Högrevsgryta
Högrevsgryta är den perfekta maten för dig som är sugen på en god och mustig gryta. Här får du rejält med både kött och grönsaker. Med både fett och mejeri i såsen så blir grytan dessutom mättande.
En av ingredienserna i grytan är rödvin, vilket ger den en något mer vuxen smak. Den passar därför perfekt för mysiga helgkvällar i gott sällskap, speciellt på hösten och vintern.
Passa på att göra mycket högrevsgryta, då kan du frysa in resterna eller använda grytan till matlådor under den kommande veckan. Är du hellre ute efter att göra en god gryta av fläskfilé så kan jag varmt tipsa om min goda fläskfilégryta.
Recept och bilder: Ketokokboken | @ketokokboken
Högrevsgryta med djupa smaker
En god och mustig högrevsgryta med smaker av vin, timjan och sen lite grädde och crème fraiche för att få den krämig och len i smaken, det är helt perfekt vinter- eller höstmat. Med paprikapulver, balsamvinäger, vitlök och tomatpuré får du rejält med smak i grytan. Mustigare än så här kan det knappast bli.
Just högrev kanske normalt sätt är en styckningsdetalj som man associerar med en klassisk kalops, men det går ju att göra så många olika goda grytor med just högrev. Om du har en bit högrev hemma i frysen så är det därför dags att ta upp den. Skär köttet i lagom stora bitar och låt de puttra länge i grytan, då får du ett riktigt mört kött som smälter i munnen.
Så tillagar du en riktigt god högrevsgryta
Denna högrevsgryta behöver precis som alla grytor med högrev en lite längre koktid än om man skulle välja att använda fransyska eller innanlår, men i gengäld så får man en gryta som har en otroligt djup och mustig smak. Låt grytan koka i 1-2 timmar och känn på köttet för att se när det är klart.
Red gärna högrevsgrytan med lite arrowrot för att få en tjockare sås, men ta lite i taget så att du inte får en allt för tjock och seg sås. Tänk på att även mejeriprodukterna gör såsen tjockare, så tillsätt arrowroten det sista du gör.
Näringsvärde
Detta LCHF recept på högrevsgryta räcker till fyra portioner. Kostbevakningen visar att grytan har ett bra näringsvärde.
Grytan innehåller runt 36 gram protein och 45 gram fett per portion. Den ger även runt 14 gram kolhydrater per portion och de kommer framförallt från morötterna, men även från de olika kryddsättningarna.
Om det är så att du vill göra en god gryta med kyckling istället, så måste du spana in mitt recept på en fräsch och god kycklinggryta.
Ingredienser
- 700 g Högrev
- 200 g Morot
- 150 g Färska champinjoner
- 100 g Rödlök
- 15 g Vitlök
- 2 msk Kalvfond, koncentrerad
- 2 msk Tomatpuré
- 3 dl Rödvin
- 1 msk Torkad timjan
- 2 dl Crème fraiche
- 0,5 dl Grädde
- 1 msk Balsamvinäger
- 1 tsk Paprikapulver
- salt
- nymalen svartpeppar
- Smör eller olja till stekning
Instruktioner
- Börja med att skära upp köttet i lagom stora bitar. Storleken avgörs lite av hur du själv gillar din gryta. Jag personligen tycker att cirka 3×3 cm är lagom i en köttgryta.
- Skär upp grönsakerna med i bitar.
- Bryn köttet i lite smör eller olja. Salta och peppra.
- Tillsätt grönsakerna och låt även dom brynas lite.
- Krydda med tomatpuré, paprikapulver, timjan och salt och peppar. Låt tomatpurén fräsa med lite, det ger mer smak.
- Slå på rödvin och kalvfond och låt allt koka upp och stå och puttra under locket i cirka 1-2 timmar. Tiden beror lite på hur mört ditt kött är. Det skall helst vara nästan helt färdigkokt innan man tillsätter mejerierna.
- Blanda ner balsamvinäger, crème fraiche och grädde. Låt allt koka upp igen och stå och puttra 10-15 minuter till utan lock, tills det att köttet är helt mört och såsen tjocknat lite.
- Servera direkt med goda tillbehör.
Mustig och god smak👍
satans gott blev det