Korvsoppa är något som jag alltid ville ha när jag kom hem till mormor och morfar i Finland, då i form av Siskonmakkarakeitto.
Det är en soppa som är smakrik men även billig. Jag tror att den har sitt ursprung från fattiga krigstiden i Finland då man gjorde väldigt mycket soppor. I det här receptet så har jag dock lyxat till den lite med grädde och annat gott.
Skillnad på min korvsoppa och finsk korvsoppa?
Just siskonmakkara går inte att få tag i här i Sverige och jag kommer även ihåg att det inte var så lätt att hitta i Finland heller, så när jag gör min korvsoppa som är inspirerad av mormors soppa så brukar jag använda mig av falukorv.
Sen en annan skillnad är man normalt sett använder potatis i den finska korvsoppan, men det funkar inte inom lchf, så jag har använt mig av lite andra rotfrukter istället.
Den sista skillnaden är att finsk korvsoppa är en klar soppa, men för att den ska bli lite fetare, och godare så har jag i grädde i min soppa.
Vilken korv ska man använda?
Ja, det är ju egentligen en smaksak. Jag brukar använda mig av falukorv med hög kötthalt, men man kan om man vill hålla sig till det mer finska se om man kan hitta knackkorv eller länkkorv i sin butik och använda sig av det.
Om du vill jaga kolhydrater så kan du kolla i min lista över falukorvar: Kolhydrater i falukorv
Hur mycket kolhydrater?
Ja, det är ju en hel del rotfrukter och även grädde i den här soppan, så det blir en del kolhydrater, men det är inget som du behöver vara oroad över om du äter normal/liberal lchf.
Rotfrukter är faktiskt ok att äta (läs mer här) och hela receptet ger nästan 5 liter soppa, så det är många portioner.
Jag räknar på att det blir mellan 10-15 portioner soppa, beroende på storlek.
I hela receptet så är det cirka 125 g kolhydrater och det beror på vad för korv du använder dig av. Detta innebär mellan 8-12 gram kolhydrater per portion, plus att du får i dig massor av nyttigheter från alla grönsaker.
(Beräkning från Kostbevakningen)
Skär alla grönsaker i cirka 1 cm stora tärningar.
Fräs de i smöret.
Slå på vatten, grädde, kalvfond, kryddpeppar, lagerblad, hälften av örtsaltet och vitpeppar och låt allt koka upp.
Skär korven i bitar och bryn den lite lätt i en stekpanna.
Tillsätt korven i soppan.
Låt allt puttra tills det att grönsakerna är mjuka.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Skär alla grönsaker i cirka 1 cm stora tärningar.
Fräs de i smöret.
Slå på vatten, grädde, kalvfond, kryddpeppar, lagerblad, hälften av örtsaltet och vitpeppar och låt allt koka upp.
Skär korven i bitar och bryn den lite lätt i en stekpanna.
Tillsätt korven i soppan.
Låt allt puttra tills det att grönsakerna är mjuka.
Christer Andersson says:
Väldigt god soppa, men jag sparade lite av grädden och rörde ut en äggula i den, som jag tillsatte när den puttrat färdigt, för den får inte koka efter det, då skär den sig. Något jag lärt mig av min fd frus mormor, funkar i nästan alla soppor.
Mvh/Christer
LCHF-arkivet says:
Väldigt spännande tips… vad är syftet?
Catten says:
Kallas för liaison en redning på äggula och vispgrädde som monteras ned i slutet av tex en soppa. En fransk term. Lärde mig detta på restaurangskolan. Har ett sparrissopprecept där denna beredning ingår. Blir gott och krämigt.
Catten