Hoppa till innehåll
Open navigation

Hel kyckling i ugn

5 av 1 röst
Sparat av: st
Hel kyckling i ugn
Att göra en hel kyckling i ugn är otroligt enkelt och ger oftast en väldigt saftig och god kyckling. Det är dessutom ett bra sätt att göra billig mat, då man ofta kan köpa hel färsk kyckling till vettiga priser i affären. Med smaker av citron, vitlök och timjan får du en måltid som uppskattas av hela familjen.

Innehållsförteckning

  1. Kyckling i ugn för LCHF
  2. Tillbehör till ugnsbakad kyckling
  3. Näringsvärde
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

När du gör hel kyckling i ugn så kan du välja att variera din kryddning lite som du känner för, men detta är ett bra grundrecept att utgå ifrån. Om du sedan vill experimentera med soltorkade tomater, färska örter och tapenade, då går det givetvis utmärkt!Recept och bilder: Lena

Hel kyckling i ugn för LCHF

En hel kyckling i ugn med enkla, goda smaker. Det blir perfekt för lunch eller middag på helgen. Givetvis kan du även servera hel kyckling mitt i veckan, men tänk på att den kräver lite tid i ugnen för att bli genomstekt.Kycklingen får en god, djup smak av vitlök, citron och timjan. En rejäl klick smör bidrar med både extra fett och extra smak.Efter att du har tillagat kycklingen kan du spara skrovet och koka en god och näringsrik buljong. Då får du ut allt kollagen från benen. Buljongen kan du sedan dricka som den är eller göra en god sås av.

Tillbehör till ugnsbakad kyckling

Det finns ett rikligt utbud av tillbehör som passar utmärkt att servera till ugnsbakad kyckling och som är LCHF-vänliga. Istället för ris och klyftpotatis kan du välja mer kolhydratsnåla alternativ. Välj gärna ett tillbehör med hög fetthalt för att kompensera för det mer magra kycklingköttet.Du kan till exempel servera en god sås med grillade grönsaker eller en riktigt krämig coleslaw till kycklingen.

Näringsvärde

Denna goda kyckling i ugn har en bra näringsprofil, speciellt för dig som äter LCHF och är sugen på kyckling. Ibland är det helt enkelt gott med något annat än feta köttbitar. Genom att kombinera kycklingen med feta tillbehör så får du upp den fetthalt som saknas på grund av det mer magra köttet.Tänk dessutom på vilken del av kycklingen du äter. Vingarna är den fetaste delen, medan bröstet är den magraste.En tabell med alla ingredienser och näringsvärden för detta receptet på hel kyckling i ugn.En hel kyckling i ugn på cirka 1,5 kg räcker till fyra portioner. Enligt Kostbevakningen får du i dig 82 g protein och 22 g fett per portion.
5 av 1 röst
Sparat av: st
Portioner: 4
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Instruktioner

  • Börja med att sätta ugnen på 200°C (varmluft).
  • Sedan går vi vidare och förbereder fyllningen till kycklingen.– Dela löken i bitar. – Skär vitlöken i mindre bitar. – Skala citronen och dela fruktköttet i bitar.
    Hel kyckling i ugn | LCHF-arkivet
  • Salta och peppra kycklingen både på insidan och utsidan.
  • Fyll den nu med lök, vitlök, citron, timjan och smör.
    Hel kyckling i ugn | LCHF-arkivet
  • Ställ in den i mitten av ugnen. Sätt gärna en digital stektermometer i den tjockaste delen och gärna intill benet.
  • Nu ska kycklingen vara i ugnen tills den har nått 70°C i kärntemperatur. Kolla gärna på flera ställen så att hela kycklingen når den temperaturen. Detta tar cirka 45-50 minuter, men det absolut bästa är att använda en stektermometer.
  • Höj värmen till 250°C och ös kycklingen med fettet och spadet som finns i formen.
  • Stäng ugnsluckan och låt kycklingen gå klart till 75°C och tills den har fått fin färg.
  • Ta ut kycklingen och låt den vila cirka 5-10 minuter innan du skär upp den och serverar.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg