Korv Stroganoff

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 150 röster - Betygsätt

Finns det någon mer klassisk husmanskost än korv stroganoff? Det här är god LCHF-variant på en grym Korv stroganoff som passar för alla i familjen.…

Läs mer 3 kommentarer Skriv ut
Korv Stroganoff - Ett supergott recept på en klassisk rätt.
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning20 minTotalt30 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Finns det någon mer klassisk husmanskost än korv stroganoff? Det här är god LCHF-variant på en grym Korv stroganoff som passar för alla i familjen. Den gräddiga såsen, tomatsmaken och alla kryddor skapar en smakexplosion i munnen.

Jag har genom åren lagat otroligt stora mängder korvgryta för att få fram det absolut godaste receptet. Och här finns den nu – i ett enkelt recept som du slänger ihop på nolltid i form av en klassisk korv stroganoff. Servera gärna grytan med blomkålsris, perfekt för dig som vill få ner kolhydraterna.

Innehållsförteckning:

  1. Kort historik
  2. Välj rätt falukorv
  3. LCHF? Öka fetthalten!
  4. Näringsvärde
  5. Minimera antalet kolhydrater
  6. Goda tillbehör
  7. Nya smakkombinationer
  8. Ingredienser
  9. Instruktioner - Gör så här

Lite historia om korv stroganoff

Korv Stroganoff är en variation av den klassiska rätten Biff Stroganoff, som härstammar från Ryssland och introducerades i Sverige på 1800-talet. Biff Stroganoff är gjord av strimlad eller tärnad biff, lök och gräddfil, och serveras vanligtvis med potatismos eller ris.

Korv Stroganoff dök upp i Sverige på 1960-talet som en billigare och snabbare version av Biff Stroganoff. Istället för biff används falukorv, som är en typ av rökt korv gjord av fläskkött och potatismjöl. Korven skärs i stavar eller bitar och steks tillsammans med lök och kryddor, sedan tillsätts grädde och eventuellt tomatpuré och senap för att ge rätten extra smak.

Korv Stroganoff blev snabbt populär i Sverige på grund av dess enkelhet och goda smak, och har sedan dess blivit en klassisk svensk rätt. Rätten serveras vanligtvis med ris eller pasta och är en vanlig middagsrätt i svenska hem. Men, äter man LCHF så får man välja andra tillbehör som ni får förslag på lite längre ner.

Välj rätt falukorv med hög kötthalt till din korv stroganoff

Om du vill få det att vattnas i munnen, då är det viktiga att satsa på bra ingredienser. Hit räknas även den falukorv som utgör grunden i mitt recept.

Se till att använda dig av en falukorv med riktigt hög kötthalt. Gärna med en kötthalt över 70%, då håller du ner kolhydratsmängden och det blir mer LCHF-vänligt.

Smaka dig gärna fram och testa olika korvar. Du kommer att bli förundrad över hur en så simpel sak som falukorv faktiskt kan smaka så olika.

Kika även på vilken fetthalt falukorven innehåller. En fetthalt på 20 % får anses vara bra och finns i många korvar.

I detta inlägg så har jag sammanställt en lista över kolhydratsinnehållet i olika falukorvar: Kolhydrater i olika falukorvar

Personligen så brukar jag använda mig av Enebacken delikatessfalukorv som finns att köpa på Lidl. Det är en i mitt tycke riktigt god falukorv med hög kötthalt och relativt låg kolhydratsmängd som passar bra till mitt recept på korv stroganoff.

Men, självklart så ska du framförallt välja en falukorv som du tycker är god själv.

Om det är så att du inte tycker om falukorv, då kan du göra din korv stroganoff på annan korv, till exempel wienerkorv som du skär i slantar. Det kanske inte kallas för korv stroganoff då utan mer en korvgryta med smak av korv stroganoff.

En bild på en kastrull med korv stroganoff sedd uppifrån med en tallrik bredvid.

Korv stroganoff på LCHF? – Öka fetthalten!

Givetvis kan även du som äter LCHF äta korv stroganoff. För att göra maträtten LCHF-vänlig så bör du satsa på fullfeta produkter.

Det innebär alltså att du använder grädde med 40 % fetthalt och crème fraiche med 34 % fetthalt. Du kan även byta ut crème fraiche mot smetana som är ännu fetare.

Stek även falukorven i äkta smör, då får du upp fetthalten. Dessutom ger smör alltid en god smak till all mat. Det finns en anledning till varför riktiga kockar alltid steker i smör.

Receptets Näringsvärde:
Vår korv stroganoff för LCHF har en mycket fin näringsprofil, det kan du se på Kostbevakningen. Vi skrev in alla ingredienser för att få fram status på bland annat fett och kolhydrater.

En tabell med alla näringsvärden för detta receptet på korv stroganoff

De flesta kolhydrater kommer ifrån de passerade tomaterna och falukorven. Som en komplett måltid med blomkålsris hamnar du dock inom gränsen för liberal LCHF. Dessutom får du mycket bra fett från mejeriprodukterna och smöret.

Minimera antalet kolhydrater i korv stroganoffen

Om du vill minimera antalet kolhydrater, då kan du byta ut de passerade tomaterna mot 3-4 matskedar tomatpuré. Att byta till tomatpuré är även ett smart val om du inte har passerade tomater hemma i skafferiet.

Om du använder tomatpuré, låt då gärna purén steka tillsammans med korven. Då ger den extra mycket smak.

Tillbehör - Vad ska jag servera till min korv stroganoff?

Korv stroganoffen står puttrandes på spisen och dofterna sprider sig igenom huset. Snart är den klar. Men vad ska du egentligen servera till?

Det klassiska riset fungerar inte om du äter enligt LCHF, men som tur är så finns det många goda tillbehör som du snabbt kan slänga ihop.

Mina tre bästa lchf-tillbehör till korv stroganoff är:
1. Blomkålsris
2. Stekt eller kokt vitkål
3. Coleslaw

Blomkålsris är ett klassiskt tillbehör som ersätter riset. Hacka färsk blomkål i små bitar (eller köp en påse blomkålsris i frysdisken) och stekt snabbt i en klick smör. Om du istället vill servera med vitkål, riv då vitkålen fint och antingen stek eller koka den lätt.

Om du vill kombinera den gräddiga såsen med en fräsch sallad, varför då inte satsa på treveckorssallad. Här får du en krispig vitkålssallad som smakar perfekt med korvgrytan.

Nya smakkombinationer för din korv stroganoff

I mitt recept hittar du den absolut godaste smakkombinationen. Jag har provlagat receptet många gånger för att finjustera allt ifrån vitlök till cayennepeppar. Men vad händer om dina barn ogillar vitlök eller om du är sugen på att själv testa lite olika kombinationer i köket? Då har jag såklart några riktigt bra tips på klassiska smaker som du kan använda.

Korv stroganoff med senap

Det är mycket populärt att ha i lite senap i korv stroganoffen. Då får du direkt en lite fylligare smak på såsen. Här ska det givetvis vara en riktigt god Dijonsenap.

Korv stroganoff med färsk persilja

Ha i lite färsk (eller fryst!) persilja i såsen, eller bara garnera med persiljan i slutet och låt smakerna blandas i munnen.

Senap och dill - Korv stroganoff a'la Forsell

På senare år så har denna variant seglat upp som en favorit hos många och det är även stjärnkocken Marcus Aujalays sätt att göra stroganoff på, vilket är med senap och dill.

Tillsätt några matskedar senap och 3-4 msk hackad dill så får du till en helt ny smakbild som enligt många är fantastiskt gott.

Gillar du inte falukorv? Då kanske en riktigt god och mustig biff stroganoff är något för dig?

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 500 g FalukorvVälj en god sort med hög kötthalt.
 50 g Lök (gul)
 500 g Passerade tomaterEller 4 msk tomatpuré.
 3 deciliter Grädde 40%
 1 dl Crème FraicheEller smetana eller motsvarande.
 1 msk Kalvfond (koncentrerad)Eller en buljongtärning.
 30 g Smör till stekning.
 1 st VitlöksklyftaFinhackad eller riven.
 1 dl Vatten

 

Gör så här:

1

Skär falukorven i lagom stora bitar. Här väljer du helt själv vilken storlek och form du vill ha på din korv. Det vanligaste är nog att göra strimlor som är cirka 1 cm tjocka. Själv brukar jag göra lite mindre bitar i min korv stroganoff, som ni kan se på mina bilder i detta receptet.

Korv Stroganoff | LCHF-arkivet

2

Hacka löken fint och riv eller hacka vitlöken.

Korv Stroganoff | LCHF-arkivet

3

Bryn korven i en stor stekpanna.

När du har fått lite lagom färg på korven så tillsätter du lök och vitlök så att även det får stekas med lite, men sänk värmen lite så att du inte bränner något.

Löken ska bli lite mjuk.

Korv Stroganoff | LCHF-arkivet

4

Slå på passerade tomater (eller tomatpuré), grädde, vatten och crème fraiche. Lägg i fond (eller buljongtärning), paprikapulver samt cayennepepparn.

Peppra med lite nymalen svartpeppar.

Korv Stroganoff | LCHF-arkivet

5

Låt stå och puttra i cirka 10 minuter tills din korv stroganoff har fått en lagom tjock konsistens.

6

Hacka saltgurkan och lägg i korv stroganoffen.
Smaka av med salt och peppar.

Servera med goda tillbehör!

korv stroganoff 3

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal röster: 150

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 500 g FalukorvVälj en god sort med hög kötthalt.
 50 g Lök (gul)
 500 g Passerade tomaterEller 4 msk tomatpuré.
 3 deciliter Grädde 40%
 1 dl Crème FraicheEller smetana eller motsvarande.
 1 msk Kalvfond (koncentrerad)Eller en buljongtärning.
 30 g Smör till stekning.
 1 st VitlöksklyftaFinhackad eller riven.
 1 dl Vatten

Instruktioner

1

Skär falukorven i lagom stora bitar. Här väljer du helt själv vilken storlek och form du vill ha på din korv. Det vanligaste är nog att göra strimlor som är cirka 1 cm tjocka. Själv brukar jag göra lite mindre bitar i min korv stroganoff, som ni kan se på mina bilder i detta receptet.

Korv Stroganoff | LCHF-arkivet

2

Hacka löken fint och riv eller hacka vitlöken.

Korv Stroganoff | LCHF-arkivet

3

Bryn korven i en stor stekpanna.

När du har fått lite lagom färg på korven så tillsätter du lök och vitlök så att även det får stekas med lite, men sänk värmen lite så att du inte bränner något.

Löken ska bli lite mjuk.

Korv Stroganoff | LCHF-arkivet

4

Slå på passerade tomater (eller tomatpuré), grädde, vatten och crème fraiche. Lägg i fond (eller buljongtärning), paprikapulver samt cayennepepparn.

Peppra med lite nymalen svartpeppar.

Korv Stroganoff | LCHF-arkivet

5

Låt stå och puttra i cirka 10 minuter tills din korv stroganoff har fått en lagom tjock konsistens.

6

Hacka saltgurkan och lägg i korv stroganoffen.
Smaka av med salt och peppar.

Servera med goda tillbehör!

korv stroganoff 3

Korv Stroganoff
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/