Att göra eget hemgjort smör, det är verkligen inte alls något svårt.
Jag kom på att man kan göra det när jag hade massor av grädde över som närmare sig bäst före datum och jag visste att jag inte skulle hinna med att använda den.
Det enda man behöver är grädde, salt och en elvisp eller köksassistent.
Om man vill så kan man göra syrat smör, men det kräver lite mer tid och en ingrediens till, filmjölk.
Just syrat smör är fantastiskt gott att ha på en smörgås och det är något som har serverats rätt friskt på många olika restauranger runt om i världen.
Om du vill, så kan du även smaksätta ditt smör, det gör du samtidigt som du saltar det.
Vispa grädden tills det att du får smör.
Det hela sker i olika steg. Först blir det vanlig vispad grädde, sen blir det grynigt och övervispat. Efter det så börjar det hela klumpa sig och vätska av sig, det är kärnmjölken som släpper. Till slut så blir det en enda stor klump och mycket vätska i botten.
Häll av vätskan och vispa smöret lite till.
Tillsätt salt efter smak.
Nästa steg är att få bort så mycket av vätskan som möjligt. Vill man ha så rent smör som möjligt, då lägger man ner smörklumpen i iskallt vatten och sköljer av smöret med superrena händer. Knåda smöret så kärnmjölken sköljs ut i vattnet. Byt vatten ett par gånger.
Om du inte är så noga så räcker det att pressa ur så mycket vätska som möjligt. Dock så håller inte smöret lika länge då och det finns risk att det härsknar.
Lägg upp smöret i en form och förvara i kylen som helt vanligt smör.
Blanda ihop grädde och filmjölk noga i en bunke.
Täck med plast och låt det hela stå framme i rumstemperatur i 1-2 dygn.
Vispa gräddblandningen tills det att du får smör.
Det hela sker i olika steg. Först blir det vanlig vispad grädde, sen blir det grynigt och övervispat. Efter det så börjar det hela klumpa sig och vätska av sig, det är kärnmjölken som släpper. Till slut så blir det en enda stor klump och mycket vätska i botten.
Häll av vätskan och vispa smöret lite till.
Tillsätt salt efter smak.
Nästa steg är att få bort så mycket av vätskan som möjligt. Vill man ha så rent smör som möjligt, då lägger man ner smörklumpen i iskallt vatten och sköljer av smöret med superrena händer. Knåda smöret så kärnmjölken sköljs ut i vattnet. Byt vatten ett par gånger.
Om du inte är så noga så räcker det att pressa ur så mycket vätska som möjligt. Dock så håller inte smöret lika länge då och det finns risk att det härsknar.
Lägg upp smöret i en form och förvara i kylen som helt vanligt smör.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Instruktioner
Vispa grädden tills det att du får smör.
Det hela sker i olika steg. Först blir det vanlig vispad grädde, sen blir det grynigt och övervispat. Efter det så börjar det hela klumpa sig och vätska av sig, det är kärnmjölken som släpper. Till slut så blir det en enda stor klump och mycket vätska i botten.
Häll av vätskan och vispa smöret lite till.
Tillsätt salt efter smak.
Nästa steg är att få bort så mycket av vätskan som möjligt. Vill man ha så rent smör som möjligt, då lägger man ner smörklumpen i iskallt vatten och sköljer av smöret med superrena händer. Knåda smöret så kärnmjölken sköljs ut i vattnet. Byt vatten ett par gånger.
Om du inte är så noga så räcker det att pressa ur så mycket vätska som möjligt. Dock så håller inte smöret lika länge då och det finns risk att det härsknar.
Lägg upp smöret i en form och förvara i kylen som helt vanligt smör.
Blanda ihop grädde och filmjölk noga i en bunke.
Täck med plast och låt det hela stå framme i rumstemperatur i 1-2 dygn.
Vispa gräddblandningen tills det att du får smör.
Det hela sker i olika steg. Först blir det vanlig vispad grädde, sen blir det grynigt och övervispat. Efter det så börjar det hela klumpa sig och vätska av sig, det är kärnmjölken som släpper. Till slut så blir det en enda stor klump och mycket vätska i botten.
Häll av vätskan och vispa smöret lite till.
Tillsätt salt efter smak.
Nästa steg är att få bort så mycket av vätskan som möjligt. Vill man ha så rent smör som möjligt, då lägger man ner smörklumpen i iskallt vatten och sköljer av smöret med superrena händer. Knåda smöret så kärnmjölken sköljs ut i vattnet. Byt vatten ett par gånger.
Om du inte är så noga så räcker det att pressa ur så mycket vätska som möjligt. Dock så håller inte smöret lika länge då och det finns risk att det härsknar.
Lägg upp smöret i en form och förvara i kylen som helt vanligt smör.
Ingrid Andersson says:
Varför hälla bort kärnmjölken. Ypperlig till kärnmjölkslimpa och mjuk kärnmjölkskaka
LCHF-arkivet says:
Ja, det funkar ju att använda, sant.
Anita says:
Gör det någon skillnad om man har grädd/fil blandningen ståendes framme 1 eller 2 dygn?