Utforska en äkta smak av finsk tradition med vårt enkla och smakfulla recept på karelsk stek, eller Karjalanpaisti som det heter på finska.
Denna klassiska nordiska rätt, även känd som Karelsk stek, har sina rötter i Karjala-regionen och är en hjärtevärmande kombination av mört kött och rotgrönsaker. Vår Karjalanpaisti är utformat för att ge dig den autentiska smaken och upplevelsen av detta traditionella finska recept.
Man kan nog utan att ljuga säga att Karelsk stek är en rätt som påminner väldigt mycket om vår kalops, men man tillagar karelsk stek i ugnen istället för på spisen.
Med ursprung som går tillbaka århundraden är Karjalanpaisti en favorit i finska hem. Detta recept är utmärkt för att bjuda på en bit finsk kultur vid middagsbordet.
Köttet bryns först för att ge en underbar djuphet åt smaken, sedan kokas det långsamt i ugnen tillsammans med lök, morötter, svartpeppar och lagerblad. Resultatet är mört, saftigt kött med en balans av smaker som är svåra att motstå.
För att göra en riktig Karelsk stek så ska man använda sig av både nötkött och fläskkött. Du kan använda till exempel högrev, innanlår eller fransyska som nötkött och skinkstek eller picnicbog som fläskkött. Självklart så kan du göra egna varianter och använda annat kött med.
Karelsk stek är en rätt med en fascinerande historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Ursprungligen en maträtt för bönder och jägare i Karjala-regionen, har den blivit en älskad del av finsk matkultur. Rättens långsamma tillagningstid gjorde den idealisk för att mala ner tufft kött till en utsökt måltid. Numera är Karjalanpaisti en symbol för finsk tradition och sammanhållning, och det är inte bara en maträtt utan en kärleksförklaring till finsk matlagning.
Ta köttet ut ur kylskåpet ungefär en timme innan matlagningen.
Tärna köttet i cirka 4x4 cm stora tärningar.
Sätt ugnen på 150 grader.
Värm en stekpanna och tillsätt en klick smör.
Tillsätt ungefär en tredjedel av köttet.
Bryn köttets yta (det behöver inte stekas helt igenom).
Lägg över köttet i en gryta med lock som tål att vara i ugnen.
Fortsätt med att bryna resten av köttet i omgångar och lägg i grytan.
OBS! Skölj inte stekpannan mellan...
När du har brynt allt kött, så tillsätter du vattnet i stekpannan och låter alla smaker koka ur.
Ställ åt sidan så länge.
Skala och skör löken i bitar, det kan vara rätt stora bitar.
Skär morötterna i bitar.
Häll vattnet som du kokat ur stekpannan med till grytan och blanda runt.
Vattnet ska nästan täcka köttet helt, om det inte räcker till så får du tillsätta lite till.
Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen och låt stå där i 4 timmar.
Ta ut och känn på köttet, det ska vara mört och saftigt.
Servera direkt med goda tillbehör.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Ta köttet ut ur kylskåpet ungefär en timme innan matlagningen.
Tärna köttet i cirka 4x4 cm stora tärningar.
Sätt ugnen på 150 grader.
Värm en stekpanna och tillsätt en klick smör.
Tillsätt ungefär en tredjedel av köttet.
Bryn köttets yta (det behöver inte stekas helt igenom).
Lägg över köttet i en gryta med lock som tål att vara i ugnen.
Fortsätt med att bryna resten av köttet i omgångar och lägg i grytan.
OBS! Skölj inte stekpannan mellan...
När du har brynt allt kött, så tillsätter du vattnet i stekpannan och låter alla smaker koka ur.
Ställ åt sidan så länge.
Skala och skör löken i bitar, det kan vara rätt stora bitar.
Skär morötterna i bitar.
Häll vattnet som du kokat ur stekpannan med till grytan och blanda runt.
Vattnet ska nästan täcka köttet helt, om det inte räcker till så får du tillsätta lite till.
Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen och låt stå där i 4 timmar.
Ta ut och känn på köttet, det ska vara mört och saftigt.
Servera direkt med goda tillbehör.
Mats Lindgren says:
Allt klart och tydligt utom ugnsvärmen. Hur många grader ?
Göran says:
idiot…
Adam says:
150 grader ugn kan jag läsa på punkt 3, Mats.