Korvsoppa

star iconstar iconstar iconstar iconstar empty icon 21 röster - Betygsätt

Korvsoppa är något som jag alltid ville ha när jag kom hem till mormor och morfar i Finland, då i form av Siskonmakkarakeitto. Det är…

Läs mer 2 kommentarer Skriv ut
Korvsoppa
72efd48ce9d45167c3ffe95f334cc4c7?s=96&d=mm&r=gSkapareLCHF-arkivetFörberedelse15 minTillagning30 minTotalt45 min

Beskrivning - Information

Korvsoppa är något som jag alltid ville ha när jag kom hem till mormor och morfar i Finland, då i form av Siskonmakkarakeitto.
Det är en soppa som är smakrik men även billig. Jag tror att den har sitt ursprung från fattiga krigstiden i Finland då man gjorde väldigt mycket soppor. I det här receptet så har jag dock lyxat till den lite med grädde och annat gott.

Skillnad på min korvsoppa och finsk korvsoppa?

Just siskonmakkara går inte att få tag i här i Sverige och jag kommer även ihåg att det inte var så lätt att hitta i Finland heller, så när jag gör min korvsoppa som är inspirerad av mormors soppa så brukar jag använda mig av falukorv.
Sen en annan skillnad är man normalt sett använder potatis i den finska korvsoppan, men det funkar inte inom lchf, så jag har använt mig av lite andra rotfrukter istället.
Den sista skillnaden är att finsk korvsoppa är en klar soppa, men för att den ska bli lite fetare, och godare så har jag i grädde i min soppa.

Vilken korv ska man använda?

Ja, det är ju egentligen en smaksak. Jag brukar använda mig av falukorv med hög kötthalt, men man kan om man vill hålla sig till det mer finska se om man kan hitta knackkorv eller länkkorv i sin butik och använda sig av det.
Om du vill jaga kolhydrater så kan du kolla i min lista över falukorvar: Kolhydrater i falukorv

Hur mycket kolhydrater?

Ja, det är ju en hel del rotfrukter och även grädde i den här soppan, så det blir en del kolhydrater, men det är inget som du behöver vara oroad över om du äter normal/liberal lchf.
Rotfrukter är faktiskt ok att äta (läs mer här) och hela receptet ger nästan 5 liter soppa, så det är många portioner.
Jag räknar på att det blir mellan 10-15 portioner soppa, beroende på storlek.
I hela receptet så är det cirka 125 g kolhydrater och det beror på vad för korv du använder dig av. Detta innebär mellan 8-12 gram kolhydrater per portion, plus att du får i dig massor av nyttigheter från alla grönsaker.

Näringsvärden för korvsoppa
(Beräkning från Kostbevakningen)

Ingredienser

Mängd10 Portioner
 200 g Kålrot
 200 g Morot
 200 g Kålrabbi
 200 g Gulbeta
 400 g Vitkål
 100 g Purjolök
 50 g Smör
 25 st Kryddpepparkorn
 10 st Vitpepparkorn
 3 st Lagerblad
 2 l Vatten
 3 msk Kalvfond
 5 deciliter Grädde
 600 g Falukorv
 Nymalen svartpeppar
 3 msk Hackad persilja

Gör så här:

1

Skär alla grönsaker i cirka 1 cm stora tärningar.

2

Fräs de i smöret.

3

Slå på vatten, grädde, kalvfond, kryddpeppar, lagerblad, hälften av örtsaltet och vitpeppar och låt allt koka upp.

4

Skär korven i bitar och bryn den lite lätt i en stekpanna.
Tillsätt korven i soppan.

5

Låt allt puttra tills det att grönsakerna är mjuka.

Korvsoppa

6

Tillsätt den hackade persiljan och smaka av med örtsalt och peppar.

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.4 / 5. Antal röster: 21

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 200 g Kålrot
 200 g Morot
 200 g Kålrabbi
 200 g Gulbeta
 400 g Vitkål
 100 g Purjolök
 50 g Smör
 25 st Kryddpepparkorn
 10 st Vitpepparkorn
 3 st Lagerblad
 2 l Vatten
 3 msk Kalvfond
 5 deciliter Grädde
 600 g Falukorv
 Nymalen svartpeppar
 3 msk Hackad persilja

Instruktioner

1

Skär alla grönsaker i cirka 1 cm stora tärningar.

2

Fräs de i smöret.

3

Slå på vatten, grädde, kalvfond, kryddpeppar, lagerblad, hälften av örtsaltet och vitpeppar och låt allt koka upp.

4

Skär korven i bitar och bryn den lite lätt i en stekpanna.
Tillsätt korven i soppan.

5

Låt allt puttra tills det att grönsakerna är mjuka.

Korvsoppa

6

Tillsätt den hackade persiljan och smaka av med örtsalt och peppar.

Korvsoppa

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Kommentarer

  • Christer Andersson says:

    Väldigt god soppa, men jag sparade lite av grädden och rörde ut en äggula i den, som jag tillsatte när den puttrat färdigt, för den får inte koka efter det, då skär den sig. Något jag lärt mig av min fd frus mormor, funkar i nästan alla soppor.

    Mvh/Christer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida