"Bästa kakan du någonsin har bakat!"
Det är orden som min fru som inte äter lchf kastade ur sig när hon smakade mina nybakta hasselnötsbrownies.
Dessa är magiskt goda. Lite kladdiga, saftiga och med underbara smaker.
Det är en mjuk botten med hela hasselnötter i, sen är det en krämig och supergod chokladkräm och pricken över i är lite rostade och hackade hasselnötter.
De innehåller inget mandelmjöl och inget fiberhusk, men är man nötallergiker så blir det ju svårt med tanke på hasselnötterna.
Dessa hasselnötsbrownies kan du dela upp i bitar och sedan frysa in de. Helt perfekt att ha färdigt i frysen och sen plocka fram vid behov.
Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
Häll i det smälta smöret, det ska inte vara för varmt. Vispa ihop.
Blanda ihop de torra ingredienserna, utom nötterna.
Vispa ner de torra ingredienserna snabbt i äggvispet.
Tillsätt vattnet, lite i taget.
Smeten ska bli smidig, men inte flytande. Det ska gå att bre ut den i en ugnsform.
Tillsätt hela nötter och blanda.
Häll upp smeten i en ugnsfast form, cirka 20x20 cm som du har klätt med bakplåtspapper.
Fördela smeten jämnt.
Ställ in i ugnen och grädda i cirka 20 minuter.
Ta ut botten och låt den svalna.
Lägg alla ingredienser i en liten kastrull.
Värm upp på låg värme så att chokladen smälter. Rör hela tiden med en slickepott.
Till en början så kommer det bli grynigt, men allt eftersom kommer chokladen att smälta och blandas med grädden, så du kommer att få till en jämn och fin chokladkräm.
Dra kastrullen åt sidan.
När kakbotten har svalnat, då häller du chokladkrämen på den och fördelar den jämnt över hela kakbotten.
Rosta hackade hasselnötter i en torr stekpanna. Kör på medelvärme och håll koll så de inte bränns vid.
Strö nötterna över hela kakan och ställ sedan kakan kallt någon timme innan du tar ut den och delar upp i lagom stora bitar. Det behöver inte vara mer än 5x5 cm, för det är en mäktig kaka.
Nu är det bara att mumsa i dig!
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
Häll i det smälta smöret, det ska inte vara för varmt. Vispa ihop.
Blanda ihop de torra ingredienserna, utom nötterna.
Vispa ner de torra ingredienserna snabbt i äggvispet.
Tillsätt vattnet, lite i taget.
Smeten ska bli smidig, men inte flytande. Det ska gå att bre ut den i en ugnsform.
Tillsätt hela nötter och blanda.
Häll upp smeten i en ugnsfast form, cirka 20x20 cm som du har klätt med bakplåtspapper.
Fördela smeten jämnt.
Ställ in i ugnen och grädda i cirka 20 minuter.
Ta ut botten och låt den svalna.
Lägg alla ingredienser i en liten kastrull.
Värm upp på låg värme så att chokladen smälter. Rör hela tiden med en slickepott.
Till en början så kommer det bli grynigt, men allt eftersom kommer chokladen att smälta och blandas med grädden, så du kommer att få till en jämn och fin chokladkräm.
Dra kastrullen åt sidan.
När kakbotten har svalnat, då häller du chokladkrämen på den och fördelar den jämnt över hela kakbotten.
Rosta hackade hasselnötter i en torr stekpanna. Kör på medelvärme och håll koll så de inte bränns vid.
Strö nötterna över hela kakan och ställ sedan kakan kallt någon timme innan du tar ut den och delar upp i lagom stora bitar. Det behöver inte vara mer än 5x5 cm, för det är en mäktig kaka.
Nu är det bara att mumsa i dig!
Marie says:
ASGODA! Nästa gång kommer jag att hacka hasselnötterna som ska vara i smeten
Birgitta Ullgren says:
Låter gott! Men var köper man xantangummi? Låter för övrigt inte så inspirerande att använda. Vad är det för något?
Mvh Gittan
Cornelia says:
Finns i glutenfria hyllan i vanliga affärer
Cornelia says:
Finns i glutenfria hyllan i affären
Cornelia says:
God kaka, men själv föredrar jag att ägg och sötning bara rörs ihop så… Tycker inte alls om den när den är fluffig.
LCHF-arkivet says:
Ja, det är ju en smaksak.. 🙂
Annelie Björklund says:
Låter och ser jättegott ut. Undrar dock en sak, måste man ta i xantangummi eller kan man hoppa över det? Eller ersätta med något annat? Typ fiberhusk eller pofiber?
LCHF-arkivet says:
Xantangummit är magiskt, det har en fantastisk förmåga att bete sig lite som gluten, så det är att föredra. Men, om man inte har det så ta fiberhusk, samma mängd istället.
Henrik says:
Funkar det med t.ex. ICA Sötströ istället för “Nicks Use like Sugar”?
LCHF-arkivet says:
Ja, det funkar absolut om du hellre använder det.
Cecilia says:
Bakar dem efter receptet förutom att jag minskar Nick’s till halva mängden. Jag upplever arr kakorna annars blir alltför söta i smaken.
LCHF-arkivet says:
Ja, det är rätt vanligt att man minskar ner på mängden sötning allt efter som.