Helstekt skinkstek med smak av vitlök
Finns det något godare än en riktigt saftig och mör helstekt skinkstek till söndagslunchen? Det här är ett recept som fungerar för alla, oavsett om du äter LCHF, paleo eller helt ”vanlig” kost. I mitt recept tipsar jag dig givetvis om hur du får till ett mört kött som är motsatsen till torrt och tråkigt.
Innehållsförteckning
- Godast kryddning till helstekt skinkstek
- Så förbereder du köttet inför ugnen
- Näringsvärden
- Ingredienser
- Instruktioner
Skinkstek är ett köttstycke som ofta man kan köpa till riktigt bra pris. När jag tillagade det här receptet köpte jag min skinkstek för 39,90:-/kg, vilket ger ett väldigt bra portionspris. Dessutom är en rätt tillagad skinkstek otroligt gott. Du får alltså en smaskig måltid till ett mycket bra pris.
Godast kryddning till helstekt skinkstek
Så vad ska man då krydda en helstekt skinkstek med? Det finns givetvis mängder med kryddor som kan passa perfekt till köttet. Här kan du verkligen testa dig fram i köket.
Själv har jag i det här receptet valt att satsa på smaker av vitlök och ingefära. Det tycker jag ger en riktigt god smak till fläskköttet. Jag använde vitlökspulver eftersom jag inte hade tillräckligt med färsk vitlök hemma Men vill du använda färsk vitlök, då går det givetvis bra.
Glöm inte salt och svartpeppar, det är viktiga kryddor i de flesta maträtter för att dra fram smakerna. I receptet är kryddmängden bara en uppskattning, men se till att krydda rejält.
Så förbereder du köttet inför ugnen
Den helstekta skinksteken passar perfekt för dig som äter LCHF-kost. Du kan nämligen komplettera köttet med valfria tillbehör och därmed bestämma hur många kolhydrater du vill att hela måltiden ska innehålla. Varför inte satsa på lite kokta eller stekta grönsaker? Det blir riktigt gott. En jättegod sås att ha till steken är den här: Basilika och vitlökssås. Annars så kör man mer klassiskt och serverar en god gräddsås till och kanske lite inlagd gurka.
För att förbereda köttet så bör du binda upp din stek. Den ska nämligen hålla ihop länge inne i ugnen. Här hittar du en film som förklarar hur man gör: Att binda en stek
För att binda ihop din helstekta skinkstek behöver du ett steksnöre och för att få rätt temperatur på köttet behöver du en stektermometer.
Näringsvärde
Eftersom det här är en helstekt skinkstek så innehåller portionerna givetvis en hel del protein. Du får runt 50 gram protein per portion och dessutom rejält med fett. Det är därför en perfekt köttbit att kombinera med kolhydratssnåla grönsaker som växer ovanför jord.
Om du tittar på bilden från Kostbevakningen så ser du att receptet innehåller lite kolhydrater. Men de behöver du inte oroa dig för. Själv brukar jag aldrig bekymra mig för eller ens räkna kolhydrater som kommer ifrån kryddor.
Helstekt skinkstek är den bästa maten när det vankas familjemiddagar och luncher. Så, frågan är bara vad du tänker äta till den?
Ett alternativ till skinkstek om man vill göra en god helstekt fläskköttsbit, det är att göra en helstekt fläskkarré. Det är ett lite fetare kött som ger lite mer smak.
Utrustning
- Steksnöre
Ingredienser
- 1 kg Skinkstek
- 1 msk Vitlökspulver
- 1 msk Ingefära (malen)
- 1 tsk nymalen svartpeppar
- 1 msk salt
- 30 g Smör till stekning
Instruktioner
- Börja med att ta ut steken i god tid innan du ska börja laga till den, då behåller den smak och saftighet bättre.
- Putsa din skinkstek om det behövs. Det kan vara lite senor och bindväv som man vill ta bort. Om det sitter rent fett, så kan du med fördel låta det vara kvar då det ger smak.Bind upp steken med steksnöre.
- Blanda ihop samtliga kryddor och strö det sedan över steken. Massera in kryddorna ordentligt i köttet.
- Bryn steken runt om i en stekpanna så att alla ytor blir gyllenbruna.
- Ställ in i ugnen på 150 grader tills det att steken har en innertemperatur på 74 grader. Till detta så använder du givetvis en stektermometer.
- Ta ut köttet och låt det vila i minst 10 minuter innan du skär upp det. Detta är det viktigaste av allt! Om du börjar skära i köttet direkt så kommer all köttsaft att rinna ur steken och köttet blir enormt torrt och tråkigt.
- Glöm inte bort att använda stekskyn som smaksättare i din gräddsås.
Supergott!
Fantastiskt gott