Janssons frestelse – LCHF

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 29 röster - Betygsätt

Vad skulle en jul utan Janssons frestelse vara? Inget i mitt tycke, men smaken är som baken och Janssons frestelse är nog en vägdelare i…

Läs mer 6 kommentarer Skriv ut
janssons frestelse Janssons frestelse - LCHF
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse20 minTillagning35 minTotalt55 min

Beskrivning - Information

Vad skulle en jul utan Janssons frestelse vara? Inget i mitt tycke, men smaken är som baken och Janssons frestelse är nog en vägdelare i vårt samhälle, antingen älskar man det eller så inte.

Jag tillhör de som måste ha Janssons på julbordet och därför var jag tvungen att testa och se om det gick att göra en LCHF-Jansson, och visst går det.

Det här LCHF-receptet på Janssons frestelse är gjort på rättika, men det går även att byta ut rättikan mot kålrabbi, eller så kör man hälften av var.

Ett annat alternativ som man kan göra, är att använda sig av kålrot istället. Det ger en lite mer söt smak till det hela då kålrot har lite mer kolhydrater.

En form med Janssons frestelse sedd uppifrån på ett juligt bord.

Mängden ansjovis är en smaksak det med och den mängden jag har i detta recept ger en relativt mild ansjovissmak. Vill du ha mer ansjovissmak, lägg till ytterligare 50 gram ansjovis då.

Janssons är något man kan äta året om, och när jag äter den utanför julbordet så brukar jag servera kokta ägghalvor till.

Ett annat alternativ till en klassisk Janssons frestelse som också är lchf-vänligt, det är att göra en vitkålsjansson.

ANNONS

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 600 g Rättika
 100 g Lök (gul)
 200 g Ansjovisfiléer (inklusive spadet)
 100 g Smör
 1 krm Svartpeppar (malen)
ANNONS

 

Gör så här:

1

Skala och strimla rättikan i cirka 3 mm tjocka strimlor.

janssons frestelse 2 Janssons frestelse - LCHF

2

Lägg rättikan i lättsaltat kokande vatten och låt den sjuda cirka 7 minuter.

janssons frestelse 3 Janssons frestelse - LCHF

3

Häll av rättikan i ett durkslag och låt den ånga av ordentligt. Ju mer vätska du får bort desto bättre.

4

Skiva löken tunt och fräs i en liten klick smör. Den skall inte få färg!

5

Skär ner ansjovisen i mindre bitar, behåll lagen!

Spara även några filéer för att garnera uppe på.

6

Blanda ihop rättika, lök och ansjovis och lägg det i en ugnsfast form.

janssons frestelse 4 Janssons frestelse - LCHF

7

Blanda ihop grädde, färskost och spadet från ansjovisen. Blanda väl så att färskosten löses upp den med. Smaksätt med lite svartpeppar.

janssons frestelse 5 Janssons frestelse - LCHF

8

Slå gräddblandningen över rättikan.

9

Hyvla eller klicka ut lite smör och lägg över gratängen. Det behöver inte täcka hela.

10

Strössla lite mandelmjöl över det hela.
Lägg ut några anjovisfiléer på toppen. Det ger ett vackert intryck.

janssons frestelse 6 Janssons frestelse - LCHF

11

Sätt in den i ugnen på 200 grader och gratinera i 30-40 minuter tills den har fått fin färg och inte är så rinnande i konsistensen längre.

12

Ta ut den och låt den gärna sätta till sig lite innan du serverar den.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal röster: 29

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 600 g Rättika
 100 g Lök (gul)
 200 g Ansjovisfiléer (inklusive spadet)
 100 g Smör
 1 krm Svartpeppar (malen)

Instruktioner

1

Skala och strimla rättikan i cirka 3 mm tjocka strimlor.

janssons frestelse 2 Janssons frestelse - LCHF

2

Lägg rättikan i lättsaltat kokande vatten och låt den sjuda cirka 7 minuter.

janssons frestelse 3 Janssons frestelse - LCHF

3

Häll av rättikan i ett durkslag och låt den ånga av ordentligt. Ju mer vätska du får bort desto bättre.

4

Skiva löken tunt och fräs i en liten klick smör. Den skall inte få färg!

5

Skär ner ansjovisen i mindre bitar, behåll lagen!

Spara även några filéer för att garnera uppe på.

6

Blanda ihop rättika, lök och ansjovis och lägg det i en ugnsfast form.

janssons frestelse 4 Janssons frestelse - LCHF

7

Blanda ihop grädde, färskost och spadet från ansjovisen. Blanda väl så att färskosten löses upp den med. Smaksätt med lite svartpeppar.

janssons frestelse 5 Janssons frestelse - LCHF

8

Slå gräddblandningen över rättikan.

9

Hyvla eller klicka ut lite smör och lägg över gratängen. Det behöver inte täcka hela.

10

Strössla lite mandelmjöl över det hela.
Lägg ut några anjovisfiléer på toppen. Det ger ett vackert intryck.

janssons frestelse 6 Janssons frestelse - LCHF

11

Sätt in den i ugnen på 200 grader och gratinera i 30-40 minuter tills den har fått fin färg och inte är så rinnande i konsistensen längre.

12

Ta ut den och låt den gärna sätta till sig lite innan du serverar den.

Janssons frestelse – LCHF
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Kommentarer

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida