Koka hemgjord köttfond
Köttfond, oxfond, kalvfond, demi glace och så vidare. Kärt barn har många namn och egen hemgjord köttfond är precis en sådan sak.
Oavsett vad du kallar det och vad du använder för typ av ben för att koka din köttfond, så är grunden i stort sett den samma.
I detta inlägget ska vi gå igenom det mesta för att du ska kunna koka en egen god köttfond.
Om du inte orkar koka egen fond, så rekommenderar jag varmt Bongs fonder.
Skillnad mellan köttfond och köttbuljong
Det första som vi måste börja med att bena ur (ursäkta ordvitsen) är skillnaden mellan en buljong och en fond.
En köttfond är egentligen en buljong där du har rostat ben och grönsaker innan du tillsätter vatten och börjar koka upp det hela.
En fond är dessutom reducerat så att den får en kraftigare smak.
En köttbuljong lägger du i ben och grönsaker helt råa och tillsätter vatten som sedan får koka upp.
När du gör en köttfond så får du en mycket mer mustig smak och en mörkare färg, vilket du självklart använder till mörkare såser.
Just att smaken på fonden blir kraftigare gör att jag personligen tycker om en köttfond mer än en buljong.
Vilka olika ben kan jag göra köttfond av
Det går att göra fond av väldigt många olika varianter av ben. De som jag personligen är godast är kalvfond och oxfond.
Men, du kan även göra kycklingfond, viltfond och lammfond.
Om du vill testa på att göra en älgfond, så kan du testa Johans recept: Johans älgfond
Alla har sina tjusningar och olika användningsområden.
Hemkokt fond är nyttigt
Att koka egen köttfond är supernyttigt!
När du kokar ben, så frigörs kollagen helt naturligt ur benen och kollagen är det nog många som har hört talas om och betalar dyra pengar för att köpa i pulverform.
Kollagen har vi alla naturligt, men med åldern så minskar även vår produktion av kollagen, vilket gör att vi kanske måste tillsätta det själva på något sätt.
Om du vill läsa mer om kollagen och de bra hälsoeffekter som finns kan du läsa om det hos Svenskt Kosttillskott: Läs om kollagen och de hälsofördelar det har
Nu är det inte bara kollagen som man får på köpet när man äter/dricker buljong/köttfond.
Under kokningen frigörs en mängd vitaminer, mineraler, antioxidanter och aminosyror. Allt detta är sådant som är bra för oss.
Om man söker på hälsofördelar med egenkokt buljong så kan man fördjupa sig massor i alla de hälsofördelar som finns.
Det är inget som jag tänker att jag ska gå igenom här.
Förvaring av köttfond
Hur kan man förvara sin färdiga fond?
Du kan förvara den i kylen utan några som helst problem. Då kan jag tipsa om att förvara den i glasburkar som du kokar först för att sterilisera dom och sen häller du i kokande fond och sätter på locken (som du också kokat).
Låt sedan burkarna stå och svalna. Sedan förvarar du dom i kylen.
Ett annat sätt att göra är att frysa in fonden och då är ett tips att frysa in dom som isbitar. Det är otroligt enkelt att plocka fram sen.
Om du använder istärningsformar så är det rätt så smart att ta ur de frusna fondtärningarna och lägga dom i en fryspåse sen.
Sist jag kokade fond så använde jag istärningspåsar och det funkar bra det med, men är lite mer bökigt att få i fonden i påsarna. Så jag rekommenderar istället att använda vanliga formar.
Ingredienser
- 3 kg Ben
- 200 g Morot
- 200 g Palsternacka
- 200 g Rotselleri
- 2 st Gula lökar
- 1 tsk Rosmarin
- 1 tsk Timjan
- 3 Lagerblad
- 1 Stjärnanis
- 10 Vitpepparkorn
- 5 Persiljestjälkar
- 1 dl Tomatpuré
- Vatten
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Lägg upp benen på ett par plåtar med bakplåtspapper på.
- Ställ in i ugnen för att rosta benen. Cirka 30 minuter brukar bli bra, de ska få lite färg.
- Skär under tiden upp alla grönsaker utom löken i bitar, det behöver inte vara så supersmått, men ju mindre du skär desto mer smak kan du koka ur.
- Dela löken på mitten och lägg de i en torr stekpanna som tål hög värme, t ex kolstål eller gjutjärn och bränn på de på hög värme. De skall alltså bli nästan helt brända.Om du har en gammal spis med hederliga plattor, då kan du lägga löken direkt på spisplattan när den är riktigt varm.
- Ta en stor kastrull/gryta, minst 10 liter och bryn grönsakerna i lite olja. De ska få lite färg med.
- Tillsätt kryddorna och tomatpurén och fräs det hela en liten stund till.
- Ta ut benen ur ugnen och lägg i de i kastrullen.
- Häll på kallt vatten så att det täcker precis och låt det hela koka upp.
- Nu kommer det bildas lite skum och det kan du ta bort med en sked allt eftersom. Det är proteiner som stelna och det behöver vi inte ha med.
- Nu ska fonden få stå och koka, minst 12 timmar tycker jag, gärna längre.
- Jag brukar sätta igång fonden under dagen och när jag ska lägga mig så stänger jag av plattan och låter grytan stå kvar över natten. Sen när jag vaknar igen så sätter jag igång den igen.
- Tänk på att fylla på med vatten under hela koktiden, det ska alltid vara så att det precis täcker benen och grönsakerna.
- När fonden har kokat klart så silar du den genom en finmaskig sil ner i en ny gryta.
- Det du har nu är en köttbuljong. För att få den till en köttfond, så måste du koka ner den så att den får mer smak. Hur mycket du reducerar den är en smaksak, men jag brukar låta den koka ner till kanske hälften ungefär.
- När du har kokat ner den till önskad konsistens och smak, då låter du den svalna helt. Ett tips är att ställa den i kylen, eller utomhus om det är kallt nog för när den väl har blivit kylskåpskall så lägger sig fettet överst och stelnar och det kan man lätt plocka bort sen.
- Värm upp fonden försiktigt sedan och häll upp i passande förpackning som du sedan kan frysa in. Jag brukar frysa in det som isbitar, det är lätt att plocka fram sedan.