Kantarell- dill- och ostpaj

star iconstar iconstar iconstar iconstar icon 2 röster - Betygsätt

På sommaren så finns det kantareller i skogen och man äter kräftor. Till kräftorna vill man ofta ha en god paj, och ett bra alternativ…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Kantarell- dill- och ostpaj
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse25 minTillagning40 minTotalt1 tim 5 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

På sommaren så finns det kantareller i skogen och man äter kräftor. Till kräftorna vill man ofta ha en god paj, och ett bra alternativ till västerbottensostpajen som man ofta har till kräftor är denna goda kantarellpaj med smakrik ost och dill i.
Den är jättebra att göra några timmar innan så den får svalna och sätta sig ordentligt, det går till och med att göra den ett par dagar innan och antingen förvara i kylskåpet eller frysa in.
Vill du göra ett pajskal utan mandelmjöl, så finns detta som ett bra alternativ: Pajskal utan mandelmjöl

Detta blir en paj av allt, som räcker till 4 personer om man äter det mer som en egen rätt, eller till 8-10 personer om det är som tillbehör på en kräftskiva.

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
Pajskal
 2 deciliter Mandelmjöl
 0,50 dl Kokosmjöl
 1 msk Fiberhusk
 50 g Smör
 1 st Ägg
 0,50 dl Vatten
 1 krm Salt
Fyllning
 1 l Färska kantareller
 3 st Ägg
 2 deciliter Grädde
 1,50 deciliter Riven ost (lagrad präst/brännvinsost eller liknande)
 1,50 msk Hackad dill
 2 msk Smör till stekning
 Salt och peppar

 

Gör så här:

Pajskalet
1

Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.

2

Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.

3

Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en jämn pajdeg.

4

Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform, du ska få en kant som är 2-3 cm hög. Ställ formen i kylen i 30 minuter.

5

Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.

Fyllningen
6

Rensa kantarellerna och skär ner de i ganska små bitar.
Hacka löken fint.

7

Bryn kantarellerna i smöret så vätskan försvinner och de får lite färg. Lägg i löken mot slutet och låt den mjukna. Salta och peppra lite.
Häll upp svampen i botten av pajskalet, det skall vara cirka 2 cm tjockt med svamp.

8

Riv osten och fördel jämnt över svampen.

9

Vispa ihop ägg, grädde och dill. Smaksätt med lite salt och peppar.
Häll äggstanningen jämnt fördelat över svampen och osten.

10

Ställ in i ugnen på 200 grader och grädda cirka 25-30 minuter tills den har stelnat och fått vacker färg.
Ta ut och låt svalna lite.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 2

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

Pajskal
 2 deciliter Mandelmjöl
 0,50 dl Kokosmjöl
 1 msk Fiberhusk
 50 g Smör
 1 st Ägg
 0,50 dl Vatten
 1 krm Salt
Fyllning
 1 l Färska kantareller
 3 st Ägg
 2 deciliter Grädde
 1,50 deciliter Riven ost (lagrad präst/brännvinsost eller liknande)
 1,50 msk Hackad dill
 2 msk Smör till stekning
 Salt och peppar

Instruktioner

Pajskalet
1

Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.

2

Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.

3

Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en jämn pajdeg.

4

Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform, du ska få en kant som är 2-3 cm hög. Ställ formen i kylen i 30 minuter.

5

Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.

Fyllningen
6

Rensa kantarellerna och skär ner de i ganska små bitar.
Hacka löken fint.

7

Bryn kantarellerna i smöret så vätskan försvinner och de får lite färg. Lägg i löken mot slutet och låt den mjukna. Salta och peppra lite.
Häll upp svampen i botten av pajskalet, det skall vara cirka 2 cm tjockt med svamp.

8

Riv osten och fördel jämnt över svampen.

9

Vispa ihop ägg, grädde och dill. Smaksätt med lite salt och peppar.
Häll äggstanningen jämnt fördelat över svampen och osten.

10

Ställ in i ugnen på 200 grader och grädda cirka 25-30 minuter tills den har stelnat och fått vacker färg.
Ta ut och låt svalna lite.

Kantarell- dill- och ostpaj
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida