Högrevsgryta

star iconstar iconstar iconstar iconstar icon 1 röster - Betygsätt

En god och mustig högrevsgryta med smaker av vin, timjan och sen lite grädde och crème fraiche för att få den krämig och len i…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
hogrevsgryta Högrevsgryta

LCHF-arkivet TV: Klipp om mat & dryck

Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse15 minTillagning1 tim 30 minTotalt1 tim 45 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem. ~

Beskrivning - Information

En god och mustig högrevsgryta med smaker av vin, timjan och sen lite grädde och crème fraiche för att få den krämig och len i smaken, det är helt perfekt vinter- eller höstmat.

Just högrev kanske normalt sätt är en styckningsdetalj som man associerar med en klassisk kalops, men det går ju att göra så många olika goda grytor med just högrev.

Denna högrevsgrytan behöver precis som alla grytor med högrev en lite längre koktid än om man skulle välja att använda fransyska eller innanlår, men i gengäld så får man en gryta som har otroligt djup och mustig smak.

Passa på att göra mycket högrevsgryta, så kan du frysa in eller använda till matlådor under kommande vecka.

Är du hellre ute efter att göra någon god gryta med fläskfilé, så kan jag varmt tipsa om min goda fläskfilégryta.

Recept och bilder: Ketokokboken | @ketokokboken

ANNONS

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 700 g Högrev
 200 g Morot
 100 g RödlökCa. 1 stor lök.
 15 g VitlökCa. 3-4 klyftor
 2 msk Kalvfond, koncentrerad
 2 msk Tomatpuré
 3 deciliter RödvinEller rött matlagningsvin.
 1 msk Torkad timjanHar du tillgång till färsk timjan, så kan du använda det. En näve efter smak och tycke.
 2 deciliter Crème fraicheEller smetana.
 0,50 dl Grädde
 1 msk Balsamvinäger
 1 tsk Paprikapulver
 Svartpeppar, nymalen
 Smör eller olja till stekning
ANNONS

 

Gör så här:

1

Börja med att skära upp köttet i lagom stora bitar. Storleken avgörs lite av hur du själv gillar din gryta. Jag personligen tycker att cirka 3x3 cm är lagom i en köttgryta.

hogrevsgryta 1 Högrevsgryta

2

Skär upp grönsakerna med i bitar.

hogrevsgryta 2 Högrevsgryta

3

Bryn köttet i lite smör eller olja. Salta och peppra.

4

Tillsätt grönsakerna och låt även dom brynas lite.

5

Krydda med tomatpuré, paprikapulver, timjan och salt och peppar. Låt tomatpurén fräsa med lite, det ger mer smak.

hogrevsgryta 3 Högrevsgryta

6

Slå på rödvin och kalvfond och låt allt koka upp och stå och puttra under locket i cirka 1-2 timmar.
Tiden beror lite på hur mört ditt kött är. Det skall helst vara nästan helt färdigkokt innan man tillsätter mejerierna.

hogrevsgryta 4 Högrevsgryta

7

Blanda ner balsamvinäger, crème fraiche och grädde.
Låt allt koka upp igen och stå och puttra 10-15 minuter till utan lock, tills det att köttet är helt mört och såsen tjocknat lite.

8

Smaka av med salt och peppar.

Om du vill ha en lite tjockare sås, så kan du reda den med lite arrowrot som du har blandat ut i några matskedar kallt vatten som du sedan rör ner i din sjudande gryta. Ta lite i taget dock, så att du inte får en stuvning.

9

Servera direkt med goda tillbehör.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 700 g Högrev
 200 g Morot
 100 g RödlökCa. 1 stor lök.
 15 g VitlökCa. 3-4 klyftor
 2 msk Kalvfond, koncentrerad
 2 msk Tomatpuré
 3 deciliter RödvinEller rött matlagningsvin.
 1 msk Torkad timjanHar du tillgång till färsk timjan, så kan du använda det. En näve efter smak och tycke.
 2 deciliter Crème fraicheEller smetana.
 0,50 dl Grädde
 1 msk Balsamvinäger
 1 tsk Paprikapulver
 Svartpeppar, nymalen
 Smör eller olja till stekning

Instruktioner

1

Börja med att skära upp köttet i lagom stora bitar. Storleken avgörs lite av hur du själv gillar din gryta. Jag personligen tycker att cirka 3x3 cm är lagom i en köttgryta.

hogrevsgryta 1 Högrevsgryta

2

Skär upp grönsakerna med i bitar.

hogrevsgryta 2 Högrevsgryta

3

Bryn köttet i lite smör eller olja. Salta och peppra.

4

Tillsätt grönsakerna och låt även dom brynas lite.

5

Krydda med tomatpuré, paprikapulver, timjan och salt och peppar. Låt tomatpurén fräsa med lite, det ger mer smak.

hogrevsgryta 3 Högrevsgryta

6

Slå på rödvin och kalvfond och låt allt koka upp och stå och puttra under locket i cirka 1-2 timmar.
Tiden beror lite på hur mört ditt kött är. Det skall helst vara nästan helt färdigkokt innan man tillsätter mejerierna.

hogrevsgryta 4 Högrevsgryta

7

Blanda ner balsamvinäger, crème fraiche och grädde.
Låt allt koka upp igen och stå och puttra 10-15 minuter till utan lock, tills det att köttet är helt mört och såsen tjocknat lite.

8

Smaka av med salt och peppar.

Om du vill ha en lite tjockare sås, så kan du reda den med lite arrowrot som du har blandat ut i några matskedar kallt vatten som du sedan rör ner i din sjudande gryta. Ta lite i taget dock, så att du inte får en stuvning.

9

Servera direkt med goda tillbehör.

Högrevsgryta
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida