Hannahs enkla lchf-kanelbullar
Hannahs enkla lchf-kanelbullar är helt perfekta för dig som vill ha ett nyttigare alternativ till kanelbulle när det t ex är kanelbullens dag.
Dessa kanelbullar är helt anpassade för oss som äter lchf eller keto, dvs de innehåller mindre mängd kolhydrater, är glutenfria och har inget tillsatt raffinerat socker i sig.
Detta är inte någon enkel deg som du kavlar ut och sen gör vackra rullar av, utan det är en rätt så kladdig smet som du ska jobba med, men med lite tålamod och pill så löser du det.
Receptet ger cirka 10-12 kanelbullar, beroende på vilken storlek du vill ha.
Recept och bild: Alla goda ting
Ingredienser
Bulldegen
- 5 msk Sötning
- 4 ägg
- 1 dl Mjölk (så fet som möjligt)
- 1,5 dl Mandelmjöl
- 0,5 dl Kokosmjöl
- 1 krm Vaniljpulver
- 1 tsk Kardemumma, malen
- 2,5 msk Fiberhusk
- 2 tsk Bakpulver
Fyllning
- 100 g Rumsvarmt smör
- 2 msk Kanel, malen
- 1 krm Vaniljpulver
- 1,5 msk Sötning
Övrigt
- Hackade nötter att toppa med.
Instruktioner
Bulldegen
- Börja med att sätta ugnen på 175 grader (över/undervärme).
- Blanda alla de torra ingredienserna i en egen bunke.
- Rör ner de torra ingredienserna i äggvispet.
- Tillsätt mjölken och rör ihop allt till en jämn smet. Låt det stå och svälla i cirka 10-15 minuter.
- Ta fram två bakplåtspapper och olja in ena sidan av de båda.
- Lägg degen/smeten på det ena bakplåtspappret, på den oljade sidan.
- Lägg sedan det andra bakplåtspappret ovanpå degen/smeten , med den oljade sidan ner mot degen.
- Kavla/tryck ut degen till en jämn fyrkant. Gör den inte för tunn, då kommer den bara gå sönder.
- Dra bort de översta bakplåtspappret och låt degen ligga och vila cirka 5 minuter.
Fyllningen
- Blanda ihop fyllningen. Det kan vara en fördel att vispa ihop alla ingredienserna till ett luftigt och fluffigt smör. Då är det lättare att smeta ut på degen.
Montering
- Smeta ut fyllningen jämnt över hela degen. Var försiktig så att det inte går sönder.
- Rulla sedan ihop degen till en rulle. Här får du har lite tålamod och jobba med fingrar, kanske en kniv och lite så. Det gäller att vara försiktig och noggrann.
- När du har fått ihop en rulle, så skär du cirka 3 cm tjocka skivor och lägger varje skiva i en bullform. Platta eventuellt till dom lite. Du borde få ut cirka 10-12 bullar.
- Strö över lite hackade nötter.
- Ställ in i ugnen och grädda cirka 15-20 minuter.
- När dom är färdiga tar du ut dom och låter de svalna på galler under en bakduk.
Fantastiskt goda. Nästa gång ska jag dock prova att lägga i smeten som den är i former och spritsa smörblandningen inuti smeten så det inte gick att skära till utan det rann ner i formen.
Men smaken… nom, nom, nom.