Kladdkaka – Magiskt god!
Hur många är det inte som verkligen älskar en god kladdkaka med
lite vispad grädde och kanske lite jordgubbar eller
hallon?
Det finns inget som säger att du som äter lchf inte ska kunna njuta
av det med gott samvete och lite nyttigare.
Dessa saker tänkte jag gå in lite närmare på:
Innehållsförteckning
- Vad skiljer en lchf kladdkaka mot en vanlig kladdkaka?
- Lite information om ingredienserna
- Vad är skillnaden på en kladdkaka och en brownie?
- Näringsvärden
- Ingredienser
- Instruktioner
Vad skiljer en lchf kladdkaka mot en vanlig kladdkaka?
Det här receptet, som är både ett ketorecept och ett lchfrecept är dessutom helt glutenfritt. Ett vanligt hederligt kladdkakerecept innehåller ju både tillsatt socker och vetemjöl, vilket detta recept inte gör.
Det är alltså ett recept som är lite nyttigare och som passar både diabetiker och glutenintoleranta. Sen skadar det ju inte att det är en så god kaka att alla som jag har bjudit den på har tyckt den varit riktigt god.
Lite information om ingredienserna
Det här receptet innehåller inte jättemånga ingredienser, men
det brukar alltid bli lite frågor om vilken typ av ingredienser jag
använder eller var man kan köpa dessa, så tänk på att jag även
skapat länkar på många av ingredienserna till butiker som jag
brukar shoppa ifrån, vilket underlättar för er.
Dessa länkar är så kallade affiliatelänkar, som ger mig en liten
provision för varje köp som görs, utan att det kostar dig något
extra.
Choklad
Här gäller att välja en choklad som är minst 70%, jag brukar
själv använda mig av choklad som är 85-90%, lite beroende på vad
jag ska baka.
Om du vill minska ner ännu mer på kolhydraterna så kan du välja en
sockerfri choklad som är sötad med sötningsmedel. Personligen så äter jag sötsaker
så sällan, så att de få gånger jag gör det så är det värt att
använda en choklad som jag tycker är god och av hög kvalitet.
Mandelmjöl
Det är många som inte tål mandelmjöl och det är ju beklagligt. Men, det
borde funka rätt så bra att byta ut mot andra ingredienser. Du kan
i så fall kika på min
omvandlingstabell och se om du får ihop det på något bra
sätt.
Jag kan tänka mig att en kombination av pofiber och kokosmjöl skulle kunna funka.
Sötningsmedel
Sötning ska du helt klart använda det som du
tycker är godast och som du är van vid att använda. Tänk bara på
att det ska motsvara samma mängd som 1 dl socker.
Jag personligen använder i stort sett bara Nick’s use Like Sugar då jag tycker att
den är solklart bäst att baka med.
Xantangummi
Xantangummi är en ingrediens som många
kanske inte känner till. Den agerar lite som klister istället för
gluten som finns i vetemjöl och hjälper till att skapa den här goda
kladdiga konsistensen.
Om man vill byta ut det mot något, så skulle jag säga antingen
fiberhusk eller guarkärnmjöl, men det kommer
inte bli samma sak.
Mitt tips det är att du köper en eller ett par påsar med xantangummi då det används mer och mer
inom lchf-bakning.
Kakaopulver
Precis som med chokladen så tycker jag att man ska satsa på ett
gott kakaopulver. Det finns många riktigt bra
kakaopulver som man kan köpa online och det är
faktiskt skillnad på de i smaken.
Men, har du bara helt vanlig kakao som du köpt i din lokala
mataffär, då funkar den självklart lika bra.
Smör
Ja, smör ska det vara, inte margarin eller något annat. En god kladdkaka, oavsett om det är keto/lchf ska innehålla smör.
Jag använder mig av ett vanligt normalsaltat smör och om du skulle använda osaltat smör så måste du tillsätta lite salt, cirka 0,5 tsk.
Anledningen till det är att salt hjälper till att framhäva smaken av choklad och kakao, men det hjälper även till att minska ner på den beska smaken som choklad kan ha.
Vad är skillnaden på en kladdkaka och en brownie?
Om man jämför ingredienserna på en kladdkaka och en brownie så är de väldigt snarlika, men självklart så finns det variationer och undantag.
Men, man kan väl säga som så att en kladdkaka, lchf eller vanlig ofta är ”döbakad”, dvs den har inte rest sig och det beror på att man inte har bakpulver i ett vanligt kladdkakerecept.
I brownies däremot så vill du få en kaka som reser sig och då
använder man bakpulver.
Så, bakpulvret är nog den absolut största skillnaden mellan en
kladdkaka och en brownie.
Näringsvärden för denna lchfkladdkaka
Jag använder mig i stort sett alltid av Kostbevakningen när jag räknar ut hur mycket
kolhydrater, fett och protein som ett recept innehåller och här har
du näringsvärdena för min kladdkaka.
Som ni ser så innehåller hela kladdkakan cirka 39 gram kolhydrater
och om man delar kakan i åtta bitar så ger det ungefär 5 gram
kolhydrater per bit.
Ingredienser
- 60 g Mandelmjöl (cirka 1,5 dl)
- 3 st Ägg, rumstempererade
- 175 g Normalsaltat smör
- 1 dl Kakaopulver
- 60 g Mörk choklad (minst 70%)
- 1,25 dl Sötning
- 1 tsk Xantangummi
- 1 msk Starkt kaffe
- Pofiber till att ”bröa” formen.
- Smör för att ”bröa” formen.
Du behöver
- Springform
- Elvisp
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°C (över-undervärme).
- Smält smöret och chokladen försiktigt i en kastrull eller i mikron. Se till att blanda ihop det helt till en jämn smet. Ställ åt sidan så länge.
- Smöra och ”bröa” en springform med pofiber. Botten och kanterna.
- Blanda de torra ingredienserna i en egen skål.
- Rör ner smör- och chokladblandningen i äggvispet. Blanda ner kaffet med.
- Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda snabbt ihop det.
- Häll upp smeten i formen och jämna ut den med en slickepott om det behövs.
- Ställ in i mitten av ugnen och grädda i cirka 20-25 minuter. Känn med en tandpetare och håll koll på den så att den inte blir helt överbakad.
- Ta ut och servera med grädde och lite bär.