Kinesiska lejonhuvuden (köttbullar i buljong)
0
Min svägerska bjöd på denna rätt en gång och vi blev så förtjusta att jag var tvungen att försöka själv fast LCHF-anpassat.
Av ett antal olika recept jag hittat på nätet kommer här min egen tolkning som vi har gjort och ätit flera gånger.
Vattenkastanj har lite för mycket kolhydrater för den strikte LCHF’aren, men då kan man använda hackade bambuskott istället för att få lite krunch i köttbullarna.
Total tid: 55 minuter
Portioner: 4
Ingredienser
Köttbullar
- 500 g Fläskfärs eller blandfärs
- 0.5 st Purjolök eller hel salladslök
- 6 stick Ingefära
- 140 g vattenkastanj (1 burk) eller motsvarande mängd bambuskott
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- ½ tsk Vitpeppar
- 1 tsk Sesamolja
- 1 msk Matlagningsvin
- 1.5 msk Tamarisoja
- 1 tsk Sambal oelek eller 1/2 hackad röd chili
Buljong
- 0.5 st Purjolök eller hel salladslök
- 2 stick Ingefära
- 10 dl Vatten
- 0.5 dl Tamarisoja
- 1 tsk Sukrin gold
- 1 tsk Sambal oelek eller 1/2 hackad röd chili
Förslag på grönsaker
- Böngroddar
- Kinakål
- Pak Soi
- Sallad
Instruktioner
Köttbullar
- Finhacka lök, ingefära och bambuskott (eller vattenkastanjer).
- Ta en stor bunke och blanda alla ingredienserna, förutom de till buljongen, till en smet. Provstek gärna en liten bit för att smaka av om kryddningen behöver justeras enligt din smak.
- Forma ganska stora köttbullar. Stek i matolja på hög värme. Lejonhuvudena ska få färg runt om men de ska inte bli genomstekta.
Buljong
- Lägg ner skivad ingefära och purjo- eller salladslök som du delat längs med och låt fräsa tillsammans med köttbullarna.
- Tillsätt soja, sötning, fond, sambal oelek och vatten. Sjud i 30min.
Grönsaker
- Lägg i bitar av valfria grönsaker i botten av varje djuptallrik. Servera bullarna i buljongen som soppa. (Enligt kinesisk tradition ska det vara 4 bullar i varje tallrik.)
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!