Kladdkaka – Magiskt god!

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 26 röster - Betygsätt

Hur många är det inte som verkligen älskar en god kladdkaka med lite vispad grädde och kanske lite jordgubbar eller hallon? Det finns inget som…

Läs mer 10 kommentarer Skriv ut
Kladdkaka – Magiskt god!
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse15 minTillagning25 minTotalt40 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Hur många är det inte som verkligen älskar en god kladdkaka med lite vispad grädde och kanske lite jordgubbar eller hallon?
Det finns inget som säger att du som äter lchf inte ska kunna njuta av det med gott samvete och lite nyttigare.

Dessa saker tänkte jag gå in lite närmare på:

Innehållsförteckning

  1. Vad skiljer en lchf kladdkaka mot en vanlig kladdkaka?
  2. Lite information om ingredienserna
  3. Vad är skillnaden på en kladdkaka och en brownie?
  4. Näringsvärden
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner

Vad skiljer en lchf kladdkaka mot en vanlig kladdkaka?

Det här receptet, som är både ett ketorecept och ett lchfrecept är dessutom helt glutenfritt. Ett vanligt hederligt kladdkakerecept innehåller ju både tillsatt socker och vetemjöl, vilket detta recept inte gör.

Det är alltså ett recept som är lite nyttigare och som passar både diabetiker och glutenintoleranta. Sen skadar det ju inte att det är en så god kaka att alla som jag har bjudit den på har tyckt den varit riktigt god.

Lite information om ingredienserna

Det här receptet innehåller inte jättemånga ingredienser, men det brukar alltid bli lite frågor om vilken typ av ingredienser jag använder eller var man kan köpa dessa, så tänk på att jag även skapat länkar på många av ingredienserna till butiker som jag brukar shoppa ifrån, vilket underlättar för er.
Dessa länkar är så kallade affiliatelänkar, som ger mig en liten provision för varje köp som görs, utan att det kostar dig något extra.

Choklad

Här gäller att välja en choklad som är minst 70%, jag brukar själv använda mig av choklad som är 85-90%, lite beroende på vad jag ska baka.
Om du vill minska ner ännu mer på kolhydraterna så kan du välja en sockerfri choklad som är sötad med sötningsmedel. Personligen så äter jag sötsaker så sällan, så att de få gånger jag gör det så är det värt att använda en choklad som jag tycker är god och av hög kvalitet.

Mandelmjöl

Det är många som inte tål mandelmjöl och det är ju beklagligt. Men, det borde funka rätt så bra att byta ut mot andra ingredienser. Du kan i så fall kika på min omvandlingstabell och se om du får ihop det på något bra sätt.
Jag kan tänka mig att en kombination av pofiber och kokosmjöl skulle kunna funka.

Sötningsmedel

Sötning ska du helt klart använda det som du tycker är godast och som du är van vid att använda. Tänk bara på att det ska motsvara samma mängd som 1 dl socker.
Jag personligen använder i stort sett bara Nick’s use Like Sugar då jag tycker att den är solklart bäst att baka med.

Xantangummi

Xantangummi är en ingrediens som många kanske inte känner till. Den agerar lite som klister istället för gluten som finns i vetemjöl och hjälper till att skapa den här goda kladdiga konsistensen.
Om man vill byta ut det mot något, så skulle jag säga antingen fiberhusk eller guarkärnmjöl, men det kommer inte bli samma sak.
Mitt tips det är att du köper en eller ett par påsar med xantangummi då det används mer och mer inom lchf-bakning.

Kakaopulver

Precis som med chokladen så tycker jag att man ska satsa på ett gott kakaopulver. Det finns många riktigt bra kakaopulver som man kan köpa online och det är faktiskt skillnad på de i smaken.
Men, har du bara helt vanlig kakao som du köpt i din lokala mataffär, då funkar den självklart lika bra.

Smör

Ja, smör ska det vara, inte margarin eller något annat. En god kladdkaka, oavsett om det är keto/lchf ska innehålla smör.

Jag använder mig av ett vanligt normalsaltat smör och om du skulle använda osaltat smör så måste du tillsätta lite salt, cirka 0,5 tsk.

Anledningen till det är att salt hjälper till att framhäva smaken av choklad och kakao, men det hjälper även till att minska ner på den beska smaken som choklad kan ha.

En gaffel med lite kladdkaka, en bit jordgubbe och lite grädde på

Vad är skillnaden på en kladdkaka och en brownie?

Om man jämför ingredienserna på en kladdkaka och en brownie så är de väldigt snarlika, men självklart så finns det variationer och undantag.

Men, man kan väl säga som så att en kladdkaka, lchf eller vanlig ofta är ”döbakad”, dvs den har inte rest sig och det beror på att man inte har bakpulver i ett vanligt kladdkakerecept.

I brownies däremot så vill du få en kaka som reser sig och då använder man bakpulver.
Så, bakpulvret är nog den absolut största skillnaden mellan en kladdkaka och en brownie.

Näringsvärden för denna lchfkladdkaka

Jag använder mig i stort sett alltid av Kostbevakningen när jag räknar ut hur mycket kolhydrater, fett och protein som ett recept innehåller och här har du näringsvärdena för min kladdkaka.
Som ni ser så innehåller hela kladdkakan cirka 39 gram kolhydrater och om man delar kakan i åtta bitar så ger det ungefär 5 gram kolhydrater per bit.
En tabell med näringsvärden på kladdkakan

En bit kladdkaka sedd uppifrån på en mörkgrå kakelplatta med lite grädde och jordgubbar utplacerade runt omkring

 

Ingredienser

Mängd8 Portioner
 3 st Ägg, rumstempererade
 175 g Normalsaltat smör
 1,25 deciliter Sötning
 1 tsk Xantangummi
 1 msk Starkt kaffeKan uteslutas men höjer smaken.
 Smör för att "bröa" formen.
Du behöver
 Springform20 eller 24 cm i diameter, beroende på hur hög din kaka ska vara. jag använde en som är 24 cm.

 

Gör så här:

1

Sätt ugnen på 175°C (över-undervärme).

2

Smält smöret och chokladen försiktigt i en kastrull eller i mikron.
Se till att blanda ihop det helt till en jämn smet.
Ställ åt sidan så länge.

3

Smöra och "bröa" en springform med pofiber. Botten och kanterna.

4

Vispa ägg och sötning riktigt fluffigt.

5

Blanda de torra ingredienserna i en egen skål.

6

Rör ner smör- och chokladblandningen i äggvispet.
Blanda ner kaffet med.

7

Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda snabbt ihop det.

8

Häll upp smeten i formen och jämna ut den med en slickepott om det behövs.

9

Ställ in i mitten av ugnen och grädda i cirka 20-25 minuter.
Känn med en tandpetare och håll koll på den så att den inte blir helt överbakad.

10

Ta ut och servera med grädde och lite bär.

Kladdkaka – Magiskt god!

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal röster: 26

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 3 st Ägg, rumstempererade
 175 g Normalsaltat smör
 1,25 deciliter Sötning
 1 tsk Xantangummi
 1 msk Starkt kaffeKan uteslutas men höjer smaken.
 Smör för att "bröa" formen.
Du behöver
 Springform20 eller 24 cm i diameter, beroende på hur hög din kaka ska vara. jag använde en som är 24 cm.

Instruktioner

1

Sätt ugnen på 175°C (över-undervärme).

2

Smält smöret och chokladen försiktigt i en kastrull eller i mikron.
Se till att blanda ihop det helt till en jämn smet.
Ställ åt sidan så länge.

3

Smöra och "bröa" en springform med pofiber. Botten och kanterna.

4

Vispa ägg och sötning riktigt fluffigt.

5

Blanda de torra ingredienserna i en egen skål.

6

Rör ner smör- och chokladblandningen i äggvispet.
Blanda ner kaffet med.

7

Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda snabbt ihop det.

8

Häll upp smeten i formen och jämna ut den med en slickepott om det behövs.

9

Ställ in i mitten av ugnen och grädda i cirka 20-25 minuter.
Känn med en tandpetare och håll koll på den så att den inte blir helt överbakad.

10

Ta ut och servera med grädde och lite bär.

Kladdkaka – Magiskt god!

Kladdkaka – Magiskt god!
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/