Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Helstekt oxfilé i ugn

Inga röster än
Helstekt oxfilé i ugn

Att få till en helstekt oxfilé i ugn med ett perfekt resultat, det är inte så himla svårt faktiskt.

Just helstekt oxfilé är nog det vi äter absolut mest av på nyårsafton, men det funkar ju toppen att servera på andra festliga middagar än på bara nyårsmiddagen.

Själv så tycker jag att en väl tillagad oxfilé kan vara något av det absolut bästa som finns, speciellt om man serverar det med lite goda tillbehör.

Skivad helstekt oxfilé på ett fat med grönsaker.

Några tips på goda såser till en helstekt oxfilé är dessa:

Grönpepparsås
Pepparsås (med whiskysmak)
Kantarellsås
Chimichurri

Om du vill ha lite tips på goda tillbehör, så har du några här:

Vitkålsgratäng
Duchesse (LCHF-vänlig)
Ugnsrostad blomkål
Rättikagratäng

Några tips för att lyckas med helstekt oxfilé

– Se till att ta ut din oxfilé ur kylen i god tid. Det blir ett mycket bättre kött om du tillagar rumstempererat kött.
– Tillaga köttet på låg temperatur i ugnen. Jag föredrar 125°C. Då får man ett kött som är väldigt saftigt och gott.
– Använd en digital stektermometer för att kunna ta köttet på exakt rätt innertemperatur.

Utöver dessa tips, så är det bara att se till att hitta en fin köttbit i köttdisken och det är skillnad på kött och kött vill jag påstå. Betala hellre lite mer för att få en riktigt fin oxfilé. Men, självklart så är det ekonomin och egna plånboken som styr.

Vill du ha en köttbit som är lite billigare än oxfilé, men som smakar otroligt gott och kan vara precis lika mört som oxfilé är, då ska du testa på att köpa rostas. Här hittar du ett bra recept på rostas i ugn.

Stort lycka till!

Total tid: 55 minuter
Portioner: 4
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Putsa din oxfilé så att du har en ren och fin köttbit. Allt som du skär bort, kan du frysa in för att använda till hemkokt köttfond.
    Helstekt oxfilé i ugn | LCHF-arkivet
  • Nu ska vi bryna på köttet runt om. Så, värm upp en stekpanna och tillsätt lite olja. Några matskedar blir bra. Bryn köttet snabbt runt om, så att det får en fin färg.
    Helstekt oxfilé i ugn | LCHF-arkivet
  • Ta upp köttet och lägg det i en ugnsfast form.
  • Krydda nu köttet med flingsalt, svartpeppar och hackad vitlök. Hela köttbiten skall få kryddor och var inte rädd för att ta ordentligt med kryddor.
  • Sätt en stektermometer i mitten av den tjockaste delen.
    Helstekt oxfilé i ugn | LCHF-arkivet
  • Ställ in köttet i ugnen och låt den gå till den innertemperatur som du tycker om. Jag brukar ta mitt kött på 54°C.
  • Ta ut köttet och låt det sedan vila i cirka 10 minuter innan du skär upp det.
  • Servera på varma tallrikar med goda tillbehör.
  • Sätt ugnen på 125°C
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg