Hoppa till innehåll
Open navigation

Janssons frestelse – LCHF

4,34 av 12 röster
Sparat av: st
Janssons frestelse – LCHF
Vad skulle en jul utan Janssons frestelse vara? Inget i mitt tycke, men smaken är som baken och denna maträtt är nog en vattendelare i vårt samhälle. Antingen älskar man denna goda gratäng med ansjovis eller inte.Jag tillhör de som måste ha Janssons på julbordet och därför var jag tvungen att testa och se om det gick att göra en LCHF-Jansson, och visst går det.

Innehållsförteckning

  1. Så gör du en riktigt god LCHF Jansson
  2. Skippa potatisen – välj rotfrukter med få kolhydrater
  3. Näringsvärde
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Janssons är något man kan äta året om, och när jag äter det utanför julbordet brukar jag servera kokta ägghalvor till. Ett annat alternativ till en klassisk Janssons frestelse som också är LCHF-vänligt, det är att göra en vitkålsjansson. En form med Janssons frestelse sedd uppifrån på ett juligt bord.

Så gör du en riktigt god LCHF Janssons frestelse

För att tillaga en god Janssons behöver du bara några få ingredienser. Rättika, lök, ansjovis och grädde är fyra ingredienser du inte får missa. Därefter har jag färskost, mandelmjöl, smör och svartpeppar i receptet. Enklare än så här kan det knappast bli.Mängden ansjovis är en smaksak och den mängd jag har i detta recept ger en relativt mild ansjovissmak. Vill du ha mer ansjovissmak, lägg till ytterligare 50 gram ansjovis. Experimentera fram en ansjovissmak som du tycker om, då kommer du att vilja göra om receptet flera gånger.

Skippa potatisen – välj rotfrukter med få kolhydrater

En äkta Janssons frestelse innehåller potatis, men eftersom det här är en LCHF-vänlig version har jag givetvis skippat potatisen. Mitt recept innehåller istället rättika, vilket är en riktigt god rotfrukt.Det går även att byta ut rättikan mot kålrabbi, eller så kan du använda hälften av varje. Det blir en riktigt god kombination. Ännu ett alternativ är att använda sig av kålrot istället. Det ger en lite sötare smak till det hela då kålrot innehåller lite mer kolhydrater.Ett annat alternativ är att göra din Janssons frestelse på kålrabbi. Det är en något dyrare rotfrukt, men väldigt god den med. Här finns ett recept i så fall: Janssons frestelse på kålrabbi.Det är helt enkelt en smaksak vad du själv tycker är godast, men dessa ovan nämnda alternativ är väldigt mycket bättre alternativ är en klassisk Janssons frestelse gjord på potatis.

Näringsvärden för detta recept på Janssons frestelse

Mitt recept räcker till fyra portioner och vi kan kika hos Kostbevakningen för att se hur näringsvärdet ser ut. Med den här goda frestelsen får 51 gram protein och 56 gram kolhydrater för hela receptet.Näringsvärden för detta receptet på Janssons frestelse.Min Janssons innehåller även hela 242 gram fett, vilket blir runt 60 gram per portion, alltså fullt godkänt för en LCHF-rätt. Kom ihåg att alltid använda fullfeta produkter för att både höja fetthalten och få mer smak i maten.
4,34 av 12 röster
Sparat av: st
Portioner: 4
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Instruktioner

  • Skala och strimla rättikan i cirka 3 mm tjocka strimlor.
    Janssons frestelse - LCHF | LCHF-arkivet
  • Lägg rättikan i lättsaltat kokande vatten och låt den sjuda cirka 7 minuter.
    Janssons frestelse - LCHF | LCHF-arkivet
  • Häll av rättikan i ett durkslag och låt den ånga av ordentligt. Ju mer vätska du får bort desto bättre.
  • Skiva löken tunt och fräs i en liten klick smör. Den skall inte få färg!
  • Skär ner ansjovisen i mindre bitar, behåll lagen!Spara även några filéer för att garnera uppe på.
  • Blanda ihop rättika, lök och ansjovis och lägg det i en ugnsfast form.
    Janssons frestelse - LCHF | LCHF-arkivet
  • Blanda ihop grädde, färskost och spadet från ansjovisen. Blanda väl så att färskosten löses upp den med. Smaksätt med lite svartpeppar.
    Janssons frestelse - LCHF | LCHF-arkivet
  • Slå gräddblandningen över rättikan.
  • Hyvla eller klicka ut lite smör och lägg över gratängen. Det behöver inte täcka hela.
  • Strössla lite mandelmjöl över det hela. Lägg ut några anjovisfiléer på toppen. Det ger ett vackert intryck.
    Janssons frestelse - LCHF | LCHF-arkivet
  • Sätt in den i ugnen på 200 grader och gratinera i 30-40 minuter tills den har fått fin färg och inte är så rinnande i konsistensen längre.
  • Ta ut den och låt den gärna sätta till sig lite innan du serverar den.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg