Kall inkokt lax

star iconstar iconstar iconstar iconstar icon 1 röster - Betygsätt

Kall inkokt lax med skarpsås är en klassiker på många julbord, men det är även en rätt i sig som man kan äta året om,…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Kall inkokt lax
72efd48ce9d45167c3ffe95f334cc4c7?s=96&d=mm&r=gSkapareLCHF-arkivetFörberedelse20 minTillagning45 minTotalt1 tim 5 min

Beskrivning - Information

Kall inkokt lax med skarpsås är en klassiker på många julbord, men det är även en rätt i sig som man kan äta året om, tycker jag.
Det finns nog hur många olika recept som helst, med antingen ättika eller vinäger, eller som för mig, en blandning av de två.
Även smaksättningen kan variera och likaså tillagningssättet.

Om du ska ha laxen i mindre bitar, då behöver du oftast inte köra laxen i ugnen alls, utan den varma lagen tillagar fisken tillräckligt, men kör du hela bitar, då är det ugnen som gäller.

Men, oavsett vad så är detta makalöst gott!

ANNONS

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 500 g Färsk lax
Lag
 2,50 deciliter Vatten
 0,75 dl Ättika 12%
 0,75 dl Vitvinsvinäger
 1 Morot
 0,50 Gul lök
 4 st Kryddnejlikor
 2 st Lagerblad
 5 st Vitpepparkorn
 3 tsk Salt
 Nymalen svartpeppar
Tillbehör
ANNONS

Gör så här:

1

Sätt ugnen på 100 grader.

2

Skär fisken i sådana bitar som du vill ha.
Ska det vara till en buffé (typ julbord) så skär bitar som kanske är 3x3 cm.
Annars kan du skära portionsbitar.

3

Slanta moroten och skiva löken.

4

Lägg alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.
Låt koka tills det att morötterna är mjuka, det tar cirka 10-15 minuter.

5

Lägg fisken i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt.

6

Häll den kokande lagen över fisken och plasta in med värmetålig plastfolie.

7

Ställ in i ugnen och tillaga tills det att laxen har en kärntemperatur på 50-55 grader.

8

Ta upp laxen ur formen. Ställ både lax och lag svalt så de får svalna helt.

9

Lägg sedan laxen i den kalla lagen igen och ställ in i kylen i minst ett dygn, så att alla smaker får dra in ordentligt.

10

Servera sedan med en god skarpsås till.

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 500 g Färsk lax
Lag
 2,50 deciliter Vatten
 0,75 dl Ättika 12%
 0,75 dl Vitvinsvinäger
 1 Morot
 0,50 Gul lök
 4 st Kryddnejlikor
 2 st Lagerblad
 5 st Vitpepparkorn
 3 tsk Salt
 Nymalen svartpeppar
Tillbehör

Instruktioner

1

Sätt ugnen på 100 grader.

2

Skär fisken i sådana bitar som du vill ha.
Ska det vara till en buffé (typ julbord) så skär bitar som kanske är 3x3 cm.
Annars kan du skära portionsbitar.

3

Slanta moroten och skiva löken.

4

Lägg alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.
Låt koka tills det att morötterna är mjuka, det tar cirka 10-15 minuter.

5

Lägg fisken i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt.

6

Häll den kokande lagen över fisken och plasta in med värmetålig plastfolie.

7

Ställ in i ugnen och tillaga tills det att laxen har en kärntemperatur på 50-55 grader.

8

Ta upp laxen ur formen. Ställ både lax och lag svalt så de får svalna helt.

9

Lägg sedan laxen i den kalla lagen igen och ställ in i kylen i minst ett dygn, så att alla smaker får dra in ordentligt.

10

Servera sedan med en god skarpsås till.

Kall inkokt lax

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida