Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Korvsoppa

4,41 av 22 röster
Korvsoppa

Korvsoppa är något som jag alltid ville ha när jag kom hem till mormor och morfar i Finland, då i form av Siskonmakkarakeitto.
Det är en soppa som är smakrik men även billig. Jag tror att den har sitt ursprung från fattiga krigstiden i Finland då man gjorde väldigt mycket soppor. I det här receptet så har jag dock lyxat till den lite med grädde och annat gott.

Skillnad på min korvsoppa och finsk korvsoppa?

Just siskonmakkara går inte att få tag i här i Sverige och jag kommer även ihåg att det inte var så lätt att hitta i Finland heller, så när jag gör min korvsoppa som är inspirerad av mormors soppa så brukar jag använda mig av falukorv.
Sen en annan skillnad är man normalt sett använder potatis i den finska korvsoppan, men det funkar inte inom lchf, så jag har använt mig av lite andra rotfrukter istället.
Den sista skillnaden är att finsk korvsoppa är en klar soppa, men för att den ska bli lite fetare, och godare så har jag i grädde i min soppa.

Vilken korv ska man använda?

Ja, det är ju egentligen en smaksak. Jag brukar använda mig av falukorv med hög kötthalt, men man kan om man vill hålla sig till det mer finska se om man kan hitta knackkorv eller länkkorv i sin butik och använda sig av det.
Om du vill jaga kolhydrater så kan du kolla i min lista över falukorvar: Kolhydrater i falukorv

Hur mycket kolhydrater?

Ja, det är ju en hel del rotfrukter och även grädde i den här soppan, så det blir en del kolhydrater, men det är inget som du behöver vara oroad över om du äter normal/liberal lchf.
Rotfrukter är faktiskt ok att äta (läs mer här) och hela receptet ger nästan 5 liter soppa, så det är många portioner.
Jag räknar på att det blir mellan 10-15 portioner soppa, beroende på storlek.
I hela receptet så är det cirka 125 g kolhydrater och det beror på vad för korv du använder dig av. Detta innebär mellan 8-12 gram kolhydrater per portion, plus att du får i dig massor av nyttigheter från alla grönsaker.

Näringsvärden för korvsoppa
(Beräkning från Kostbevakningen)

Total tid: 45 minuter
Portioner: 10
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Skär alla grönsaker i cirka 1 cm stora tärningar.
  • Fräs de i smöret.
  • Slå på vatten, grädde, kalvfond, kryddpeppar, lagerblad, hälften av örtsaltet och vitpeppar och låt allt koka upp.
  • Skär korven i bitar och bryn den lite lätt i en stekpanna. Tillsätt korven i soppan.
  • Låt allt puttra tills det att grönsakerna är mjuka.
    Korvsoppa
  • Tillsätt den hackade persiljan och smaka av med örtsalt och peppar.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

1 response to “Korvsoppa”

4,41 from 22 votes (22 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg