Helstekt fläskkarré

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 54 röster - Betygsätt

Fläskkarré i ugn, eller helstekt fläskkarré kan om det är rätt tillagat vara ett helt otroligt gott kött. Det är oftast väldigt saftigt kött då…

Läs mer 10 kommentarer Skriv ut
Helstekt fläskkarré
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning1 tim 30 minTotalt1 tim 40 min

Beskrivning - Information

Fläskkarré i ugn, eller helstekt fläskkarré kan om det är rätt tillagat vara ett helt otroligt gott kött. Det är oftast väldigt saftigt kött då det innehåller mycket fett och när man tillagar det långsamt och länge, då blir det helt perfekt.

I detta receptet ska jag gå igenom hur jag gör för att laga en perfekt fläskkarré i ugn.

Innehållsförteckning

  1. Välj bra kött
  2. En perfekt fläskkarré i ugn
  3. Alternativ på smaksättningar
  4. Goda tillbehör som passar
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner

ANNONS


Välj ett bra kött till helstekt fläskkarré

Fläskkarré är även kallat för grisens entrecote, då det är på ett ungefär samma styckdetalj. Det är ett kött som är väldigt marmorerat och fullspäckat med smak.

Det är även en köttbit som väldigt ofta finns till ett bra pris, även på svenskt kött. Så här behöver man ofta inte gå efter plånboken, utan kan med gott samvete välja ett kött som är svenskt. Sen så finns det olika fina bitar beroende på var köttet kommer ifrån ändå.

Det som är viktigt är att du inte ska vara rädd för att fläskkarrén är välmarmorerad, det ger massor av smak nämligen. Sen behöver man för den sakens skull inte välja en bit med massor av fett och senor.

Om din butik har en köttansvarig, så prata gärna med dom om du är lite osäker på vad som är en bra fläskkarré.

Om du vill läsa lite mer om de olika styckdetaljerna på en gris, kan du kika in hos Nyhléns och Hugossons.

En bild på fläskarré i ugn som är skivad och delar plåt med lite grönsaker.

Hur tillagar du en perfekt fläskkarré i ugn

Jag tycker att det absolut bästa sättet att tillaga en fläskkarré på, det är att ge den massor av kärlek i form av goda kryddor och sedan får den tillagas på låg värme i ugnen. 100-115 grader i flera timmar kommer att ge ett mört och riktigt saftigt kött. En korrekt tillagad fläskkarré i ugn kan bli helt underbart mört och fullt av goda smaker.

För att hålla koll på köttet och rätt innertemperatur så behöver du en stektermometer. Jag förespråkar att man ska köpa en digital stektermometer. Då har du möjlighet att ta ut köttet på exakt rätt temperatur.

Det sätt som jag tillagar min fläskkarré i ugn på kommer jag gå igenom steg för steg längre ner, men kort sammanfattat så gör jag så här:

ANNONS


  • Ta ut köttet i god tid innan, så det inte är kylskåpskallt.
  • Salta med flingsalt.
  • Bryn fläskkarrén snabbt i en het stekpanna. Se till att bryna helt runt om. Även kortsidorna.
  • Krydda med vitlök, ingefära, peppar och timjan.
  • Lägg köttet i en ugnsfast form, eller kör det direkt i stekpannan om du har en stekpanna som tål att stå i ugnen.
  • Häll på lite soja, balsamvinäger och några klickar smör i formen.
  • Ställ in i ugnen på 100-115 grader.
  • Tillaga tills du har en innertemperatur på 72 grader.
  • Ta ut och låt vila.

Men, som jag nämnt ovan så kommer vi att gå igenom detta mer noggrant längre ner i receptet.

Vad kan jag krydda min fläskkarré med?

Just i detta receptet så använder jag mig av vitlök, ingefära, timjan, salt och peppar. Dessutom lite soja och balsamvinäger.

Men, egentligen så kan du använda precis vilka kryddor som helst. Timjan kan du byta ut mot rosmarin eller oregano om du vill det.
Du kan även välja bort ingefäran och istället krydda med senapspulver om du vill det. Då kan lite färsk persilja vara en riktigt bra kompis till.

Om du vill ha lite hetta i det hela, så kan du stöta lite blandade pepparsorter i en mortel och göra en pepparstek.

Gillar du det mer smakrik mat, så kan du använda dig av currypasta som smaksättare.

Ja, du ser, det är bara din egen fantasi som sätter gränserna för vad du kan smaksätta din fläskkarré i ugn med. Har du någon riktigt god smaksättning så får du gärna tipsa om det i kommentarsfältet.

ANNONS


Goda tillbehör att ha till helstekt karré.

Jag tycker att det kan vara riktigt gott med en klassisk gräddsås till en helstekt fläskkarré i ugn. Men, i detta receptet så använder du med fördel skyn som du får av köttet som en bas till en god gräddsås. Det är bara att ta all steksky och tillsätta grädde och kanske lite smetana och låta allt reducera till rätt tjocklek.

Om du inte vill ha en sås, då passar coleslaw otroligt bra till.

Istället för potatis så kan du göra en supergod vitkålsgratäng istället.

En bild sedd uppifrån på fläskkarré i ugn med massor av goda grönsaker till.

ANNONS

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 1 kg Benfri fläskkarré
 2 msk FlingsaltEller annat salt som du tycker om.
 3 st Vitlöksklyftor (rivna/hackade)
 50 g Smör
 3 msk Tamarisoja
ANNONS

 

Gör så här:

1

Ta fram köttet i god tid innan du ska börja laga mat. Det får mer än gärna stå framme ett par timmar och bli rumstempererat. Sätt ugnen på 100 grader (över/undervärme).

2

Gnid in köttet ordentligt med salt.

3

Bryn karrén runt om i en stekpanna så att den får lite färg överallt. På så vis stänger man till alla vägar för köttsaften att ta sig ut och man får ett mycket saftigare kött.

Helstekt fläskkarré - Fläskkarré i ugn

4

Låt köttet svalna lite och massera sedan in övriga kryddor (ingefära, vitlök, timjan och peppar).
Anledningen att vi inte kryddar köttet innan bryningen är att vi inte vill att kryddorna ska brännas vid.

5

Sätt i stektermometern i mitten av den tjockaste delen av fläskkarrén.
Häll i balsamvinäger, tamarisoja och smör i ugnsformen.

Ös gärna köttet lite då och då med den goda skyn som blir i formen. Kanske ett par gånger i timmen kan du göra det.

Ställ in i mitten av ugnen tills köttet har en kärntemperatur på 65 grader.
Öka då på temperaturen till 115 grader.

6

Låt köttet gå tills du har en innertemperatur på 72 grader.

Ta ut köttet och låt det stå och vila 10-15 minuter innan du skär upp det. Detta för att fläskkarrén inte skall släppa ut all vätska när du börjar skära i det. Ju längre du låter köttet vila desto saftigare håller det sig.

Helstekt fläskkarré

7

Lägg upp och servera med goda tillbehör.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal röster: 54

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1 kg Benfri fläskkarré
 2 msk FlingsaltEller annat salt som du tycker om.
 3 st Vitlöksklyftor (rivna/hackade)
 50 g Smör
 3 msk Tamarisoja

Instruktioner

1

Ta fram köttet i god tid innan du ska börja laga mat. Det får mer än gärna stå framme ett par timmar och bli rumstempererat. Sätt ugnen på 100 grader (över/undervärme).

2

Gnid in köttet ordentligt med salt.

3

Bryn karrén runt om i en stekpanna så att den får lite färg överallt. På så vis stänger man till alla vägar för köttsaften att ta sig ut och man får ett mycket saftigare kött.

Helstekt fläskkarré - Fläskkarré i ugn

4

Låt köttet svalna lite och massera sedan in övriga kryddor (ingefära, vitlök, timjan och peppar).
Anledningen att vi inte kryddar köttet innan bryningen är att vi inte vill att kryddorna ska brännas vid.

5

Sätt i stektermometern i mitten av den tjockaste delen av fläskkarrén.
Häll i balsamvinäger, tamarisoja och smör i ugnsformen.

Ös gärna köttet lite då och då med den goda skyn som blir i formen. Kanske ett par gånger i timmen kan du göra det.

Ställ in i mitten av ugnen tills köttet har en kärntemperatur på 65 grader.
Öka då på temperaturen till 115 grader.

6

Låt köttet gå tills du har en innertemperatur på 72 grader.

Ta ut köttet och låt det stå och vila 10-15 minuter innan du skär upp det. Detta för att fläskkarrén inte skall släppa ut all vätska när du börjar skära i det. Ju längre du låter köttet vila desto saftigare håller det sig.

Helstekt fläskkarré

7

Lägg upp och servera med goda tillbehör.

Helstekt fläskkarré
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Kommentarer

  • Underbart recept! För mig tog köttet några timmar i ugnen för att komma upp i 72 grader men så hade jag lite större bit än 1 kg. Det var ändå värt det för wow så saftigt och gott!

  • Mer exakt, kan någon säga hur många timmar tar att en bit karré på 1,5 kg att nå 72 grader i ugnen?

  • Halleluja 🙏🏻!
    Klappade in lite flingsalt och såg till att alla ytor fick en stekyta när jag vände den i stekpannan.
    Klappade in lite svartpeppar och ner i en ugnsform
    En smörklick på varje sida om köttbiten. Pressade en vitlöksklyfta över vardera smörklick. Hällde lite Kikkoman och balsamvinäger runt om, kom på att det skulle vara timjan med som råkade bli en hög i ena hörnet. Ingefära var helt borta ur mitt huvud.
    In i ugnen på 100 grader. Höjde så småningom till 115 grader. Öste någon gång. Tyckte det var lite för lite vätska att ösa med så la två smörklickar, hällde på lite balsamvinäger och en pidutt vatten. Kikkoman var slut. Tack och lov 🙏🏻. Öste kanske ett par gånger till.
    Vid 72 grader tog jag karrén ur ugnen och lindade in den i aluminiumfolie. Vet inte varför och kanske over kill. Blandade skyn med en 34-procentig cremé fraiche. OMG vilken umami!!! Brukar vräka ner kryddor och ingredienser för att få till den här fylliga och runda smaken!

    Nu var det här en bjudmåltid så fortsättningen går inte i LCHF-anda.
    I Småland tillsätter vi gärna en skvätt ketchup i såsen för att få in lite syra. Jag tryckte nog lite hårdare på flaskan så att det blev mer än en skvätt.
    Lite dijon och en rejäl sked med svartvinbärsgele och spädde med lite matlagningsgrädde.

    Karrén hade mycket smak av skyn och var såå mör.

    Till serverade jag färskpotatis och morötter kokade enligt farmors gamla recept med smör, timjan och lite socker.
    Det blev en jubel- och klangföreställning kring bordet 😊

  • Hej. Jag har karré i ugnen nu men den tar en jäkla tid. Kan vara min ugn som inte är så bra. Har inte bott här så länge.
    Mvh Pia

  • Räkna med låååååång tillagningstid kött bit på 1 kilo över 3 timmar i ugnen fortfarande inte klart!!!! Kanske något att skriva i receptet detta tar inte 1 timme och 40 minuter gånga tiden med 3 så kanske tiden stämmer med receptet…..

    • Hm, för mig tog det ungefär den tiden och det är ju kanske så att det är beroende på om man har rumstempererat kött, eller hur ugnen fungerar.

      Men, jag kanske ska förtydliga det lite i beskrivningen att tiden är en uppskattning som var min sanning när jag lagade detta, men att det är flera saker om spelar in.

  • Profilbild för Sonja Eriksson
    Sonja Eriksson says:

    Hej!
    Tycker receptet låter kanon. Kan jag laga karren ett par dagar i förväg och värma upp samma dag vi ska äta den. Hur många grader och i folie, ska ha gäster

    • Absolut kan du göra det! Den kan till och med vara lättare att skiva tunt om den har kallnat och sen är det bara att värma den på låg värme i ugnen med kanske lite steksky på eller några smörklickar.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida