Kålpudding – LCHF

star iconstar iconstar iconstar iconstar empty icon 44 röster - Betygsätt

Kålpudding är något av det absolut godaste som finns i husmanskostväg. Det funkar alldeles ypperligt att göra även om man äter LCHF, det är bara…

Läs mer 9 kommentarer Skriv ut
Kålpudding LCHF
ANNONS
72efd48ce9d45167c3ffe95f334cc4c7?s=96&d=mm&r=gSkapareLCHF-arkivetFörberedelse20 minTillagning45 minTotalt1 tim 5 min

Beskrivning - Information

Kålpudding är något av det absolut godaste som finns i husmanskostväg. Det funkar alldeles ypperligt att göra även om man äter LCHF, det är bara lite mindre kolhydrater och nyttigare.

Sen tycker jag personligen att mitt recept är fantastiskt gott!

Innehållsförteckning

  1. Kålpuddingens ursprung
  2. Kålpudding på lchf-vis
  3. Vilken färs
  4. Näringsvärden
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner
ANNONS

Kålpuddingens ursprung

Man skulle nog kunna säga att kålpudding tillsammans med kåldolmar är en svensk klassisk husmanskost, men om man ska börja titta lite historiskt sett så kan det vara så att kålpudding egentligen har sina rötter i det gamla Turkiet.

Det sägs att kåldolmar togs till Sverige av Karl XII och att kålpuddingen har sen blivit en förenklad variant av kåldolmar. Det är liksom mycket lättare att skära ner vitkålen än att göra rullar av den. 🙂

Oavsett vad så är det idag en klassiker i på det svenska matbordet och det är helt magiskt gott!

Hur gör vi kålpuddingen lchf-vänlig?

I en klassisk kålpudding så har man sirap och även i många varianter ris. Det behövs verkligen inte. Vitkålen i sig är väldigt söt i sig, speciellt om man bryner på den lite innan.

För att ersätta riset, så använder jag i detta receptet lite keso, men man kan även ta blomkål om man vill det som man river. Det ger till och med lite mer risaktig konsistens.

När vi sedan serverar det hela, så kan man ha lite sockerfri lingonsylt till och utöver det tycker jag inte att man behöver något mer.

Såsen som blir i kålpuddingen blir som en sky. Vill du ha den lite tjockare kan du hälla upp den i en kastrull när kålpuddingen är klar och tillsätta lite crème fraiche eller grädde och låta det hela reducera lite.

ANNONS

Blandfärs, nötfärs eller något annat

När det kommer till val av färs, så tycker jag att blandfärs blir absolut godast då den även är rätt fet. En vanlig nötfärs kan lätt bli lite torr, men det funkar absolut att använda.

Om du vill vara lite wild and crazy, så kan du testa på att göra en kålpudding med lammfärs och då kanske ha i lite oregano eller mynta i färsen. Det kan nog vara riktigt gott!

Näringsvärden

Hur ser då näringsvärdena ut för denna kålpuddingen som är lchf-vänlig? Ja, lägger man in alla ingredienser hos Kostbevakningen så får vi fram följande tabell.

En tabell med samtliga ingredienser för detta receptet på kålpudding och dess näringsvärden.

Vi kan utläsa att det är en hel del protein, även en del kolhydrater, men detta receptet räcker till minst sex personer, kanske upp emot åtta, så det blir inte jättemycket. Dessutom ska vi tänka på att det är en hel del grädde i såsen och det drar upp kolhydraterna en del.

Oavsett vad, så ska du inte vara rädd för att äta kålpudding, det är gott och riktigt bra mat!

Smaklig spis mina vänner!

ANNONS

Ingredienser

Mängd6 Portioner
ANNONS

Gör så här:

1

Skär vitkålen i relativt små bitar, cirka 1x1 cm.

2

Stek vitkålen i panna så att den får färg och blir mjuk. Salta och peppra lite under tiden du steker. Ställ åt sidan.

3

Blanda köttfärs, keso, örtsalt, ägg, salt, lite svartpeppar och 1 dl grädde i en bunke och rör ihop till en jämn smet.

4

Blanda ner 2/3 av vitkålen i färsen och blanda ihop.Lägg upp färsen i en ugnsfast form och platta ut, det ska vara ungefär 5 cm tjockt. Skär rutor i färsen , cirka 5x5 cm. Lägg den sista vitkålen ovanpå.

5

Värm upp den sista grädden i en kastrull tillsammans med soja och köttbuljong. Slå det hela över färsen.

6

Ställ in i ugnen på 175 grader och grädda i cirka 45 minuter.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.3 / 5. Antal röster: 44

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

Instruktioner

1

Skär vitkålen i relativt små bitar, cirka 1x1 cm.

2

Stek vitkålen i panna så att den får färg och blir mjuk. Salta och peppra lite under tiden du steker. Ställ åt sidan.

3

Blanda köttfärs, keso, örtsalt, ägg, salt, lite svartpeppar och 1 dl grädde i en bunke och rör ihop till en jämn smet.

4

Blanda ner 2/3 av vitkålen i färsen och blanda ihop.Lägg upp färsen i en ugnsfast form och platta ut, det ska vara ungefär 5 cm tjockt. Skär rutor i färsen , cirka 5x5 cm. Lägg den sista vitkålen ovanpå.

5

Värm upp den sista grädden i en kastrull tillsammans med soja och köttbuljong. Slå det hela över färsen.

6

Ställ in i ugnen på 175 grader och grädda i cirka 45 minuter.

Kålpudding – LCHF

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Kommentarer

  • Jag älskar kålpudding. Tack för receptet! Det var lite nya ingredienser som inte jag använder men jag vill tipsa om att det går bra att också koka vitkålen när den är skuren till en konsistens som man vill ha. Jag kokar min skurna vitkål i buljong i 5-7 minuter sen använder jag den eftersom det kan ta en del tid att steka den mjuk.

  • Annelie Björklund says:

    Hej!
    Provade att göra denna kålpudding ikväll. Undrar över ingredienserna, det står 2 msk örtsalt men i instruktionerna står det salladskrydda och salt. Hur ska det vara? 2 msk örtsalt låter också väldigt mycket.

    • Ja, det är jag som har ändrat till örtsalt istället då jag alltid har det hemma. Har dock missat att ändra i instruktionerna.
      Sist jag gjorde den så tyckte jag inte att 2 msk var för mycket, men det är ju som alltid med recept, smaksättningen är en guidning, sen får man hitta sin egen balans som passar ens egna smaklökar.

  • Gott! Aldrig gjort kålpudding tidigare men kommer definitivt att göra igen! Så enkelt, så mycket mat och jättegott!

  • Carina Wickman says:

    Jag har gjort kålpuddingen o den är så jättegod godare än vanlig kålpudding. Kommer att göra den flera gånger.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*Namn
*Email
Hemsida