Vad skulle en jul utan Janssons frestelse vara? Inget i mitt tycke, men smaken är som baken och denna maträtt är nog en vattendelare i vårt samhälle. Antingen älskar man denna goda gratäng med ansjovis eller inte.
Jag tillhör de som måste ha Janssons på julbordet och därför var jag tvungen att testa och se om det gick att göra en LCHF-Jansson, och visst går det.
Innehållsförteckning
- Så gör du en riktigt god LCHF Jansson
- Skippa potatisen – välj rotfrukter med få kolhydrater
- Näringsvärde
- Ingredienser
- Instruktioner
Janssons är något man kan äta året om, och när jag äter det utanför julbordet brukar jag servera kokta ägghalvor till. Ett annat alternativ till en klassisk Janssons frestelse som också är LCHF-vänligt, det är att göra en vitkålsjansson.
Så gör du en riktigt god LCHF Janssons frestelse
För att tillaga en god Janssons behöver du bara några få ingredienser. Rättika, lök, ansjovis och grädde är fyra ingredienser du inte får missa. Därefter har jag färskost, mandelmjöl, smör och svartpeppar i receptet. Enklare än så här kan det knappast bli.
Mängden ansjovis är en smaksak och den mängd jag har i detta recept ger en relativt mild ansjovissmak. Vill du ha mer ansjovissmak, lägg till ytterligare 50 gram ansjovis. Experimentera fram en ansjovissmak som du tycker om, då kommer du att vilja göra om receptet flera gånger.
Skippa potatisen – välj rotfrukter med få kolhydrater
En äkta Janssons frestelse innehåller potatis, men eftersom det här är en LCHF-vänlig version har jag givetvis skippat potatisen. Mitt recept innehåller istället rättika, vilket är en riktigt god rotfrukt.
Det går även att byta ut rättikan mot kålrabbi, eller så kan du använda hälften av varje. Det blir en riktigt god kombination. Ännu ett alternativ är att använda sig av kålrot istället. Det ger en lite sötare smak till det hela då kålrot innehåller lite mer kolhydrater.
Ett annat alternativ är att göra din Janssons frestelse på kålrabbi. Det är en något dyrare rotfrukt, men väldigt god den med. Här finns ett recept i så fall: Janssons frestelse på kålrabbi.
Det är helt enkelt en smaksak vad du själv tycker är godast, men dessa ovan nämnda alternativ är väldigt mycket bättre alternativ är en klassisk Janssons frestelse gjord på potatis.
Näringsvärden för detta recept på Janssons frestelse
Mitt recept räcker till fyra portioner och vi kan kika hos Kostbevakningen för att se hur näringsvärdet ser ut. Med den här goda frestelsen får 51 gram protein och 56 gram kolhydrater för hela receptet.
Min Janssons innehåller även hela 242 gram fett, vilket blir runt 60 gram per portion, alltså fullt godkänt för en LCHF-rätt. Kom ihåg att alltid använda fullfeta produkter för att både höja fetthalten och få mer smak i maten.
Skala och strimla rättikan i cirka 3 mm tjocka strimlor.
Lägg rättikan i lättsaltat kokande vatten och låt den sjuda cirka 7 minuter.
Häll av rättikan i ett durkslag och låt den ånga av ordentligt. Ju mer vätska du får bort desto bättre.
Skiva löken tunt och fräs i en liten klick smör. Den skall inte få färg!
Skär ner ansjovisen i mindre bitar, behåll lagen!
Spara även några filéer för att garnera uppe på.
Blanda ihop rättika, lök och ansjovis och lägg det i en ugnsfast form.
Blanda ihop grädde, färskost och spadet från ansjovisen. Blanda väl så att färskosten löses upp den med. Smaksätt med lite svartpeppar.
Slå gräddblandningen över rättikan.
Hyvla eller klicka ut lite smör och lägg över gratängen. Det behöver inte täcka hela.
Strössla lite mandelmjöl över det hela.
Lägg ut några anjovisfiléer på toppen. Det ger ett vackert intryck.
Sätt in den i ugnen på 200 grader och gratinera i 30-40 minuter tills den har fått fin färg och inte är så rinnande i konsistensen längre.
Ta ut den och låt den gärna sätta till sig lite innan du serverar den.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Skala och strimla rättikan i cirka 3 mm tjocka strimlor.
Lägg rättikan i lättsaltat kokande vatten och låt den sjuda cirka 7 minuter.
Häll av rättikan i ett durkslag och låt den ånga av ordentligt. Ju mer vätska du får bort desto bättre.
Skiva löken tunt och fräs i en liten klick smör. Den skall inte få färg!
Skär ner ansjovisen i mindre bitar, behåll lagen!
Spara även några filéer för att garnera uppe på.
Blanda ihop rättika, lök och ansjovis och lägg det i en ugnsfast form.
Blanda ihop grädde, färskost och spadet från ansjovisen. Blanda väl så att färskosten löses upp den med. Smaksätt med lite svartpeppar.
Slå gräddblandningen över rättikan.
Hyvla eller klicka ut lite smör och lägg över gratängen. Det behöver inte täcka hela.
Strössla lite mandelmjöl över det hela.
Lägg ut några anjovisfiléer på toppen. Det ger ett vackert intryck.
Sätt in den i ugnen på 200 grader och gratinera i 30-40 minuter tills den har fått fin färg och inte är så rinnande i konsistensen längre.
Ta ut den och låt den gärna sätta till sig lite innan du serverar den.
Ami says:
Om man byter ut en del av grädden mot creme fraiche oc kör den på 125-150gr i ca 1,5 Tim blir den krämigare
LCHF-arkivet says:
Bra tips!
Då kommer jag med en kontring… ta Smetana istället för crème fraiche, så får du godare smak och högre fetthalt..=)
Janel says:
Vi gjorde på rotselleri, lök, grädde, anjovis och funkade jätte bra. Även de som inte är LCHFare tyckte om den 😛 Det som blev över av rotsellerin blandade vi med ägg och gjorde plättar på 😉
LCHF-arkivet says:
Rotselleri har jag inte testat att köra på, men det kan jag tänka mig är gott tillsammans med sältan från anjovisen. Tack för tipset.
kristina erkers says:
Supergott, jag tog hälften rättika och hälften kålrabbi hur gott som helst smakade verkligen som förr.
LCHF-arkivet says:
Vad otroligt skoj att höra! Tack för återkopplingen.
Fredrik says:
Supergott! Gjorde det på hälften rättika o kålrot, 250g ansjovis. Lite krossade Hasselnötter som ströddes över blev också trevligt!