Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Kantarell- dill- och ostpaj

5 av 4 röster
Kantarell- dill- och ostpaj

På sommaren så finns det kantareller i skogen och man äter kräftor. Till kräftorna vill man ofta ha en god paj, och ett bra alternativ till västerbottensostpajen som man ofta har till kräftor är denna goda kantarellpaj med smakrik ost och dill i.
Den är jättebra att göra några timmar innan så den får svalna och sätta sig ordentligt, det går till och med att göra den ett par dagar innan och antingen förvara i kylskåpet eller frysa in.
Vill du göra ett pajskal utan mandelmjöl, så finns detta som ett bra alternativ: Pajskal utan mandelmjöl

Detta blir en paj av allt, som räcker till 4 personer om man äter det mer som en egen rätt, eller till 8-10 personer om det är som tillbehör på en kräftskiva.

Total tid: 1 timme 5 minuter
Portioner: 4
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Pajskal

Fyllning

Instruktioner

Pajskalet

  • Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.
  • Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.
  • Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en jämn pajdeg.
  • Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform, du ska få en kant som är 2-3 cm hög. Ställ formen i kylen i 30 minuter.
  • Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.

Fyllningen

  • Rensa kantarellerna och skär ner de i ganska små bitar. Hacka löken fint.
  • Bryn kantarellerna i smöret så vätskan försvinner och de får lite färg. Lägg i löken mot slutet och låt den mjukna. Salta och peppra lite. Häll upp svampen i botten av pajskalet, det skall vara cirka 2 cm tjockt med svamp.
  • Riv osten och fördel jämnt över svampen.
  • Vispa ihop ägg, grädde och dill. Smaksätt med lite salt och peppar. Häll äggstanningen jämnt fördelat över svampen och osten.
  • Ställ in i ugnen på 200 grader och grädda cirka 25-30 minuter tills den har stelnat och fått vacker färg. Ta ut och låt svalna lite.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg