Kärleksmums, eller kokosrutor som det också heter, som är anpassade för LCHF, finns det? Absolut! Även vi som äter LCHF vill ju kunna kalasa och festa till det ibland. Det här bakverken är perfekta att servera på födelsedagskalas.
De innehåller varken socker eller vitt mjöl, men de är ändå precis lika goda som sina klassiska varianter. Njut!
Innehållsförteckning
Receptet på dessa kärleksmums är riktigt bra och resultatet blir fantastiskt gott! Mycket tack vare all kakao, choklad, grädde och kokos. Det är helt enkelt en vinnande kombination.
Jag snubblade över receptet på Facebook någon gång och sparade det för att testa i framtiden. Nu när jag väl har testat det så är jag så glad! Nu finns det äntligen något jag kan äta till fika när alla andra vill trycka kanelbullar och andra mjöliga bakverk.
Ett hälsosamt recept på LCHF-alternativ till kärleksmums
Det här är ett av de få LCHF-bakverken som mina vänner och bekanta som inte äter LCHF verkligen inte kan skilja från deras vanliga kost. Kärleksmumsen är nämligen mycket lika det klassiska receptet både när det gäller utseende och smak. Det här är dock LCHF-versionen!
Vetemjöl är utbytt mot mandelmjöl och kokosmjöl. Socker är utbytt mot sötningsmedel. På så sätt försvinner det farliga sockret och kolhydraterna minskar samtidigt som glutenet försvinner. De här bakverken är helt enkelt barmhärtigare mot din kropp.
Med tanke på att vi har bytt ut vetemjölet mot nyttigare alternativ, så är även dessa kärleksmums glutenfria, så har du bekanta som är glutenintoleranta så funkar dessa toppen att bjuda på!
Kärleksmums som LCHF-fika: med gott om fett
Kärleksmums är inget du ska äta var och varannan dag. På LCHF kan du äta allt – men inte alltid. Se det som ett utmärkt alternativ till fika och kalas.
Med det sagt så är det ett riktigt bra fikaalternativ! Bakverken innehåller nämligen gott om fett, vilket gör det till små fettbomber. Fettet kommer från såväl smör, grädde och kokos, det vill säga helt naturliga fettkällor. Du kommer alltså inte bara att bli nöjd och glad, utan du kommer att bli mätt också.
Faktum är att du får i dig hela 26,7 gram fett per portion när du äter dessa godbitar. Så det är bara att mumsa på!
Kärleksmums, kokosrutor, mockarutor eller snoddas?
Kärt barn med många namn! Det är samma bakverk, men alla säger olika.
Näringsvärde
Vi kikar på näringsvärdet för dessa LCHF-vänliga kärleksmums. Här finns det kanske inte fullt av vitaminer och mineraler, men gott om fett. Oavsett om du äter mat eller bakverk så är det bra att ha koll på vad du stoppar i dig.
Receptet består utav tio portioner. Som Kostbevakningen visar så finns det 62 gram protein, 267 gram fett och 76 gram kolhydrater för hela receptet. Det innebär 7,6 gram kolhydrater per portion.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och sötströ riktigt fluffigt. Det tar tid, så ha tålamod.
Blanda ihop mandelmjöl, kokosmjöl, bakpulver, vaniljpulver och kakao i en bunke.
Häll grädden (1dl) i en kastrull tillsammans med smöret och låt det stå på värme tills smöret smält.
Häll ner mjölblandningen i äggvispet och sen grädden och smöret. Vispa om ordentligt igen.
Häll upp smeten i en ugnsfast form som du har klätt med bakplåtspapper, storleken på formen skall vara ungefär 20x30 cm. Fördela smeten till ett jämnt lager.
Grädda i ugnen cirka 15-20 minuter (beroende på tjocklek). Känn med en tandpetare om den är klar. Om det inte fastnar någon smet på stickan är kakan klar.
Under tiden kakan står i ugnen skall vi göra glasyren.
Häll grädden i en kastrull och bryt ner chokladen i bitar i kastrullen. Ställ på låg värme.
Låt chokladen smälta och rör om då och då tills du har fått en jämn och fin smet.
När du har tagit ur kakan ur ugnen så häller du glasyren ovanpå och fördelar den jämnt över hela kakan.
Strössla kokosflingor ovanpå och skär upp kakan i så många bitar du tycker är lagom.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och sötströ riktigt fluffigt. Det tar tid, så ha tålamod.
Blanda ihop mandelmjöl, kokosmjöl, bakpulver, vaniljpulver och kakao i en bunke.
Häll grädden (1dl) i en kastrull tillsammans med smöret och låt det stå på värme tills smöret smält.
Häll ner mjölblandningen i äggvispet och sen grädden och smöret. Vispa om ordentligt igen.
Häll upp smeten i en ugnsfast form som du har klätt med bakplåtspapper, storleken på formen skall vara ungefär 20x30 cm. Fördela smeten till ett jämnt lager.
Grädda i ugnen cirka 15-20 minuter (beroende på tjocklek). Känn med en tandpetare om den är klar. Om det inte fastnar någon smet på stickan är kakan klar.
Under tiden kakan står i ugnen skall vi göra glasyren.
Häll grädden i en kastrull och bryt ner chokladen i bitar i kastrullen. Ställ på låg värme.
Låt chokladen smälta och rör om då och då tills du har fått en jämn och fin smet.
När du har tagit ur kakan ur ugnen så häller du glasyren ovanpå och fördelar den jämnt över hela kakan.
Strössla kokosflingor ovanpå och skär upp kakan i så många bitar du tycker är lagom.
Marica says:
Kan man ersätta kokosmjölet med något om man inte har det hemma?
LCHF-arkivet says:
Kika här: https://www.lchfarkivet.se/byta-ut-mandelmjol-eller-kokosmjol-omvandlingstabell/
Annemaj Lundin says:
Alldeles för stor form. Den blev väldigt låg. Dock lika god om inte godare än den “riktiga”, väldigt uppskattad av kollegor.
Ylva Sahlen says:
Vad menas med 175 grader, är det samma som 150 varmluft? Min kaka blev väääldigt låg, glasyren ”skar” sig och då använde jag 85% choklad, så tyvärr inget lyckat bak….verkar som om mina bak blir misslyckade jämt när jag ska baka LCHF….ändå är jag supernoga med vägning o mätning av ingredienser…
LCHF-arkivet says:
175 grader varmluft ska det vara. Jag ska förtydliga det i receptet.
Melanie says:
Jag är ju en sån där otålig person som sällan kan vänta med att smaka innan en kaka har satt sig. Men denna kakan, dagen efter den är gjort, direkt från kylen.. alltså wow, den ÄR himmelsk och smakar bättre än den vanliga varianten. Helt klart en favorit!