Något jag verkligen saknat vid jul det är pepparkakor med ädelost på. Jag tycker inte att de recept på pepparkakor jag hittat är så himla goda, så då tänkte jag att man kan ta ett vanligt fröknäcke och smaksätta det med lite kryddor.
Sagt och gjort och jag måste ju säga att det är helt perfekt till ädelost.
Vill du ha lite sötma i kexen kan du tillsätta lite sötströ. Cirka 0,5 dl.
Grunden för detta receptet kommer från mitt recept på naturellt fröknäcke, vilket man kan smaksätta lite med vad man faktiskt känner för. Men, just inför jul så var det riktigt gott med lite julkryddor.
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke .Koka upp vattnet och tillsätt oljan i det.
Häll vattnet över fröna och rör om ordentligt. Låt stå och dra i 5 minuter.
Dela upp smeten på två bakplåtsklädda plåtar och platta ut dem så tunt du kan med en slickepott. Detta kan vara lite tidskrävande, men det är värt att lägga ner lite extra tid på det.
Ställ in i ugnen. Har du varmluftsugn kan du sätta in båda plåtarna på samma gång.
När 30 minuter har gått, tar du ut plåtarna och skär upp sådana bitar som du vill ha ditt knäcke i. Ställ in i ugnen igen.
Grädda ytterligare 30 minuter.
Om knäcket inte är helt klart så kan du stänga av ugnen och låta plåtarna stå på eftervärme tills det att de är klara.
Tag ut och låt det kallna. Förvara torrt i skafferiet.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke .Koka upp vattnet och tillsätt oljan i det.
Häll vattnet över fröna och rör om ordentligt. Låt stå och dra i 5 minuter.
Dela upp smeten på två bakplåtsklädda plåtar och platta ut dem så tunt du kan med en slickepott. Detta kan vara lite tidskrävande, men det är värt att lägga ner lite extra tid på det.
Ställ in i ugnen. Har du varmluftsugn kan du sätta in båda plåtarna på samma gång.
När 30 minuter har gått, tar du ut plåtarna och skär upp sådana bitar som du vill ha ditt knäcke i. Ställ in i ugnen igen.
Grädda ytterligare 30 minuter.
Om knäcket inte är helt klart så kan du stänga av ugnen och låta plåtarna stå på eftervärme tills det att de är klara.
Tag ut och låt det kallna. Förvara torrt i skafferiet.
Gun sundström says:
Supergott! Ett tips, lägg ett bakplåtspapper över degen och platta ut med händerna istället
LCHF-arkivet says:
Ja, det är ett smart sätt att göra på…=)