Jordgubbssorbet med basilika

star empty iconstar empty iconstar empty iconstar empty iconstar empty icon röster - Betygsätt

Jag älskar verkligen jordgubbssorbet och ville försöka få till ett recept på jordgubbssorbet som är helt anpassad efter lchf, dvs sockerfri. För att piffa till…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Jordgubbssorbet med basilika
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse15 minTillagning1 timTotalt1 tim 15 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Jag älskar verkligen jordgubbssorbet och ville försöka få till ett recept på jordgubbssorbet som är helt anpassad efter lchf, dvs sockerfri.

För att piffa till smaken lite ytterligare så har jag i lite färsk basilika som är en riktigt god smakpartner till just jordgubbar. Basilikan kan man skippa om man vill ha en ren jordgubbssorbet.

Jordgubbssorbet med basilika på en vit tallrik med lite jordgubbar runt.

Du kan använda antingen färska eller frysta jordgubbar, det gör ingen skillnad mer än att smaken kanske är bättre på färska svenska jordgubbar.

Glassmaskin för att få till bästa jordgubbssorbeten

Behöver man använda en glassmaskin för att få till en jordgubbssorbet? Nä, det behöver man inte, men om man vill få en så bra sorbet som möjligt så rekommenderar jag att man skaffar sig en glassmaskin.

Det finns massor av olika varianter att välja mellan och allt handlar om hur mycket man tror att man kommer använda sin glassmaskin.
Själv så använder jag en lite större variant med kompressor, som gör att den kyler smeten hela tiden mekaniskt. Min heter Princess.

Fördelarna med att använda en glassmaskin är många och enda nackdelarna jag ser är att det kan bli en maskin till i köket som inte används mer än en viss tid på året och sedan är det ju en kostnad. Dock tycker jag att fördelarna väger över.

Lite om övriga ingredienser

Gelatinet används för att ge jordgubbssorbeten en krämigare, slätare, mjukare konsistens och gör så att glassen inte smälter lika snabbt. Om du vill göra glassen vegansk, så kan du byta ut gelatinet mot till exempel Agar agar istället.

Guarkärnmjöl används för att ge sorbeten en annan viskositet. Den hjälper till att motverka bildandet av iskristaller och är rätt vanligt att man använder inom glasstillverkning just för dess egenskaper att ge en bättre konsistens som kan känns lite mer "seg".

Sötningen jag använder är nästan alltid Nick's Use Like Sugar då jag tycker att den har absolut bäst smak. Man kan använda andra sötningsmedel lika väl, det är rätt mycket en smaksak.

Kokosmjölk använder jag istället för vanlig mjölk som man ibland ser i vissa sorbetrecept. Det ger en ljusare färg på sorbeten och du behöver inte oroa dig, det kommer inte smaka kokos om din jordgubbssorbet.

 

Ingredienser

Mängd6 Portioner
 400 g Jordgubbar
 2 deciliter Vatten
 1 dl SötningJag använde Nick's Use Like Sugar
 20 st Färska basilikablad
 1 msk Pressad citron
 0,50 tsk Guarkärnmjöl
Du behöver
 GlassmaskinInget måste, men en stor fördel.
 StavmixerEller annan typ av mixer.

 

Gör så här:

1

Lägg gelatinbladet i kallt vatten för att mjukna.

2

Koka upp jordgubbar, vatten, citron och sötning. Mosa jordgubbarna lite.
Ta av från plattan när sötningen har lösts upp.

3

Tillsätt basilikabladen, kokosmjölken, gelatinbladet och guarkärnmjölet i den varma jordgubbsröran och blanda allt tills det att gelatinbladet har lösts upp.

4

Mixa allt med stavmixer eller annan mixer.

5

Sila av i en finmaskig sil.

6

Kör glassmeten enligt instruktionerna för din glassmaskin.

Har du inte glassmaskin, låt smeten svalna och ställ in den i en bunke i frysen.
Rör om varje halvtimme ungefär, lite oftare mot slutet tills det att du har en frusen sorbet.

7

Servera direkt, eller frys in till senare tillfälle.

Om du ska använda den vid ett senare tillfälle så är det att rekommendera att du tar ut den ur frysen cirka 15 minuter innan servering. Då är den lättare att skopa upp.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 400 g Jordgubbar
 2 deciliter Vatten
 1 dl SötningJag använde Nick's Use Like Sugar
 20 st Färska basilikablad
 1 msk Pressad citron
 0,50 tsk Guarkärnmjöl
Du behöver
 GlassmaskinInget måste, men en stor fördel.
 StavmixerEller annan typ av mixer.

Instruktioner

1

Lägg gelatinbladet i kallt vatten för att mjukna.

2

Koka upp jordgubbar, vatten, citron och sötning. Mosa jordgubbarna lite.
Ta av från plattan när sötningen har lösts upp.

3

Tillsätt basilikabladen, kokosmjölken, gelatinbladet och guarkärnmjölet i den varma jordgubbsröran och blanda allt tills det att gelatinbladet har lösts upp.

4

Mixa allt med stavmixer eller annan mixer.

5

Sila av i en finmaskig sil.

6

Kör glassmeten enligt instruktionerna för din glassmaskin.

Har du inte glassmaskin, låt smeten svalna och ställ in den i en bunke i frysen.
Rör om varje halvtimme ungefär, lite oftare mot slutet tills det att du har en frusen sorbet.

7

Servera direkt, eller frys in till senare tillfälle.

Om du ska använda den vid ett senare tillfälle så är det att rekommendera att du tar ut den ur frysen cirka 15 minuter innan servering. Då är den lättare att skopa upp.

Jordgubbssorbet med basilika
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida