Ischoklad – LCHF

star iconstar iconstar iconstar iconstar empty icon 4 röster - Betygsätt

Att göra ischoklad är superenkelt och dessutom är det LCHF-vänligt. Vem säger att den här sortens choklad bara ska serveras vid jul? Jag tycker att…

Läs mer 3 kommentarer Skriv ut
Ischoklad – LCHF
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse5 minTillagning5 minTotalt10 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Att göra ischoklad är superenkelt och dessutom är det LCHF-vänligt. Vem säger att den här sortens choklad bara ska serveras vid jul? Jag tycker att det är lika gott året runt! Varför inte passa på att servera chokladen på dessertbordet vid midsommar eller påsk.

Allt du behöver är två ingredienser och lite aluminiumformar. Det funkar fint att göra ischokladen om du äter mer liberal LCHF och vill ha ett gott snacks.

Innehållsförteckning

  1. Så här gör du
  2. Välj rätt kokosfett
  3. God smaksättning
  4. Näringsvärden
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner

I det här receptet ska vi kika på hur du enklast gör LCHF-vänlig ischoklad. Du får både tips och goda råd och lär dig allt du behöver tänka på för att göra desserten så nyttig som möjligt. Enligt mig så är det absolut viktigaste att du väljer ett riktigt bra kokosfett till de små munsbitarna!

Så här gör du LCHF-vänlig ischoklad

Att göra LCHF-vänlig ischoklad är riktigt enkelt och dessutom går det snabbt. Det här receptet ger cirka 60 stycken formar fyllda med ljuvlig ischoklad.

I receptet används mörk choklad och du kan välja vilket märke du vill. Mörk choklad räknas inte som LCHF, men det är ändå bättre än många andra snacks som du kan välja att äta. Om du har stora problem med ditt sötsug så kanske det dock är bäst att stå över just den här desserten.

För att skapa ischokladen smälter du kokosfettet i en kastrull, hackar chokladen i små bitar och rör ner den. När allt har smält så fyller du de små aluminiumformarna. Därefter strösslar du över en eventuell smaksättning. Svårare än så är det inte.

Välj rätt kokosfett

Det är viktigt att du väljer rätt sorts fett när du ska skapa desserten. I receptet ska du använda kokosolja. Tänk dock på att inte använda det silvriga paketet med kokosfett som finns i kyldisken. Det är fullhärdat fett och påminner väldigt mycket om margarin i produktionen. Det är inget i det silvriga paketet som är bra!

Det du istället vill göra är att använda den betydligt nyttigare kokosoljan. Den står i glasburkar på hyllorna bland all annan olja. Oljan blir flytande när den är varm. Under 25 grader så har den istället en fast form.

Välj ett riktigt fint kokosfett, gärna ekologiskt. Här hittar du massor av olika varianter att beställa: Beställ kokosolja

Vill du ha en god smaksättning?

Testa gärna att smaksätta ischokladen med olika smaker. Då kan du variera smakupplevelsen rejält. Du får några riktigt goda smaker om du tillsätter hackad mandel, rivet apelsinskal (från ekologiska apelsiner), pepparmint och lakrits. Det är din egen fantasi som sätter gränser på vilka smaker du kan prova.

Näringsvärde

Det är ganska mycket kolhydrater i det här receptet, men med tanke på att du får 60 formar så blir det bara runt 2 gram kolhydrater per chokladbit. Alla kolhydrater kommer från chokladen. Från kokosfettet får du istället riktigt nyttigt fett med fin näringsprofil.

En tabell med näringsvärden för denna ischoklad.

Kanske kan man säga att kokosoljan väger upp chokladens nackdelar i just den här desserten. Jag rekommenderar inte att du äter den varje dag om du vill äta strikt, men den är ett gott val om du vill lyxa till det ibland.

Sen så är inte mängden kolhydrater helt rätt i hur Kostbevakningen räknar ut det hela.
Om man kikar på mörk choklad 70% så brukar den ligga runt 35% kolhydrater, vilket innebär att hela detta receptet blir ungefär 85 gram, totalt.

Det ger strax över 1 gram kolhydrater per ischokladbit. Fullt ok att äta!

 

Ingredienser

Mängd10 Portioner

 

Gör så här:

1

Smält kokosfettet i en kastrull på svag värme.

2

Hacka chokladen i mindre bitar och rör ner den i det smälta kokosfettet under omrörning. När allt har smält ihop är det klart. Skall du smaksätta med något så gör det nu.

3

Häll upp i formarna och förvara kallt. Ett tips är att använda sig av en tillbringare med pip på.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4 / 5. Antal röster: 4

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

Instruktioner

1

Smält kokosfettet i en kastrull på svag värme.

2

Hacka chokladen i mindre bitar och rör ner den i det smälta kokosfettet under omrörning. När allt har smält ihop är det klart. Skall du smaksätta med något så gör det nu.

3

Häll upp i formarna och förvara kallt. Ett tips är att använda sig av en tillbringare med pip på.

Ischoklad – LCHF
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/