Kall inkokt lax
Kall inkokt lax med skarpsås är en klassiker på många julbord, men det är även en rätt i sig som man kan äta året om, tycker jag. Laxen är enkel att tillaga och du får snabbt fram riktigt goda smaker. Jag rekommenderar att du serverar den till kokta grönsaker, primörer eller med kokta ägg, majonnäs och dill. Det är helt enkelt smaker som gifter sig i munnen.
Se till att du köper lax som är MSC-märkt eller att du använder egenfiskad lax. Det funkar hur bra som helst att använda öring eller regnbåge med.
Det finns hur många olika recept som helst på inkokt lax. Det vanligaste är att använda antingen ättika eller vinäger, men man kan även använda en blandning av de två. I mitt recept har jag valt att kombinera dem för att få fram bäst smak. Det här är ett makalöst gott recept som du verkligen inte får missa!
Smaksättning av inkokt lax
Även smaksättningen kan variera mycket och i mitt recept använder jag en mängd olika kryddor. I ingredienslistan finner du gul lök, morot, kryddnejlikor, lagerblad, vitpeppar, svartpeppar och salt. Alla kryddor kommer att stanna kvar i lagen när du tar ut laxen för att servera den, så du behöver inte oroa dig för kolhydraterna i moroten.
Jag rekommenderar verkligen att du testar min kryddsättning för den är otroligt god. Sedan kan du välja att experimentera fram nya smaksättningar om du vill variera resultatet.
Så här tillagar du laxen
Det är relativt enkelt att tillaga inkokt lax på LCHF-vis. Receptet innehåller många steg, men alla stegen är enkla att följa. Du börjar med att koka en lag som du ska hälla över laxen. Ställ in din laxbit i ugnen tillsammans med lagen och låt den stå där tills laxen når 50-55 grader. Därefter låter du laxen stå inne i kylskåpet tillsammans med lagen i minst ett dygn. Då får smakerna verkligen dra in sig i fisken och komma till sin rätta.
Om du skär laxen i mindre bitar så behöver du oftast inte köra laxen i ugnen, utan den varma lagen tillagar fisken tillräckligt mycket. Om du vill ha en hel laxbit så är det dock ugnen som gäller.
Näringsvärden
Jag har skrivit in alla ingredienser på Kostbevakningen för att få fram maträttens näringsvärde. Jag har beräknat att den inkokta laxen ska räcka till fyra portioner, men det beror givetvis på om du serverar den som en hel maträtt eller på ett buffébord.
Lagen innehåller 33 gram kolhydrater, men du tar som sagt bort laxen från lagen när den serveras. Du får gott om protein och fett från laxen, något som är perfekt ur ett LCHF- och keto-perspektiv.
Ingredienser
- 500 g Färsk lax
Lag
- 2,5 dl Vatten
- 0,75 dl Ättiksprit
- 0,75 dl Vitvinsvinäger
- 1 Morot
- 0,5 Gul lök
- 4 st Kryddnejlikor
- 2 st Lagerblad
- 5 st Vitpepparkorn
- 3 tsk salt
- nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Skär fisken i sådana bitar som du vill ha. Ska det vara till en buffé (typ julbord) så skär bitar som kanske är 3×3 cm. Annars kan du skära portionsbitar.
- Slanta moroten och skiva löken.
- Lägg alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Låt koka tills det att morötterna är mjuka, det tar cirka 10-15 minuter.
- Lägg fisken i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt.
- Häll den kokande lagen över fisken och plasta in med värmetålig plastfolie.
- Ställ in i ugnen och tillaga tills det att laxen har en kärntemperatur på 50-55 grader.
- Ta upp laxen ur formen. Ställ både lax och lag svalt så de får svalna helt.
- Lägg sedan laxen i den kalla lagen igen och ställ in i kylen i minst ett dygn, så att alla smaker får dra in ordentligt.
- Servera sedan med en god skarpsås till.