Helstekt fläskkarré
Fläskkarré i ugn, eller helstekt fläskkarré kan om det är rätt tillagat vara ett helt otroligt gott kött. Det är oftast väldigt saftigt kött då det innehåller mycket fett och när man tillagar det långsamt och länge, då blir det helt perfekt.
I detta receptet ska jag gå igenom hur jag gör för att laga en perfekt fläskkarré i ugn.
Välj ett bra kött till helstekt fläskkarré
Fläskkarré är även kallat för grisens entrecote, då det är på ett ungefär samma styckdetalj. Det är ett kött som är väldigt marmorerat och fullspäckat med smak.
Det är även en köttbit som väldigt ofta finns till ett bra pris, även på svenskt kött. Så här behöver man ofta inte gå efter plånboken, utan kan med gott samvete välja ett kött som är svenskt. Sen så finns det olika fina bitar beroende på var köttet kommer ifrån ändå.
Det som är viktigt är att du inte ska vara rädd för att fläskkarrén är välmarmorerad, det ger massor av smak nämligen. Sen behöver man för den sakens skull inte välja en bit med massor av fett och senor.
Om din butik har en köttansvarig, så prata gärna med dom om du är lite osäker på vad som är en bra fläskkarré.
Om du vill läsa lite mer om de olika styckdetaljerna på en gris, kan du kika in hos Nyhléns och Hugossons.
Hur tillagar du en perfekt fläskkarré i ugn
Jag tycker att det absolut bästa sättet att tillaga en fläskkarré på, det är att ge den massor av kärlek i form av goda kryddor och sedan får den tillagas på låg värme i ugnen. 100-115 grader i flera timmar kommer att ge ett mört och riktigt saftigt kött. En korrekt tillagad fläskkarré i ugn kan bli helt underbart mört och fullt av goda smaker.
För att hålla koll på köttet och rätt innertemperatur så behöver du en stektermometer. Jag förespråkar att man ska köpa en digital stektermometer. Då har du möjlighet att ta ut köttet på exakt rätt temperatur.
Det sätt som jag tillagar min fläskkarré i ugn på kommer jag gå igenom steg för steg längre ner, men kort sammanfattat så gör jag så här:
- Ta ut köttet i god tid innan, så det inte är kylskåpskallt.
- Salta med flingsalt.
- Bryn fläskkarrén snabbt i en het stekpanna. Se till att bryna helt runt om. Även kortsidorna.
- Krydda med vitlök, ingefära, peppar och timjan.
- Lägg köttet i en ugnsfast form, eller kör det direkt i stekpannan om du har en stekpanna som tål att stå i ugnen.
- Häll på lite soja, balsamvinäger och några klickar smör i formen.
- Ställ in i ugnen på 100-115 grader.
- Tillaga tills du har en innertemperatur på 72 grader.
- Ta ut och låt vila.
Men, som jag nämnt ovan så kommer vi att gå igenom detta mer noggrant längre ner i receptet.
Vad kan jag krydda min fläskkarré med?
Just i detta receptet så använder jag mig av vitlök, ingefära, timjan, salt och peppar. Dessutom lite soja och balsamvinäger.
Men, egentligen så kan du använda precis vilka kryddor som helst. Timjan kan du byta ut mot rosmarin eller oregano om du vill det.
Du kan även välja bort ingefäran och istället krydda med senapspulver om du vill det. Då kan lite färsk persilja vara en riktigt bra kompis till.
Om du vill ha lite hetta i det hela, så kan du stöta lite blandade pepparsorter i en mortel och göra en pepparstek.
Gillar du det mer smakrik mat, så kan du använda dig av currypasta som smaksättare.
Ja, du ser, det är bara din egen fantasi som sätter gränserna för vad du kan smaksätta din fläskkarré i ugn med. Har du någon riktigt god smaksättning så får du gärna tipsa om det i kommentarsfältet.
Goda tillbehör att ha till helstekt karré.
Jag tycker att det kan vara riktigt gott med en klassisk gräddsås till en helstekt fläskkarré i ugn. Men, i detta receptet så använder du med fördel skyn som du får av köttet som en bas till en god gräddsås. Det är bara att ta all steksky och tillsätta grädde och kanske lite smetana och låta allt reducera till rätt tjocklek.
Om du inte vill ha en sås, då passar coleslaw otroligt bra till.
Istället för potatis så kan du göra en supergod vitkålsgratäng istället.
Ingredienser
- 1 kg Benfri fläskkarré
- 2 msk Flingsalt
- 3 st Vitlöksklyftor (rivna/hackade)
- 1 msk Ingefära, malen
- 2 tsk Timjan, torkad
- nymalen svartpeppar
- 50 g Smör
- 3 msk Tamarisoja
- 3 msk Balsamvinäger
Instruktioner
- Ta fram köttet i god tid innan du ska börja laga mat. Det får mer än gärna stå framme ett par timmar och bli rumstempererat. Sätt ugnen på 100 grader (över/undervärme).
- Gnid in köttet ordentligt med salt.
- Bryn karrén runt om i en stekpanna så att den får lite färg överallt. På så vis stänger man till alla vägar för köttsaften att ta sig ut och man får ett mycket saftigare kött.
- Sätt i stektermometern i mitten av den tjockaste delen av fläskkarrén. Häll i balsamvinäger, tamarisoja och smör i ugnsformen.Ös gärna köttet lite då och då med den goda skyn som blir i formen. Kanske ett par gånger i timmen kan du göra det.Ställ in i mitten av ugnen tills köttet har en kärntemperatur på 65 grader. Öka då på temperaturen till 115 grader.
- Låt köttet gå tills du har en innertemperatur på 80 grader.Ta ut köttet och låt det stå och vila 10-15 minuter innan du skär upp det. Detta för att fläskkarrén inte skall släppa ut all vätska när du börjar skära i det. Ju längre du låter köttet vila desto saftigare håller det sig.Köttet är egentligen färdigt redan vid en kärntemperatur av 72-75 grader, men just med fläskkarré är det riktigt gott att köra den lite längre för att ge fettet en chans att släppa alla smaker och smälta ordentligt.
- Lägg upp och servera med goda tillbehör.
Supergott! Hade i lite rotfrukter i gjutjärnsgrytan, bredvid karrén, samt satte på lock. Det tog en halvtimme till för mig pga det men blev toppen.
Låter perfekt!