Korvsoppa
Korvsoppa är något som jag alltid ville ha när jag kom hem till
mormor och morfar i Finland, då i form av Siskonmakkarakeitto.
Det är en soppa som är smakrik men även billig. Jag tror att den
har sitt ursprung från fattiga krigstiden i Finland då man gjorde
väldigt mycket soppor. I det här receptet så har jag dock lyxat
till den lite med grädde och annat gott.
Skillnad på min korvsoppa och finsk korvsoppa?
Just siskonmakkara går inte att få tag i här i Sverige och jag
kommer även ihåg att det inte var så lätt att hitta i Finland
heller, så när jag gör min korvsoppa som är inspirerad av mormors
soppa så brukar jag använda mig av falukorv.
Sen en annan skillnad är man normalt sett använder potatis i den
finska korvsoppan, men det funkar inte inom lchf, så jag har använt
mig av lite andra rotfrukter istället.
Den sista skillnaden är att finsk korvsoppa är en klar soppa, men
för att den ska bli lite fetare, och godare så har jag i grädde i min soppa.
Vilken korv ska man använda?
Ja, det är ju egentligen en smaksak. Jag brukar använda mig av
falukorv med hög kötthalt, men man kan om man
vill hålla sig till det mer finska se om man kan hitta knackkorv
eller länkkorv i sin butik och använda sig av det.
Om du vill jaga kolhydrater så kan du kolla i min lista över
falukorvar: Kolhydrater
i falukorv
Hur mycket kolhydrater?
Ja, det är ju en hel del rotfrukter och även grädde i den här soppan, så det blir en del
kolhydrater, men det är inget som du behöver vara oroad över om du
äter normal/liberal lchf.
Rotfrukter är faktiskt ok att äta (läs mer här) och hela receptet
ger nästan 5 liter soppa, så det är många portioner.
Jag räknar på att det blir mellan 10-15 portioner soppa, beroende
på storlek.
I hela receptet så är det cirka 125 g kolhydrater och det beror på
vad för korv du använder dig av. Detta innebär mellan 8-12 gram
kolhydrater per portion, plus att du får i dig massor av
nyttigheter från alla grönsaker.
(Beräkning från Kostbevakningen)
Ingredienser
- 200 g Kålrot
- 200 g Morot
- 200 g Kålrabbi
- 200 g Gulbeta
- 400 g Vitkål
- 100 g Purjolök
- 50 g Smör
- 25 st Kryddpepparkorn
- 10 st Vitpepparkorn
- 3 st Lagerblad
- 2 l Vatten
- 3 msk Kalvfond
- 5 dl Grädde
- 600 g Falukorv
- 2-3 tsk Örtsalt
- nymalen svartpeppar
- 3 msk Hackad persilja
Instruktioner
- Skär alla grönsaker i cirka 1 cm stora tärningar.
- Fräs de i smöret.
- Slå på vatten, grädde, kalvfond, kryddpeppar, lagerblad, hälften av örtsaltet och vitpeppar och låt allt koka upp.
- Skär korven i bitar och bryn den lite lätt i en stekpanna. Tillsätt korven i soppan.
- Låt allt puttra tills det att grönsakerna är mjuka.
Låter jättegott, det måste jag prova