Kålmaja
Kålmaja är en traditionell svensk maträtt som ofta liknas vid en förenklad version av klassikerna kålpudding och kåldolmar.
Denna hemtrevliga och näringsrika rätt består främst av vitkål och köttfärs, och är omtyckt för sin rika och tillfredsställande smakprofil. Normalt så serveras kålmaja med kokt potatis och en klick syrlig lingonsylt, vilket ger en härlig kontrast till rättens sötma. Dock så får vi som äter lchf servera något annat till än just potatis, men ett riktigt gott alternativ om man nu vill ha något till, det är att göra ett vitkålsmos eller blomkålsmos till.
När det gäller lingonsylten, så kan man göra helt egen hemkokt sockerfri lingonsylt. Den är precis lika god skulle jag vilja påstå!
Ingredienslistan kan variera något, men inkluderar ofta vitkål, köttfärs, en aning sirap för sötma (jag har bytt ut det mot lite Sukrin Gold), samt buljong för djup och smak. Kålmaja är en klassiker som erbjuder en smakfull upplevelse och en känsla av äkta svensk matglädje.
För någon som älskar kåldolmar eller kålpudding, så är detta ett recept som absolut skall läggas till bland favoriterna, för smakerna är precis lika goda! Kålmaja är bara lite enklare att laga.
Ingredienser
- 2 kg vitkål
- 1 kg fläskfärs Eller annan färs om du vill. Det funkar bra med blandfärs, nötfärs och lammfärs om man vill.
- 200 g gul lök
- 4 dl vatten
- 4 dl grädde
- 3 msk kalvfond, koncentrerad Eller 2 buljongtärningar
- 3 msk Sukrin gold
- 4 msk tamarisoja
- Salt efter smak
- Nymalen svartpeppar efter smak
Instruktioner
- Skär ner vitkålen i bitar. Du kan välja själv om du vill ha bitar eller strimlor. En smaksak.
- Bryn vitkålen i smör, salta och peppra lite.
- Hacka löken och tillsätt i vitkålen så att även den får gå med och svettas lite med kålen.
- Tillsätt fläskfärsen och låt den bryna med. Finfördela den efter bästa förmåga.
- Slå på alla övriga ingredienser utom grädden, den ska tillsättas mot slutet.Låt det hela koka upp och småputtra i cirka 40 minuter. Rör om lite ibland.
- Tillsätt grädden och låt den koka med i 10 minuter.
Kan man ta vanligt socker istället för sukrin
Om du inte äter LCHF, så tar du sirap istället. 🙂
Har köpt ingredienserna, ska göra matlådor till nästa vecka 😎 verkar otroligt gott
Blev jättegott! 😊
Jättegott!
Min syster kan äta detta morgon middag och kväll!