Kasslergryta

En enkel kasslergryta smakar lika gott i matlådan som direkt från spisen. Det är därför ett av mina favoritrecept när jag vill slänga ihop något krämigt som inte kräver allt för lång tillagningstid. De flesta brukar ha en bit kassler i frysen, så det här receptet är perfekt att ha till hands.
Kasslergrytan tar bara 30 minuter, och snart börjar dofter av tamarisoja, sambal oelek och champinjoner att stiga från grytan. Mums!
Förgyll kasslergrytan med goda grönsaker
De flesta i min familj tycker om kasslergryta, stora som små. Det här är verkligen en rätt som du kan experimentera med för att ta fram nya smakkombinationer. Du kan helt enkelt slänga i det som finns hemma i kyl och frys just nu.
Det här receptet innehåller dock min favoritkombination. Med champinjoner, rödlök och babyspenat får du både god smak och nyttiga näringsämnen. Smaksättningen består utav sambal oelek, persilja och soja. Något så enkelt som kassler kan lätt lyxas till med goda ingredienser.
Testa mer spännande smakkombinationer av kasslergryta
Vill du gärna använda mitt recept som grund och själv experimentera lite i köket med det som finns hemma i kylen? Varför då inte testa en kombination av purjolök, vitlök, chili och tomat. Du kan även ha i paprika och zucchini om du vill smyga in ännu mer grönsaker i maträtten.
Grädde eller crème fraiche?
Alla såser blir godare med crème fraiche eller grädde i. Speciellt på LCHF där du också får mycket nyttigt fett. I just den här kasslergrytan rekommenderar jag crème fraiche.
Medan grädde ger en rund smak så ger crème fraiche en syrligare, lättare smak. Det passar helt enkelt bättre tillsammans med alla övriga ingredienser.
Har du bara grädde hemma i kylskåpet så kan du givetvis använda det, men smaksensationen blir då annorlunda. Såsen blir helt enkelt fetare.
Ett annat alternativ till crème fraiche, det är den lite fetare smetanan, som ändå har den syrliga smaken som crème fraiche har.
Vad ska jag servera till kasslergrytan?
Den stora frågan är givetvis vad du ska servera till din goda gryta. Eftersom den inte innehåller så många kolhydrater per portion så kan du välja några goda grönsaker att servera till.
Det klassiska är att servera grytan till blomkålsris. Det är ett simpelt LCHF-tillbehör som du snabbt tillagar medan grytan puttrar på spisen. Om du vill göra det ännu enklare så finns det färdigt blomkålsris att köpa i de flesta välsorterade matbutiker. Du hittar det både i kyldisken och i frysdisken.
Du kan också servera kokt blomkål eller kokt broccoli till grytan. Ta helt enkelt den grönsak som du tycker bäst om.
Näringsvärde
Med hjälp av Kostbevakningen kan vi enkelt räkna ut hur mycket protein, fett och kolhydrater ett recept innehåller. Just denna kasslergryta innehåller 40 gram kolhydrater, vilket blir knappa 7 kolhydrater per portion.

Receptet innehåller även gott om protein och fett, vilket skapar en väl sammansatt rätt. Du får straxt över 33 gram fett och straxt under 31 gram protein per portion. Mer än väl godkänt för LCHF alltså!
Ingredienser
- 800 g Kassler
- 1 st Rödlök
- 100 g Champinjoner
- 80 g Babyspenat
- 5 dl Crème fraiche
- 1 msk Tamarisoja
- 2-4 tsk Sambal oelek Efter smak
- nymalen svartpeppar
- 2 msk Persilja, hackad
- Smör att steka i
Instructions
- Skär kassler, rödlöken och champinjonera i bitar. Stek till rödlöken är mjuk.
- Häll i creme fraiche, sambal oelek (går att ha i mindre om man inte vill ha så starkt), babyspenat, soja och peppar efter smak. Sänk temperaturen på spisen. Låt den stå och små puttra i 15-20min.
- Blanda ner persiljan och servera med t ex en god sallad.
Ska det verkligen vara msk sambal????