Hemgjort mandelsmör

star iconstar iconstar iconstar iconstar icon 3 röster - Betygsätt

Mandelsmör är något som många använder sig av i olika recept istället för till exempel jordnötssmör, bland annat för att jordnötter inte ingår i lchf-kosten.…

Läs mer 1 kommentarer Skriv ut
Hemgjort mandelsmör
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse15 minTillagning10 minTotalt25 min

Beskrivning - Information

Mandelsmör är något som många använder sig av i olika recept istället för till exempel jordnötssmör, bland annat för att jordnötter inte ingår i lchf-kosten. Man kan använda det både på smörgås, i desserter, för att toppa gröten, i goda bakverk och mycket annat.

Det går ju att köpa färdigt mandelsmör i affären, men det brukar ju kosta en hel del och det beror oftast på att mandlar överlag faktiskt är rätt så dyrt, men det blir ju helt klart billigare att göra eget mandelsmör och riktigt gott är det!

När du gör eget mandelsmör så behöver du en matberedare, för mandlarna ska mixas ordentligt. Vare sig du önskar smöret helt slätt eller med lite bitar i.

Om du gör en stor sats med mandelsmör och har planer på att förvara den i kyl, så är hållbarheten upp till 3 veckor, men då måste du tänka på att använda väl rengjorda burkar, annars kommer hållbarheten inte vara lika bra.

Du gör enkelt rent dina burkar genom att koka dom tillsammans med locken några minuter i kokande vatten, då blir de steriliserade.

Olika sätt att använda ditt mandelsmör

När du gör eget mandelsmör, så kommer du bli ännu mer motiverad av att använda dig av det. Det är gott till så mycket och är både enkelt och billigare för dig att göra eget.

Tillsätt det i din falska mannagrynsgröt. Om du tycker att konsistensen är för tjock för din gröt, så kan du blanda ut med lite vatten eller olja precis innan du ska använda det. Gröten kommer att bli nyttigare och du håller dig mätt en längre tid.

En annan fördel när du gör eget mandelsmör är att du kan smaksätta det, med till exempel lite kakaopulver. Så får du fram ett hälsosamt smör med lite smak av choklad. Använd till exempel på bakelser eller på smörgåsen.

Gör eget mandelsmör för att tillreda en nyttig chokladdrink. Mixa grekisk yoghurt, hallon, kakaopulver, mandelmjölk och 1-2 tsk mandelsmör. Testa dig fram med dosering, men andelen mandelsmör är för ett stort glas.

Smoothies med olika bär, grönkål och yoghurt får en godare smak om du tillsätter en klick av ditt mandelsmör. Det fyller på med nyttigt fett och flera vitaminer och mineraler till din smoothie, och kommer även göra den lite fylligare.

Några lchf-recept för inspiration:

- Chokladrutor med mandel och kokos, ett riktigt gott godis som är mycket nyttigare än godis du köper i affären.
- Raffaellobollar, supergoda små bollar som passar jättebra på julbordet t ex. Funkar toppen att frysa in med om man vill det.
- Malins kanelbullar, är lchf-anpassade kanelbullar som är inskickade av Malin. Supergoda och läckra bullar.

Recept och bild: Alla goda ting

ANNONS

 

Ingredienser

Mängd6 Portioner
 200 g Mandlar
 2-3 msk smaklös kokosoljaEller avokadoolja, mct-olja eller annan smaklös olja.
 1 krm SaltKan uteslutas, men höjer smaken.
Du behöver
ANNONS

 

Gör så här:

1

Rosta mandlarna, antingen i en torr stekpanna eller i ugnen på 200 grader i cirka 10-12 minuter tills de har fått lite färg.

2

Ta bort mandlarna från värmen och låt dem svalna.

3

När mandlarna har svalnat, så lägg dem i en matberedare tillsammans med olja och eventuellt lite salt. Just det här med saltet är en smaksak. Det beror lite på vad du har tänkt använda ditt smör till, men jag tycker personligen att lite salt höjer smaken på smöret lite.

4

Mixa mandelblandningen i 3-5 minuter till en släthet som passar just dig. Vissa vill ha helt slätt smör, andra vill ha lite bitar i.
Till en början så känns det som att det inte händer något alls, men ganska snart så frigörs oljorna i mandlarna och det blir mer och mer krämigt.

5

När du har fått fram den konsistens som du vill ha, så fyll över mandelsmöret i en burk med tätslutande lock. Förvara alltid ditt mandelsmör i kylen.

Det håller runt 2-3 veckor under förutsättning att du förvarar det i kylen.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 3

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 200 g Mandlar
 2-3 msk smaklös kokosoljaEller avokadoolja, mct-olja eller annan smaklös olja.
 1 krm SaltKan uteslutas, men höjer smaken.
Du behöver

Instruktioner

1

Rosta mandlarna, antingen i en torr stekpanna eller i ugnen på 200 grader i cirka 10-12 minuter tills de har fått lite färg.

2

Ta bort mandlarna från värmen och låt dem svalna.

3

När mandlarna har svalnat, så lägg dem i en matberedare tillsammans med olja och eventuellt lite salt. Just det här med saltet är en smaksak. Det beror lite på vad du har tänkt använda ditt smör till, men jag tycker personligen att lite salt höjer smaken på smöret lite.

4

Mixa mandelblandningen i 3-5 minuter till en släthet som passar just dig. Vissa vill ha helt slätt smör, andra vill ha lite bitar i.
Till en början så känns det som att det inte händer något alls, men ganska snart så frigörs oljorna i mandlarna och det blir mer och mer krämigt.

5

När du har fått fram den konsistens som du vill ha, så fyll över mandelsmöret i en burk med tätslutande lock. Förvara alltid ditt mandelsmör i kylen.

Det håller runt 2-3 veckor under förutsättning att du förvarar det i kylen.

Hemgjort mandelsmör
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Kommentarer

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida