Kantarellsås

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 46 röster - Betygsätt

Nyplockade kantareller som man gör en god sås av, det kan vara något av det absolut godaste som finns. Att ta tillvara på naturens tillgångar…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Kantarellsås
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning20 minTotalt30 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem. ~

Beskrivning - Information

Nyplockade kantareller som man gör en god sås av, det kan vara något av det absolut godaste som finns. Att ta tillvara på naturens tillgångar och laga god LCHF-mat på det, kan det bli bättre?

Det här är ett LCHF-recept på kantarellsås och det här funkar egentligen med vilken ätbar svamp som helst, för grunden är i stort sett densamma för alla svampsåser.

Mängden svamp är lite beroende på hur mycket svamp du tycker om att ha i din sås och om du har förvällda, färska eller torkade svampar.

Innehållsförteckning

  1. Så lyckas du med kantarellsåsen
  2. En god sås reder sig själv
  3. Andra svampsorter
  4. Näringsvärden
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner

Hur får man till en god kantarellsås

Ja, att lyckas med en god kantarellsås, eller sås överlag, det är många som undrar hur man gör.
Jag tycker personligen att det finns några grundregler.

- Snåla inte på svampen. Det är svampen som sätter smaken och därför är det viktigt att du har tillräckligt med svamp. Sen är det en smaksak hur mycket svamp man vill använda.
- Använd bra ingredienser. Om du har tillgång till egen hemgjord köttfond, använd det i så fall. Annars så tycker jag att du ska använda en god kalvfond före en enkel buljongtärning. Det är bättre smak i en köpt kalvfond.
- Använd riktig vispgrädde! Köp inte någon taskig matlagningsgrädde eller liknande, utan se till att använda riktig bra vispgrädde på 40%. Då får du bäst smak på såsen.
- Undvik redning! Mer om det nedan.

En god sås reder sig själv

Har du hört det uttrycket någon gång, att "En god sås reder sig själv!".

Det är så otroligt sant och viktigt.

Om du ska få till en riktigt god kantarellsås som smakar mycket, då ska du inte reda den för att få den tjock, utan du använder som ovan nämnt bra ingredienser och sen låter du såsen reducera (koka ner) till rätt tjocklek.
När du gör så, då kommer du att maximera smakerna med.

Kan jag använda annan svamp

Du behöver inte specifikt använda dig av kantareller, utan du kan faktiskt göra sås på blandade svampar, men då är det förstås inte en ren kantarellsås utan kanske mer en blandsvampsås eller skogssvampsås.

Men, om du inte har hittat så mycket gula kantareller så kan du tillsätta lite trattkantareller och eventuellt blek taggsvamp som är en god svamp att göra sås på.

Annars är ju tillvägagångsättet ungefär samma oavsett vilken svamp du använder. Men, jag har andra recept på till exempel champinjonsås eller skogssvampsås som du väldigt gärna får testa om du vill.

Näringsvärden för denna kantarellsås

För att få fram näringsvärdena för denna såsen så använder jag mig av Kostbevakningen. Då ser vi att vi får dessa näringsvärden.

Näringsvärden för kantarellsås

Vi kan se i tabellen ovan att en stor del av kolhydraterna kommer från grädden och med tanke på att vi genom den får i oss en bra mängd med fett dessutom, så är det ju helt ok.

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 1 l Kantareller (färska)
 1 nypa Svartpeppar (malen)
 25 g Smör

 

Gör så här:

1

Rensa och skär ner kantarellerna i lagom stora bitar (helt efter egen smak).

2

Hacka löken fint.

3

Fräs svamp och lök i en kastrull eller djup panna tills större delen av vätskan har försvunnit.

4

Slå på grädde och kalvfond och peppra lite lätt.

5

Rör om och låt såsen nu stå och reducera till lagom konsistens. Rör om lite då och då.

6

Smaka av med salt och peppar.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal röster: 46

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1 l Kantareller (färska)
 1 nypa Svartpeppar (malen)
 25 g Smör

Instruktioner

1

Rensa och skär ner kantarellerna i lagom stora bitar (helt efter egen smak).

2

Hacka löken fint.

3

Fräs svamp och lök i en kastrull eller djup panna tills större delen av vätskan har försvunnit.

4

Slå på grädde och kalvfond och peppra lite lätt.

5

Rör om och låt såsen nu stå och reducera till lagom konsistens. Rör om lite då och då.

6

Smaka av med salt och peppar.

Kantarellsås
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida