeppar, lagerblad, kummin, vitlök och paprikapulver får fram de rätta ungerska smakerna. Gulasch är trots allt Ungerns nationalrätt!
Näringsvärden för denna gulaschsoppan
De flesta kolhydraterna i receptet kommer ifrån de krossade tomaterna. Det blir dock inte så mycket per portion eftersom soppan räcker till hela sex portioner. Den passar dock bäst för dig som äter en mer liberal LCHF.
På bilden här ovan från Kostbevakningen så ser du exakt vad du får i dig i näringsväg. Tack vare min gulaschsoppa får du i dig både proteinrikt kött och nyttiga grönsaker.
Om du hellre vill göra en lite snabbare soppa, med köttfärs så kan du kika på dessa två supersmarriga alternativ:
- Cowboysoppa
- Krämig köttfärssoppa
Lycka till och smaklig spis! 🙂
Psst! Om du inte skulle bli helt mätt på din gulaschsoppa, så kan du alltid göra lite <a href="pannkaka till efterrätt. Det är ju helt perfekt att avsluta en god soppa med.
Börja med att tärna köttet. Gör så stora bitar som du själv tycker är gott, men jag gillar 1x1 cm när det är en soppa.
Bryn köttet i en stekpanna. Salta och peppra och häll sen över det i en större gryta.
Lägg i hackad vitlök, hackad gul lök, kummin, lagerblad, paprikapulver och buljong i grytan med köttet. Fyll på med vatten så att det täcker köttet.
Låt det hela puttra i 30 minuter. Slå sen på tomater, ajvar och krydda med lite cayennepeppar. Tärna paprikan i 1x1 cm stora bitar och lägg i grytan. Låt allt puttra 20 minuter till.
Tärna kålroten och kålrabbin. Lägg i det i grytan och låt nu allt puttra tills det att köttet är mört, kålrabbin och kålroten är mjuka.
Riv knappt halva citronen så att du bara får med det gula av skalet. Pressa saften ur citronen och tillsätt skalet och saften tillsammans med vinägern i soppan.
Lägg upp i skålar, klicka i lite crème fraiche och strö lite hackad persilja över.
NJUT!
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Börja med att tärna köttet. Gör så stora bitar som du själv tycker är gott, men jag gillar 1x1 cm när det är en soppa.
Bryn köttet i en stekpanna. Salta och peppra och häll sen över det i en större gryta.
Lägg i hackad vitlök, hackad gul lök, kummin, lagerblad, paprikapulver och buljong i grytan med köttet. Fyll på med vatten så att det täcker köttet.
Låt det hela puttra i 30 minuter. Slå sen på tomater, ajvar och krydda med lite cayennepeppar. Tärna paprikan i 1x1 cm stora bitar och lägg i grytan. Låt allt puttra 20 minuter till.
Tärna kålroten och kålrabbin. Lägg i det i grytan och låt nu allt puttra tills det att köttet är mört, kålrabbin och kålroten är mjuka.
Riv knappt halva citronen så att du bara får med det gula av skalet. Pressa saften ur citronen och tillsätt skalet och saften tillsammans med vinägern i soppan.
Lägg upp i skålar, klicka i lite crème fraiche och strö lite hackad persilja över.
NJUT!
Anja Fogelqvist says:
Skippade citron och vinäger.
Jätte god soppa 😋
LCHF-arkivet says:
Härligt att höra! Tack för återkopplingen.
/Lari
LCHF-arkivet
Ewa Anderholm says:
Så spännande, soppan är strax klar. Skall bara låta kålrabbin, kålroten och paprikan koka färdigt , jag har aldrig använt kummin i mat. Hittills smakar det sagolikt