Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Haricots verts i ugn med fetaost

5 av 2 röster
Haricots verts i ugn med fetaost

Haricots verts i ugn, eller gröna brytbönor i mångas värld är ett tillbehör som är hur gott som helst och så fantastiskt enkelt.

Just i detta receptet har jag smaksatt dom med fetaost, vitlök och basilika.

Innehållsförteckning

  1. Får man äta bönor
  2. Färska eller frusna haricots verts
  3. Så kan du variera dig
  4. Redskap jag rekommenderar
  5. Näringsvärden
  6. Ingredienser
  7. Instruktioner

Bönor, får man äta det på lchf?

Ja, hur är det egentligen, får vi som äter lchf äta bönor? För haricots verts är ju en baljväxt, vilket vi inte ska äta om vi äter lchf, men då så finns det ett undantag och det är bönor som är i skidan fortfarande.
Just haricots verts är en brytböna som man skördar väldigt tidigt, så att den är mjäll och fin.

Anledningen att bönor inte är ok att äta inom lchf beror på att dom innehåller lektiner, som är ett protein som hjälper bönan som skydd mot insekter och djur för att inte bli uppäten. Det är en antinutrient som hämmar tarmens förmåga att fånga upp näringsämnen.

När bönan fortfarande är i skidan, så har inte dessa lektiner hunnit utvecklas lika mycket än.

Sen så är haricots verts i ugn otroligt gott, så vi ska inte vara rädda för att äta dom.

Haricots verts i ugn med fetaost sett uppifrån.

Färska eller frusna haricots verts

Just haricots verts är en sådan grönsak som jag tycker är otroligt bra att köpa frusna. Det finns året om i frysdisken och kostar inte speciellt mycket heller.

I detta receptet så har jag använt mig av frusna bönor, men om det är sommar och du kan hitta färska haricots verts så kan du självklart använda det. Jag själv brukar odla det varje sommar och det är riktigt gott!

Variera dina haricots verts i ugn

Här i detta receptet så har jag använt av vitlök, basilika och fetaost, men om du vill så kan du testa lite andra smakkombinationer för att få till riktigt goda haricots verts i ugn. Här är ett par förslag:

Vitlök, hackad persilja och riven parmesanost.
Soltorkade tomater som du hackat, oregano och fetaost.
Valnötter och getost.

En annan sak som även kan vara skoj att göra, det är att byta ut dina haricots verts mot vaxbönor istället. Eller varför inte kombinera båda sorterna och få en härlig färgkombination.

Tips på utrustning/redskap

Att använda bra utrustning i köket när man lagar mat, det gör matlagningen så mycket roligare och jag tipsar er gärna om utrustning och redskap som jag använder i mina recept. Så här kommer några tips till er!

Zestjärn Ett riktigt bra zestjärn eller rivjärn från Microplane, det är helt ovärderligt i mitt kök nu sedan jag köpte det. Ett helt fantastiskt smidigt redskap att använda för att riva parmesanost, vitlök, skal från citrusfrukter, muskot och mycket mer. Det finns nog inget rivjärn som håller bättre kvalitet än dessa från Microplane. En investering väl värd att göra!

Stekbleck Jag verkligen älskar mina stekbleck från Pallares. Så snygga och otroligt smidiga att använda för att tillaga saker i ugnen. Dessutom så kan du använda dom direkt på grillen på sommaren om du vill det. Dom är gjorda helt i kolstål, vilket gör att dom kommer hålla i en hel evighet.
Perfekta att använda när du lagar allt på en och samma plåt. Det är bara att ställa fram den och servera direkt ur stekblecket.

Pepparkvarn Jag undrar om inte pepparkvarnen är det jag använder mest i köket efter kniv och skärbräda. Jag har testat många olika pepparkvarnar och jag fick nyligen Marcus Aujalays salt och pepparkvarn i present nyligen och jag måste ju verkligen säga att det är riktigt bra kvarnar. Otroligt prisvärda!

Peppar är precis som kaffebönor ett livsmedel som smakar absolut bäst om det är nymalet. När pepparkornet är helt så håller det smaken bra, men så fort du maler pepparkornet så börjar smaken att ändras. Därför ska du alltid använda en pepparkvarn så att du hela tiden får nymalen peppar.

Näringsvärden

Hur ser det ut med kolhydraterna för haricots verts i ugn med fetaost? Ja, om vi lägger in alla ingredienserna på Kostbevakningen så ser fördelningen ut så här.

En tabell med näringsvärden för detta receptet på haricots verts i ugn med fetaost.
Total tid: 30 minuter
Portioner: 2
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Börja med att sätta ugnen på 225 grader (varmluft).
  • Häll upp haricots vertsen i en bunke.
  • Tillsätt olivolja, riven vitlök, basilika, flingsalt och nymalen svartpeppar. Blanda runt ordentligt.
    Haricots verts i ugn med fetaost
  • Lägg upp haricots vertsen i en ugnsfast form.
  • Smula fetaosten över.
    Haricots verts i ugn med fetaost
  • Ställ in i ugnen och grädda i cirka 20 minuter tills det att fetaosten har fått vacker färg.
  • Ta ut och pressa lite citronsaft över och servera direkt.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg